Mai mult de jumatate dintre primariile judetului Bistrita-Nasaud au primit bani in plus la buget in urma alocarii a 24 miliarde lei vechi din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Este vorba doar de acele administratii publice locale care sunt conduse de primari PD, PNL, UDMR sau PUR. In schimb, primariile conduse de membri ai PSD, au fost "sarite" de la imparteala banilor.

Deputatul democrat Augustin Zegrean a declarat ca banii au fost obtinuti ca urmare a interventiei parlamentarilor Aliantei "D.A." din judet pe langa reprezentantii Guvernului, refuzand, totodata, sa explice criteriile prin care au fost repartizati banii.

Conform unei hotarari de Guvern, 35 din cele 62 de primarii bistritene au primit bani in plus la bugetele locale, sume care provin din taxa pe valoarea adaugata si pot fi cheltuiti pentru sustinerea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap, cultura, culte si echilibrarea bugetelor locale pe acest an.

Potrivit repartitiei pe unitati administrativ-teritoriale, stabilita chiar de Guvern, cei mai multi bani, 4,5 miliarde lei vechi, i-a pri-mit Primaria municipiului Bistrita, condusa de Vasile Moldovan (PD), urmata de Primaria Nasaud, in fruntea careia se afla democratul Dumitru Muresan, care a obtinut 2,5 miliarde lei vechi, si de Primaria Teaca - cu 2,3 miliarde lei vechi, comuna condusa de Ilie Vultur (PD).

O suma la fel de importanta, 1,95 miliarde lei vechi a obtinut si Primaria Sieut, condusa tot de un democrat, Ioan Neagos. Administratia locala din Dumitra, in fruntea careia se afla George Balajan (PD), a obtinut si ea o suplimentare de 1,4 miliarde lei vechi), in timp ce Primaria Nuseni, condusa tot de un democrat, a primit, in plus, 1 miliard de lei vechi.

Primarul orasului Beclean, Nicolae Moldovan, ca si cel al orasului Sangeorz-Bai, Roland Venig, ambii membri PSD, au declarat, insa, ca sunt total nemultumiti de faptul ca localitatile pe care le conduc nu au fost incluse deloc in lista. "Si Becleanul, un oras comparabil cu Nasaudul, are cheltuieli mari si nevoi pe masura. Nu cred ca este corect cum s-a procedat.

Este clar ca au lasat la o parte primariile conduse de social-demo-crati, defavorizandu-i, in felul acesta, pe locuitorii oraselor care ne-au preferat pe noi ca si primari, dar, totusi, au votat la alegerile parlamentare Alianta "D.A."", a afirmat Nicolae Moldovan.

La randul sau, edilul-sef al orasului-statiune Sangeorz-Bai, Roland Venig, a spus ca este nedrept ca singura statiune balneoclimterica din judet sa nu primeasca nici un leu in conditiile in care mai sunt multe lucrari de executat pentru ca zona sa atraga turisti.

Cu toate acesta, deputatul Zegrean a negat ca banii s-ar fi acordat pe criterii politice, oferind ca exemplu primariile comunelor Rodna, Cosbuc sau Parva, care au primit si ele, intre 130 si 160 de milioane de lei vechi. Aceste sume care sunt, insa, mici in comparatie cu banii alocati celorlalte administratii locale conduse de democrati sau liberali.