Unul dintre cei mai tineri sefi de Inspectorat de Politie din tara este Liviu Popa, bihoreanul care, la 37 de ani, tine in mana toata politia judeteana. Popa este departe de imaginea politistului tipic. De fapt, dupa cum singur o spune, nu este un om al tiparelor.

A ajuns politist dupa ce a inceput in viata ca invatator suplinitor si revizor contabil la Posta.

Pentru Gazeta de Oradea, unul dintre cei mai ocupati oameni ai bihorului si-a rupt cateva ore din program pentru a da un interviu in exclusivitate, si acesta iesind din tiparele clasice ale abordarii tematice si de forma.

Popa a tinut sa poarte discutia cu reporterii GAZETEI acolo unde s-a simtit mai in elementul sau, nu la Politie, ci in redactie.

GAZETA: Fiecare om are un vis. Care este visul omului Liviu Popa, si care este visul politistului Liviu Popa?

Liviu Popa: Visul meu este familia mea. Din acest punct de vedere, pot afirma ca mi-am implinit visul. Am o familie deosebita, am o sotie deosebita. Daca vreti, familia sta la baza succeselor mele. Am doi copii.

Chiar si cioara spune ca puiul ei este cel mai frumos, iar eu spun ca am doi copii deosebiti, doi copii normali, cu relele si bunele lor. Imi doresc ca aceasta familie sa ramana mereu la fel.

Visul politistului Popa este sa creez o politie care sa multumeasca, sa fie o politie eleganta, sa fie o politie moderna.

Vreau ca cetateanului sa ii faca placere ca pe strada la el trece un politist, ca se intalneste cu un politist, ca un politist ii intinde mana si vine in intampinarea problemelor pe care le are.

GAZETA: In ce masura se mai resimte stereotipul "militianului" gras, mustacios si cu cascheta pe ceafa, imagine care a fost asociata pentru o lunga perioada de timp omul legii din Romania?

Liviu Popa: Este adevarat ca imaginea stereotipa se pastreaza in mintea multor cetateni. Insa Politia nu mai este acum ca si Militia pe vremuri. S-au schimbat multe in bine, desi mai este mult de lucrat la imaginea institutiei, la perceptia cetateanului vizavi de aceasta institutie.

Imaginea este foarte importanta. Aici vorbim de o anumita tinuta pe care politistul trebuie sa o aiba. Incerc, impreuna cu colaboratorii mei, sa creez un centru de pregatire profesionala, sa punem bazele politistului elegant. Tin foarte mult la imagine, dar nu sunt intr-o permanenta goana dupa aceasta.

Vreau sa construiesc o imagine solida a institutiei Politiei, in primul rand realista, care sa vina de la cetatean.

GAZETA: Aveti o cariera fulminanta. La numai 37 de ani, sunteti seful Inspectoratului Judetean de Politie Bihor. Ce urmeaza? Pana unde vrea Liviu Popa sa ajunga?

Liviu Popa: Nu m-ar impresiona cu nimic o functie mai inalta. Vreau sa raman aici. Imi sunt dragi bihorenii, mi-e drag coltul asta de tara iar Oradea este un oras de exceptie pentru mine.

GAZETA: Ati copilarit pe meleaguri bihorene. Care era jocul dumneavoastra preferat si cum va alintau prietenii?

Liviu Popa: Intr-adevar am copilarit in Bihor, in satul Saud, un loc de poveste, cu 120 de case. Cel mai fain joc era Robin Hood. Imi amintesc ca ne adunam, eu cu prietenii mei, ne faceam arcuri si sageti si porneam printre copaci. Tin minte ca, odata, ne-am confectionat niste sageti din trestie, cu ac in varf.

Incercam sa tragem la tinta intr-un cires batran, pe care il mai praduiam din cand in cand. Varul meu se ascunsese dupa cires in momentul in care eu tinteam. Chiar cand am lansat sageata, el s-a gasit sa iasa, astfel l-am nimerit in stomac cu acul de la sageata.

Speriat, a fugit acasa zbierand: "Bunaaa, bunaa, m-a omorat Liviu!". Eu, cand am auzit ca l-am omorat pe Nelu, varul meu, am urcat intr-un gorun si am stat acolo toata ziua. Abia seara am aflat ca Nelu nu are nimic si traieste. Cat despre porecle, eu eram cunoscut ca Lulu.

Este o porecla pe care putini dintre prietenii mei actuali o mai tin minte si o folosesc.

GAZETA: Cum isi petrece inspectorul sef al IPJ Bihor timpul liber?

Liviu Popa: Nu prea am timp liber. Incerc ca cel putin jumatatea aia de ora care o mai pot petrece cu familia mea, sa o folosesc din plin. Daca este vorba sa ma delectez, o fac cu copii mei, seara. Dupa ce ei merg la culcare, mai apuc sa citesc sau urmaresc emisiunile de la televizor.

GAZETA: Mai are timp un sef de inspectorat de politie sa si citeasca?

Liviu Popa: De ce nu? Ultima carte a fost Codul lui da Vinci, cartea lui Dan Brown. Mi-a placut faptul foarte mult mai ales ca Brown imbina foarte bine scince-fiction-ul cu realitatea, cu toate ca autorul face tot felul de divagatii. Cel putin explicatia cu privire la scena Cinei Cea de Taina este una destul de interesanta.

Analiza trasaturilor apostolului care ocupa partea dreapta a lui Iisus este pertinenta. Ipoteza potrivit careia ar fi vorba de Maria Magdalena, este una destul de credibila.

GAZETA: Pe strazile Oradiei se pot vedea tot mai multe femei ofiter de politie. Este benefica incadrarea in Politie a femeilor?

Liviu Popa: Bineinteles. Potrivit noului cod al politistilor, nu se mai pot face discriminari cu privire la sex, varsta sau religie. Personal, imbratisez ideea ca femeile sa intre in Politie. Si femeile au capacitatea de a interveni in caz de urgenta. Sunt mult mai tenace si mai disciplinate.

GAZETA: Daca ati fi exilat pe o insula pustie si ati avea dreptul sa luati cu dumneavoastra doar trei obiecte, care ar fi acestea?

Liviu Popa: Categoric as lua cu mine o bibleoteca, un televizor si o baie.

GAZETA: Ce preferati, sahul sau pescuitul?

Liviu Popa: Sah, fara sa stau pe ganduri. Am un adversar de temut in persoana fiului meu. La pescuit, cu toate ca prietenii mei ma roaga insistent, nu am fost niciodata.

GAZETA: Care este cea mai sexy femeie in Romania la ora actuala?

Liviu Popa: (fara a sta pe ganduri) Sotia mea.

Liviu Popa s-a nascut la Saud, in comuna Buntesti, judetul Bihor, in 14 iulie 1968. A absolvit Liceul Economic din Oradea, actualmente Grupul Scolar Partenie Cosma, in anul 1986. La doar doi ani de la absolvire, a activat ca invatator suplinitor in Saud, satul sau natal. Din 1989 a ocupat functia de revizor contabil la Posta.

In 1991, a decis sa-si incerce norocul la Academia de Politie din Bucuresti. A reusit. A absolvit Academia in 1995, an in care si-a inceput si activitatea politieneasca la Oradea, la Serviciul Economic din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor.

In 1998, a fost avansat la functia de adjunct al Sefului Biroului Economic. Din 2001 a activat ca ofiter pentru investigarea cauzelor complexe, in cadrul Sectiei Cercetari Penale. In 1 ianuarie 2003 a fost numit la Parchetul National Anticoruptie filiala Bihor.

In 23 mai 2005, a atins apogeul carierei sale de pana acum, fiind numit inspector sef al IPJ Bihor.