Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) Cluj va sesiza Politia, Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, Curtea de Conturi si Ministerul Agriculturii in legatura cu mai multe abuzuri facute de angajatii Ocolului Silvic Tihuta-Colibita, care au in administrare padurile comunelor Prundu si Tiha Bargaului (judetul Bistrita-Nasaud).

Surse din cadrul inspectoratului sustin ca, in urma cu doi ani, padurarii de aici au intocmit un act de punere in valoare a unei cantitati de peste 3.000 de metri cubi de lemn in zona Magura, care a fost data in exploatare, in urma unei licitatii, la o firma din Bucuresti.

Societatea putea sa taie 1.642 de arbori dintr-o anumita parcela din proprietatea comunei Prundu Bargaului. In urma unei divergente intre Primarie si firma, intrucat aceasta din urma nu si-a achitat obligatiile contractuale, s-a facut inca o evaluare a suprafetei exploatate si s-a constatat ca au ramas pe picior 1.643 de arbori.

Situatia bizara a aparut intrucat la prima evaluare nu s-a tinut cont de faptul ca, in zona respectiva, sunt niste palcuri de copaci care nu trebuiau sa fie taiati si care nu au fost numarati la prima inventariere.

In felul acesta a fost favorizat agentul economic cu aproximativ 200 de mc de lemn, pe care l-a vandut fara sa achite banii Primariei, obtinand un profit de 150 de milioane de lei vechi. Tot atunci s-a observat ca firma nu a taiat decat copacii de buna calitate.

Ocolul Silvic Tihuta Colibita a mai semnat un contract cu o alta firma care a explotat si restul arbo-rilor, insa la jumatate din pretul de pornire al licitatiei anterioare. In urma acestor diferente de pret, Primaria Prundu Bargaului a pierdut peste 500 de milioane de lei vechi.

Potrivit sursei citate, abuzul societatii din Bucuresti care a explotat preferential padurea respectiva a fost posibil deoarece silvicultorii de la Ocolul Silvic Tihuta-Colibita nu au urmarit taierea pe parcele a padurii. Padurarul Cristinel Bruma a anuntat conducerea Ocolului despre acest fapt, insa seful unitatii, Ioan Rusu, nu a intervenit.

Echipa de control a mai descoperit ca, tot la acest Ocol Silvic s-au inregistrat prejudicii la parchetele in curs de exploatare, iar valoarea pagubelor nu a fost stabilita in conformitate cu legea, prejudiciul fiind evaluat la 63 de milioane de lei vechi. Totodata, incadrarea ju-idica a fost facuta gresit, silvicultorii confundand infractiunile cu contraventiile.

Angajatii Ocolului Silvic Tihuta-Colibita mai sunt acuzati ca, in complicitate cu primarii din Prundu Bargaului, respectiv Bistrita Bargaului au depasit cu 15 la suta, respectiv 20 la suta cota de masa lemnoasa care putea fi explotata.

"Am sesizat Politia si Parchetul de pe langa Tribunal pentru a demara cercetarile privind acuzatia de abuz in serviciu, iar primariile pentru a se constitui in parti civile in dosare pentru a-si recupera paguba", a declarat unul dintre reprezentantii ITRSV.

In cazul in care seful Ocolului Silvic, si subordonatii sai vor fi gasiti vinovati, ei risca sa-si piarda functiile, sa plateasca daunele si sa aiba dosar penal.