Alianta DA a ramas cu un singur parlamentar in judetul Mures. Dupa plecarea Laviniei Sandru din PD, senatorului Mihail Antonie si-a dat ieri demisia din PNL, acuzand sforariile practicate de Eugen Nicolaescu si echipa acestuia. Primul senator liberal de Mures s-a declarat dezamagit si scarbit de felul in care este condusa organizatia. Antonie sustine ca in PNL Mures se face politica "la plesneala". Este de asteptat ca plecarea senatorului sa fie urmata de un val de demisii.

Senatorul Mihail Antonie si-a prezentat ieri demisia din PNL, acuzand actuala conducere ca a transformat organizatia intr-un SRL, in care "un patron da de lucru la subordonati", iar "numirile s-au facut si se fac doar pe baza relatiilor clientelare".

In acest timp, potrivit lui Antonie, "cei care au venit si vin cu propuneri diferite de cele ale liderilor au fost si sunt maziliti" sau marginalizati.

In acest sens, fostul liberal a dat exemplu excluderea din partid a "grupului Opriscan", care s-a impotrivit anul trecut inscrierii unui candidat in cursa pentru primarie, sau a lui Sorin Lazar si Ladislau Schwartz, care si-au prezentat candidaturile pentru functia de prefect, dar au fost retrogradati si marginalizati.

Potrivit lui Antonie, demisia este motivata de mai multe lucruri. Printre acestea, faptul ca in PNL Mures "se face politica la plesneala", fara a se tine cont de studii de piata sau de de recomandarile specialistilor, si se arunca bani in campanii fara nici o finalitate.

Antonie a dat ca exemplu campania pentru alegerile locale, in care PNL a intrat cu 12% si a iesit cu 4%, ca urmare a faptului ca a decis sa inscrie un candidat in cursa pentru primarie, impotriva datelor oferite de unii specialisti, campanie in care au fost cheltuite cateva sute de milioane.

Vinovatul e "cel venit"

Antonie a declarat ieri ca PNL Mures este o organizatie caracterizata de orgolii, sforarii, gasti si grupuri de interese, care dauneaza imaginii partidului, nu exista o competitie adevarata, intre oameni pregatiti, iar "libertatea de exprimare a devenit motiv de mazilire".

Vina pentru aceasta stare de fapt o poarta, potrivit senatorului fost liberal, Eugen Nicolaescu - la care s-a referit folosind sintagmele "un corp strain" judetului si "cel venit" - si "acolitilor cu care s-a inconjurat", care creaza tensiune.

Antonie a declarat ca s-a intalnit in urma cu o luna, la Bucuresti, cu Nicolaescu, pentru a-i propune o colaborare in vederea salvarii "a ceea ce a mai ramas din PNL", propunere care ar fi ramas, insa, fara raspuns.

In acelasi timp, Antonie a apreciat ca alegerile din cadrul filialei judetene, care urmeaza sa aiba loc astazi, nu vor fi corecte, pentru ca "au loc marapazlacuri", iar in structurile de conducere nu exista oameni valorosi.

Prefectul Ciprian Dobre a refuzat sa comenteze plecarea lui Antonie din PNL, precizand ca va face acest lucru dupa ce se va consulta cu conducerea filialei.

Presiuni de la Bucuresti

Antonie a declarat ca in ultimele zile s-au facut presiuni de la Bucuresti pentru a-l determina sa renunte la demisie, mentionand numele vicepresedintelui Puiu Hasoti, dar s-a referit si la presiuni venite din partea unor grupuri de interese, pe care a refuzat sa le nominalizeze.

Fostul liberal a recunoscut ca, initial, a fost decis sa fie foarte agresiv si critic la adresa conducerii filialei, insa in urma unor telefoane si presiunui a acceptat sa-si modereze tonul, precizand ca va detalia acest subiect in perioada urmatoare.

Democrat sau popular?

Tinand cont de faptul ca Antonie a fost apropiat de "grupul Opriscan", nu este exclusa o apropiere de PD, la conducerea caruia se afla in prezent Dorin Florea si Doru Opriscan. Totusi, protocolul de colaborare dintre cele doua partide exclude trecerea directa dintr-o formatiune in alta.

Antonie a declarat ca nu a inceput negocieri cu nici o formatiune politica, precizand ca va ramane independent, dar s-a declarat dispus ca pe viitor sa se alature demersurilor de constituire a unui pol popular crestin-democrat. In aceasta situatie, optiunea PD pare cea mai apropiata de inima senatorului fost liberal, care spune ca nu va parasi zona dreptei.

Odata cu demisia lui Antonie din PNL, este de asteptat un vad de alte demisii, tinand cont ca senatorul era liderul unei factiunii important, dar si un important finantator al partidului. Printre cei a caror plecare este foarte probabila se numara Ladislau Schwartz si Sorin Lazar (apropiat si el de Florea si grupul care conduce in prezent PD).

Referitor la demisia lui Antonie, Doru Opriscan a declarat ca demisia acestuia din PNL, daca are ca motivatie si felul in care a fost exclus anul trecu din partid "grupul Opriscan" trebuia sa vina mai demult.

Pe de alta parte, acesta nu s-a declarat impotriva venirii lui Antonie in PD, precizand ca daca actualul independent isi va manifesta aceasta intentie, ea va fi analizata in cadrul partidului.

Fara a nominaliza, Antonie a precizat ca exista si alte persoane dezamagite de modul in care ester condusa filiala, persoane care si-au manifestat intentia de a parasi PNL.

Odata cu demisia din PNL, Mihail Antonie este cel de-al cincilea senator independent din actuala legislatura. Primul senator muresean liberal post revolutionar, Antonie este in PNL de noua ani, partid in care activeaza si restul membrilor familiei (sotia, Valeria Antonie, este membra a organizatiei de femei, iar cei doi copii sunt, si ei, membri PNL).

Ca senator independent, Antonie a declarat ca va sustine orice proiect - indiferent din ce zona politica va veni - care va fi in beneficiul muresenilor. Antonie a declarat ca luni, in plenul Senatului, isi va prezenta demisia din cadrul grupului liberal.

In primul rand, domnul Antonie trebuie sa tina minte ca a ajuns senator pe munca unei echipe, nu singur. Consider ca era normal sa aiba o discutie macar cu membrii mai importanti din conducerea filialei. Va asigur ca nu a avut loc nici o discutie. Era elegant sa stea de vorba cu noi, sa-si exprime punctele de vedere care l-au determinat sa-si dea demisia. Ceea ce a facut a fost un lucru urat, josnic. Ca urmare a acestui gest, ii prevad lui Antonie o cariera politica stinsa. Iar daca pana astazi (ieri, n. red.) mi-a fost prieten, de acum inainte imi e neprieten".- Teodor Giurgea

Reactii liberale

In timp ce prefectul Ciprian Dobre a refuzat sa comenteze demisia lui Antonie, iar deputatul Eugen Nicolaescu, presedintele filialei muresene, nu a fost ieri de gasit, vicepresedintele PNL Mures Teodor Giurgea s-a declarat revoltat de gestul lui Antonie, pe care l-a apreciat drept "miselesc".

Potrivit lui Giurgea, aceasta demisie dovedeste faptul ca, desfasurata dupa un scenariu asemanator, anul trecut, si puciul din vara trecuta, organizat de Doru Opriscan si Mihai Porutiu, "a fost pregatit in laboratoarele lui Antonie".