Lipsa banilor ii transforma pe unii in cobai * Cei care cauta solutii pentru obtinerea unui venit rapid si destul de usor apeleaza la firmele de medicamente care fac studiile de bioechivalenta

In prezent, majoritatea populatiei din Romania isi duce viata de pe o zi pe alta, avand un salariu minim pe economie de aproximativ 3 milioane de lei vechi.

Intr-o familie simpla din Romania, in care veniturile sunt limitate, este practic imposibil sa le oferi copiilor care doresc sa urmeze cursurile unei facultati in afara orasului in care locuiesc sprijin financiar pe durata studiilor.

De multe ori, studentii sunt inventivi si, din dorinta de a razbate greutatilor de zi cu zi, cauta in stanga si in dreapta solutii pentru iesirea din impasul financiar. Una dintre solutiile la care apeleaza studentii, si numai acestia, este cea legata de studiile de bioechivalenta.

Cu alte cuvinte, studentii devin cobai pentru firmele de medicamente. In Cluj, firma de medicamente Terapia foloseste o astfel de metoda pentru testarea eficientei medicamentelor produse in Romania in comparatie cu cele straine.

Pentru o suma de bani si analizele complete facute gratuit, multi studenti si chiar oameni obisnuiti accepta sa devina cobai. Demersul jurnalistic al GAZETEI nu se vrea a fi o blamare a acestor metode. GAZETA nu condamna.

Nici studentii, nici persoanele care pentru cateva milioane de lei devin cobai, nici firmele producatoare de medicamente. GAZETA doar prezinta o stare de fapt.

Marturia unui cobai

GAZETA a reusit sa stea de vorba cu o persoana, mai exact un student, care a apelat la astfel de metode pentru a face bani si a aflat mai multe despre o asemenea experienta.

Reporter: Ai participat la testari de medicamente?

A.C.: Da.

Rep.: A fost vorba de studii de bioechivalenta la firma de medicamente Terapia?

A.C.: Habar nu am ce studii au fost, dar, da, a fost vorba de Terapia. Te rog mult sa nu imi dai numele, pentru ca am semnat contract de confidentialitate.

Rep.: Pentru a putea face testarile cu medicamente trebuie sa indeplinesti anumite conditii?

A.C: Da. In primul rand ti se fac toate analizele, inclusiv cele de sifilis si chiar de HIV. Toate analizele sunt gratuite si, cum in mod normal ele ar costa o gramada de bani, mi-a convenit. Vei fi acceptat doar daca toate analizele sunt perfecte.

Cand am fost eu, m-am dus impreuna cu un prieten, care insa a fost respins pe motiv ca era purtator de virus hepatic.

Rep.: Ti s-a spus pentru ce este respectivul medicament pe care l-ai testat?

A.C.: Da. Eu de exemplu am testat un medicament pentru cresterea tensiunii.

Rep.: Ti-au spus daca exista riscuri dupa ce iti administreaza aceste medicamente?

A.C.: Nu mi-au spus asta, dar m-au avertizat ca poate vor fi reactii adverse primele doua zile dupa administrare. De asemenea, ei iti fac asigurare pe perioada cat stai acolo. Stii, pana la urma banu-i ban si da-o in p… ma-sii de sanatate! Nu ma intereseaza!

Rep.: Care e procedura?

A.C.: Simplu. Ti se administreaza un medicament romanesc si apoi unul strain.

Rep.: Ai fost supravegheat in timpul administrarii si dupa ce ti-a fost administrat medicamentul?

A.C.: Da. Am stat doua zile in spital, timp in care mi-a fost administrat medicamentul romanesc, dupa care am luat pauza doua saptamani. Pe urma m-am intors din nou in spital si am stat doua zile pentru a testa medicamentul strain.

De fapt, este vorba de acelasi medicament, doar ca ei doresc sa compare efectele aceluiasi medicament, dar facut de doua firme.

Rep.: Cati bani ai primit?

A.C.: In jur de 5 milioane de lei acum un an de zile.

Rep.: Am inteles ca ai semnat un contract de confidentialitate. Ce continea el?

A.C.: Nu mai stiu exact de continutul contractul, insa stiu ca noi nu prea aveam cu ce sa-l incalcam. Noi trebuia doar sa tinem regim in cele doua saptamani.

Rep.: In ce spital ai fost supravegheat?

A.C.: Chiar langa Terapia, este o cladire acolo la intersectia Bulevardului Muncii cu strada Fabricii de Zahar. Acolo erau niste saloane si eram supravegheati de catre medici si asistente. Spitalul respectiv arata foarte bine, aveam si televizor in camera. Ba chiar mai mult, m-au lasat sa-mi aduc calculatorul de acasa. Eram ca si acasa.

Rep.: De cate ori ai voie sa testezi medicamente pe an?

A.C.: Ai voie doar o singura data pe an, dupa care ei te au in baza lor de date si te cheama din nou.

Rep.: Cate persoane erau acolo cand ai fost tu?

A.C.: Sunt serii de cate 12 persoane care testeaza acelasi tip de medicament. Dintre toti cei care eram acolo, cel mai mare avea 30 de ani si nu era student. Sunt si fete care testeaza medicamente, dar ele sunt separate de barbati.

Cat e ceasul?…Ploua!

Pentru a afla mai multe chiar de la reprezentantii firmei Terapia despre aceste teste de bioechivalenta, GAZETA a contactat telefonic firma producatoare de medicamente. Reprezentantul firmei nu a dorit sa raspunda la telefon intrebarilor noastre. Asa ca Terapia ne-a trimis un raspuns scris.

Din pacate insa, raspunsul celor de la Terapia nu coincidea cu intrebarile pe care GAZETA le-a adresat. Daca noi am dorit sa stim cum se desfasoara o testare, Terapia ne-a raspuns ca totul este legal.

"Studiile efectuate in cadrul companiei TERAPIA respecta toate normele legislative in vigoare.

Realizarea acestora reprezinta o obligativitate pentru un producator de medicamente generice, conform legislatiei actuale (Hotararea Consiliului Stiintific al A.N.M. nr. 3/27.02.2004 referitoare la autorizarea de punere pe piata a medicamentelor romanesti care necesita studii de bioechivalenta).

Fiecare studiu se desfasoara conform protocolului aprobat de Agentia Nationala a Medicamentului si de o Comisie independenta de Etica.

Toate studiile sunt in concordanta cu principiile etice care isi au originea in „Declaratia pentru drepturile omului" de la Helsinki - modificata si care sunt in concordanta cu Regulile de buna practica in studiul clinic si cu reglementarile legale in vigoare.

Conditiile de realizare sunt specificate in Ordinul Ministerului Sanatatii 579/28 august 2001, publicat in MO nr 566 din 11 septembrie 2001 ( ). Totodata, conform Hotararii nr. 15/25.06.2004 (referitoare la aprobarea Ghidului privind investigarea biodisponibilitatii si bioechivalentei - aprobata prin ordinul ministrului Sanatatii nr. 1177/20.09.2004) numai produsele cu studii de bioechivalenta sunt interschimbabile terapeutic cu produsele de referinta originale.

Prin urmare, numai medicamentele cu studii de bioechivalenta pot fi incluse pe lista medicamentelor compensate.

Terapia SA, 9 Decembrie 2005"

Dauneaza!

GAZETA a dorit sa afle si parerea unor medici clujeni in ceea ce priveste aceste practici. Din pacate insa, medicii au fost extrem de evazivi. Totusi, ei au recunoscut ca asemenea teste, desi sunt un lucru la ordinea zilei peste tot in lume, nu sunt indicate.

"Nu se poate ca sanatatea sa nu fie afectata in momentul in care tu iei un medicament, desi esti sanatos tun.

Testele se efectueaza sub control medical, mai mult sau mai putin calificat, insa, in timp, nu se poate garanta securitatea acestor teste si eventualele lor urmari.

Depinde si de organismul subiectului", a declarat un medic clujean care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Despre subiectul medicilor clujeni care au tinut sa isi pastreze anonimatul si s-au ferit in a face declaratii transante GAZETA va reveni. Doar e vorba de cel mai mare producator de medicamente din Romania.