"Telenovela" lichidarii judiciare si a falimentului societatii "Solventul" SA Timisoara a inregistrat un nou episod derulat, de aceasta data, la Curtea de Apel Alba Iulia. Miercuri, 14 decembrie, instanta din Alba Iulia a judecat recursurile formulate in doua dosare privind combinatul de produse chimice.

Intr-unul din cele doua dosare, Autoritatea pentru Valorificarea Acti-velor Statului (AVAS) a formulat o cerere de revizuire a unei decizii din 05.10.2005, pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia, solicitandu-se suspendarea executarii hotararii luate de instanta de judecata.

Prin hotararea respectiva, magistratii au admis recursul SC "Concept LTD" SRL Bucuresti, formulat impotriva unei sentinte a judecatorului sindic de la Tribunalul Alba.

"Admite cererea creditorului "Concept LTD" si obliga judecatorul sindic sa dispuna lichidatorului judiciar punerea in executare a sentintei civile pronuntata in 8 aprilie 1999 de Curtea de Apel Bucuresti", se sustine in decizia din 5 octombrie a Curtii de Apel Alba Iulia.

De mentionat ca, in aprilie 1999, societatea "Concept LTD" a castigat un proces prin care AVAS a fost obligata sa vanda pachetul de actiuni detinut la "Solventul".

AVAS solicita acum suspendarea aplicarii sentintei date de magistratii din Alba Iulia, pana la judecarea cererii de revizuire formulata in dosar.

Curtea de Apel Alba Iulia a acordat termen pentru plata cautiunii si solutionarea cererii de revizuire pentru 21 decembrie.

Cautiunea care trebuie depusa este in cuantum de 10 la suta din valoarea obiectului cererii sau de 5 milioane lei, in cazul in care cererea este neevaluabila in bani si reprezinta o garantie a exercitarii obligatiilor asumate de autorul acesteia.

Cel de-al doilea dosar se refera la recursurile formulate de partile implicate fata de decizia Tribunalului Alba, care a dat castig de cauza firmei "Valkiria" SRL Bucuresti in li-citatia organizata pentru vanzarea SC "Solventul" SA.

Pe langa AVAS, au mai formulat recursuri DGFP Timis, "VGB Invest" SRL Bucuresti, "Frank Invest" SRL Sacalaz (judetul Timis), "Concept LTD" SRL, "Transchim" SA Bucuresti si "Tender" SA Bucuresti.

Reprezentantii AVAS au solicitat respingerea hotararii luate de judecatorul sindic de la Tribunal, pe motiv ca nu a fost indeplinita procedura de citare cu creditorul "Transchim" SA Bucuresti.

Instanta din Alba a dat castig de cauza, in dosarul licitatiei organizate pentru vanzarea combinatului chimic din Timisoara, firmei "Valkiria" SRL, care a cumparat pachetul detinut de AVAS, in schimbul a 13,1 milioane de euro fara TVA.

Un alt ofertant, firma "VGB Invest" SRL Bucuresti, apartinand fratilor Marian si Octavian Iancu (patronii clubului de fotbal "Poli" Timisoara), a oferit suma de 22 milioane de euro fara TVA, insa a fost descalificata, pe motiv ca nu a platit suma la timp. Reprezentantii acestei societati au solicitat o amanare a platii unei a doua rate din suma ofertata, insa cererea nu le-a fost acceptata.

Tender - de partea prietenilor de la "VGB Invest"

AVAS a sustinut "cauza" fratilor Iancu, sustinand in motivatia recursului ca "actionarul majoritar este direct interesat in obtinerea unui pret cat mai bun".

Conducerea Autoritatii a mai afirmat ca pretul de evaluare al bunurilor detinute de "Solventul" se cifreaza la 18,4 milioane de euro, astfel incat, in conditiile cuprinse in hotararea Tribunalului, actionarul majoritar si statul ar fi prejudiciati cu 5 milioane de euro.

Cauza patronilor "VGB" este sustinuta si de catre DGFP Timis, care are de recuperat de la "Solventul" o creanta cifrata la aproape 93 miliarde lei vechi.

"Apreciem ca prin hotararea pronuntata s-a diminuat posi-bilitatea de a incasa, pe langa creanta cu care am fost inscrisi in tablou, si o cota din impozit aferenta diferentelor de valoare a unei actiuni inainte de ofertare", se sustine in actiunea de recurs a reprezentantilor Finantelor.

"Frank Invest" SRL care a fost, initial, declarata castigatoare a lici-ta-tiei, contesta esalonarea supraofertei prezentate de "Valkiria" SRL, ce a egalat suma propusa de firma din Sacalaz, sustinand ca a achitat a doua transa din cele 13 milioane de euro dupa expirarea termenului prevazut de sentinta civila a Tribunalului Alba.

Reprezentantii "Concept LTD" cer Curtii de Apel Alba Iulia punerea in executare a sentintei instantei similare din Bucuresti de acum sase ani, in timp ce SC "Tender" SA sustine (la fel ca AVAS si DGFP) anularea si organizarea unei alte licitatii.

AVAS, DGFP Timis si SC "Tender" SA sunt cei mai importanti creditori ai "Solventul" SA, care are datorii de peste 300 miliarde lei vechi. Instanta care judeca cele doua procese a stabilit ca termen de solutionare 25 ianuarie 2006.