Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) s-a scindat oficial de ieri, dupa ce minerii de la exploatarile Lonea, Livezeni si Petrila au decis sa se rupa de acesta structura, pentru ca nu le mai reprezinta interesele in negocierile cu administratia din domeniu.

Decizia a fost adoptata in cadrul Conferintei extraordinare, la care au participat aproape 400 de delegati ai Sindicatului Liber EM Livezeni, Sindicatului Liber EM Petrila si ai Sindicatului Lonea 2004.

In acelasi timp, a fost adoptata in unanimitate decizia infiintarii Federatiei Sindicatelor Unite, care sa inglobeze membrii celor trei sindicate, adica circa 4.000 de persoane. De mentionat ca sindicatele Petrila si Livezeni sunt cele mai puternice, din punct de vedere financiar, din Valea Jiului.

Decizia de desprindere din liga condusa in trecut de "Luceafarul huilei", Miron Cozma, a fost discutata pentru prima data marti, 13 decembrie, dupa ce liderii LSMVJ au decis sa ia cate 200.000 de lei/ persoana, din primele minerilor, pentru a plati pentru pagubele aduse Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani in timpul mineriadei din 1999.

O parte a ortacilor de la cele trei unitati miniere amintite s-a opus acestei decizii, iar liderii lor au fost exclusi din Consiliul de Coordonare al LSMVJ.

Noua structura sindicala infiintata ieri isi propune, conform declaratiilor liderului de la EM Livezeni, Adrian Jurca, ca "dupa 15 ani sa avem puterea sa ne rupem de "trecutul glorios", ca mineriadele sau scandalurile financiare, etc. "Datoria voastra, a minerilor, este sa ne trageti pe noi la raspundere. Daca veti accepta sa platiti prostiile condu-catorilor vostri, tot asa veti fi condusi.

Daca veti accepta sa vi se bage mana in bu-zunar, veti fi mintiti in continuare", a spus acesta.

Federatia Sindicatelor Unite nu va avea presedinte. Structura sindicala proaspat infiintata va fi condusa de Adrian Jurca - lider la Livezeni, Ioan Temneanu - liderul de sindicat de la EM Petrila, si Villi Rusu - presedintele Sindicatului Lonea.