Interimatul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures este, la ora inchiderii editiei, o incertitudine. Ieri, in jurul orei 15, Directia de Sanatate Publica Mures a primit oridinele de demitere ale Consiliilor de Administratie si Comitetelor Directoare ale spitalului din Targu Mures.

Masura a fost anuntata inca de duminica de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, dar motivele demiterii au constituit timp de mai multe zile un adevarat mister pentru fosta de acum conducere a spitalului.

Ordinele de demitere au fost inmanate personal fiecarui membru, in cursul zilei de ieri, dar motivele venite de la minister nu i-au multumit pe demisi.

Respectivelor ordine nu le-a fost atasat si un ordin de numire al unei conduceri interimare, motivul fiind ca ordinele de demitere pot fi contestate la Curtea de Apel Targu Mures in termen de 30 de zile, iar un eventual ordin de numire atasat ar fi fost si el, automat contestat.

Motivele

Motivele pentru care au fost demisi membrii Comitetului Director sunt asemanatoare cu cele pentru care au fost demisi cei care au facut parte din Consiliul de Administratie.

Raportul de evaluare s-a realizat pe 9 decembrie de catre Comisia Centrala de analiza si evaluare si a vizat activitatea spitalelor pana in 31 mai 2005.

In ceea ce priveste intalnirile Comitetului Director, rerezentantii ministerului au scos la iveala faptul ca nu au fost intocmite procese verbale ale fiecarei sedinte. Florin Buicu, membru al comitetului, a comentat acesta sesizare, specificand ca sedintele sunt organizate zilnic, dimineata.

Una dintre cele mai importante remarci ale Anexei nr. 2 este ca "nu sunt semnate subcontracte de administrare cu toti sefii de sectie". Motivul pe care Comitetul Director il invoca pentru a se apara este ca, din cauza subfinantarii unitatii sanitare, a incheia contract cu fiecare sef de sectie ar fi insemnat sa ii puna pe acestia intr-o postura ilegala.

"Medicii sunt obligati prin lege sa trateze urgente, dar noi nu am fi putut sa le asiguram finantarea necesara", explica Buicu.

In acelasi timp, comisia este acuzata ca a interpretat intr-un mod eronat unele dintre date. Unul dintre motive este acela ca, in evidenta spitalului, nu exista documente care sa releve cercetarea realizata in spitalul care are angajati 12 cercetatori si 199 de cadre didactice.

Aceste acte se afla, conform conducerii spitalului, la Academia de Stiinte Targu Mures.

Comisia a mai inregistrat si erori in foile de observatie, in ideea in care foile scrise difera, prin date, de foile din sistem informatizat.

In ceea ce priveste Consiliul de Administratie al spitalului, acesta este acuzat ca nu a organizat, in 2 ani, decat 19 sedinte, desi ar fi trebuit sa se intalneasca de cel putin 24 de ori.

Interimatul

Pana la inchiderea editiei, interimatul celei mai mari unitati sanitare din tara era inca un mister. In conditiile in care ordinele de demiteri sunt valabile de astazi, un director interimar ar fi trebuit numit ieri, pentru ca spitalul sa aibape cineva in frunte.

Un pronostic a fost greu de realizat in aceasta saptamana, pentru ca standardele ministrului in ceea ce priveste conducerea unui spital se refera la un medic, specializat macar printr-un curs in management, care sa fie dispus sa renunte la medicina pentru a conduce din punct de vedere administrativ spitalul din Targu Mures.

Desi interimatul se anunta unul de scurta durata, implicatiile pe termen lung sunt unele destul de importante.

Printre numele vehiculate au fost Benedek Imre, care insa a negat stirea, Ladislau Schwartz, care prin demisia lui Mihail Antonie din PNL a pierdut practic orice sansa de a fi sustinut, Constatin Florea, care tocmai a fost demis din Comitetul Director, dar chiar si Raed Arafat.

Se stie ca Arafat este admirat de Nicolaescu, in conditiile in care proiectul de lege destinat urgentei a fost realizat in stransa colaborarea cu seful SMURD. Cu toate acestea, contactat telefonic, Arafat a negat orice dorinta de a ccede la sefia unitatii sanitare, fapt care i-ar garanta implicit sustinerea financiara a SMURD.

Alt nume, vehiculat discret ieri, a fost cel al medicului Lucian Baila, specialist ATI, care a fost prezent la intalnirea cu Nicolaescu la prima dezbatere a pachetului legislativ propus de noul ministru, ocazie cu care l-a laudat pe acesta.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, era asteptat ieri dupa-masa la Targu Mures.

Cei demisi vor ocupa de maine posturile detinute anterior numirii in Comitetul Director.

"Este monitorizata calitatea serviciilor medicale in spital, dar nu s-au prezentat rapoarte si analize concludente privind activitatea specifica si impactul acetora asupra imbunatatirii calitatii actului medical, probata prin dinamica indicatorilor specifici"

Unul dintre motivele demiterii Comitetului Director al spitalului

"Eu personal nu voi ataca acest ordin. Dragoste cu sila nu se poate"- Florin Buicu, fost director administrativ al spitalului