Discutii confidentiale pe tema reorganizarii administrative a Bisericii Ortodoxe din Transilvania au avut loc, sambata, in cadrul unei intalniri a membrilor Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului.

La inceputul lunii noiembrie si apoi, ulterior, cu ocazia instalarii in functie, la Sibiu, a IPS Laurentiu Streza, episcopul ortodox al Caransebesului, in cadrul Sfantului Sinod al BOR de la Bucuresti s-a decis reorganizarea Mitropoliei Ardealului, Crisanei si Maramuresului in alte doua entitati bisericesti distincte, una cu sediul la Sibiu, ce va purta titulatura de Mitropolia Sibiului si Covasnei-Harghitei, si o alta, cu sediul la Cluj, ce va purta numele de Mitropolia Albei Iulia, Clujului, Crisanei si Maramuresului. Acesta din urma va fi condusa de IPS Bartolomeu Anania, episcopul Vadului, Clujului si Feleacului.

Deciziile luate in cadrul Sfantului Sinod la inceputul lunii noiembrie au ramas in vigoare, dar nu au fost aplicate in fapt, dupa ce biserica ortodoxa din Transilvania a trebuit sa faca fata unor dure critici aduse de intelectuali romani din Ardeal si din comunitatile stabilite in strainatate.

Acestia nu au ezitat sa catalogheze programata reorganizare drept o sciziune a BOR din Ardeal, adusa in actualitate de ambitiile personale ale unor inalti ierarhi ortodocsi precum IPS Batrolomeu Anania.

Argumentatia prezentata pana acum, bazata pe detalii istorice, simbolice si religioase contesta proiectul aparitiei unei alte Mitropolii Ortodoxe in Transilvania.

La randul lor, ierarhii ortodocsi de la Cluj au prezentat, in preajma duminicii de 13 noiembrie, cand IPS Laurentiu a fost inscaunat Mitropolit al Ardealului, propria argumentatie care a stat la baza lansarii unei asemenea propuneri de reorganizare.

Pozitia ierarhilor de la Sibiu este una fara echivoc, ce sustine unicitatea Mitropoliei de la Sibiu, creata de eruditul Andrei Saguna si devenita un simbol al romanismului in Ardealul aflat sub dominatia austro-ungara.