Senatorul Mihail Antonie si-a prezentat saptamana trecuta demisia din PNL, lansand o serie de acuze la adresa actualei conduceri. Intr-un interviu in exclusivitate, senatorul a nuantat pentru cititorii Zi de Zi motivele care l-au determinat sa ia aceasta decizie. El si-a prezentat ieri demisia si in plenul Senatului.

Intreaga organizatie a PNL Mures trece printr-o criza cumplita. Dupa Antonie urmeaza Ladislau Schwartz si probabil si altii.

Rep.: Ati fost membru PNL timp de noua ani. Ce v-a determinat atunci sa va inscrieti in partid si de ce ati ales acum sa-l parasiti?

Mihail Antonie: Eu am avut intotdeauna o gandire de dreapta. Acum noua ani, pe acest fond, am simtit ca e momentul sa ma implic in politica. Am simtit ca e nevoie de mine, de experienta de manager pe care am dobandit-o de-a lungul timpului si atunci am decis sa ma inscriu in PNL.

Au venit alaturi de mine in acest partid atat sotia, cat si copiii, pe care i-am crescut in spiritul valorilor liberale, ale cinstei, corectitudinii si, mai ales, competitiei. Numai ca, in ultimul timp, PNL s-a schimbat mult in rau si consider ca a ajuns intr-un stadiu in care nu ma mai reprezinta.

Ceea ce e mai trist este ca, ajunsi la putere, liderii partidului au ajuns sa aplice principii care nu mai au nimic de-a face cu liberalismul, iar clientelismul, lipsa de competitie si incompetenta au ajuns sa primeze.

Ma refer la numirile in functii sau la promovarile in structurile interne, care de cele mai multe ori s-au facut fara sa se tina cont de nici un fel de criteriu de competenta, doar pe baza relatiilor de prietenie si pe interese. Ei bine, eu asta nu pot accepta si nu pot gira cu numele meu o asemenea atitudine. Liberalismul inseamna altceva decat ceea ce a devenit PNL.

Rep.: Cand s-a produs ruptura de PNL?

M.A.: Asa cum am spus si saptamana trecuta, sunt dezamagit si scarbit de felul in care au evoluat lucrurile in PNL Mures. Inca imediat dupa alegeri, principiile dupa care ne-am ghidat si cu care ne-am prezentat in fata alegatorilor au fost abandonate, locul lor fiind luat de acelea pe care l-am blamat atat de mult in campanie, cele ale pesedistilor.

Primul moment a fost numirea prefectului, cand normal ar fi fost sa fie consultati pentru formularea propunerii si membrii partidului. Decizia a fost luata de unul singur de Eugen Nicolaescu, iar competitia de care se face atata caz nu a existat, sub nici o forma, chiar daca au fost formulate trei propuneri pentru acest post.

Pentru ca eu mi-am exprimat atunci indoiala cu privire la capacitatile lui Ciprian Dobre de a conduce Prefectura, in toate lunile care au urmat a fost vizibila racirea relatiilor, precum si aparitia actiunilor de marginalizare a mea.

S-a ajuns chiar la penibilul si copilarescul moment cand, la alegerile municipale, nici macar nu am fost amintit ca fiind prezent in sala. A trebuit atunci sa cer insistent sa iau cuvantul.

Rep.: Saptamana trecuta ati spus ca le-ati promis liderilor PNL ca nu o sa fiti "rau". La ce va refereati?

M.A.: Situatia PNL nu este roza si mi s-a cerut, m-au rugat unii lideri din conducerea centrala, sa nu fac declaratii belicoase, care ar afecta si mai mult imaginea partidului. Dar trebuie, totusi, sa fac cateva precizari. In primul rand, am facut o analiza a ceea ce s-a intamplat de la venirea lui Nicolaescu in judet.

Am pierdut multi oameni valorosi din partid, vechi liberali au incetat sa mai vina la actiunile organizate de PNL Mures si nu ar fi exclus ca acest absenteism sa se accentueze, pentru ca oamenii nu gasesc intelegerea si sprijinul la care au sperat. Numeroasele "audiente publice", spre exemplu, nu au avut nici o finalitate.

Am ajuns in situatia in care sefii de organizatii din diferite comune spuneau "mai bine nu veniti, decat sa veniti si sa nu rezolvati nimic". Sa va dau un exemplu concret: a venit la mine un cetatean dintr-o comuna, care avea o problema legata de restituirea unei proprietati.

A depus o petitie pe vremea lui Natea si a primit, prin posta, un raspuns, in care i se spunea ca nu se poate face nimic. Anul acesta, dupa schimbarea puterii, a depus o alta petitie, la care a primit acelasi raspuns, singura diferenta intre cele doua hartii fiind semnatura din josul paginii - de data aceasta era a lui Ciprian Dobre. In rest, exact acelasi text, cuvant cu cuvant.

Rep.: Care este relatia dvs. cu "grupul Opriscan"? Pomeniti acest grup in declaratia de care ati facut-o cand v-ati prezentat demisia.

M.A.: Este o relatie de toleranta reciproca. Prin referirea la Doru Opriscan si cei exclusi din PNL impreuna cu el am vrut sa exemplific relatiile de putere din cadrul filialei, faptul ca cei care au venit cu propuneri diferite de cele ale liderilor au fost maziliti sau marginalizati.

E si cazul lui Sorin Lazar, al lui Ladislau Schwartz sau cel al lui Sorin Pui, care va fi dat jos din fotoliul de viceprimar al Reghinului pentru ca nu se supune unor grupuri de interese.

Rep.: V-ati declarat interesat de un proiect popular crestin-democrat. Asta inseamna o apropiere de PD?

M.A.: Ca senator independent, eu raman in zona de centru-dreapta. Sigur, sunt interesat de crearea unui pol puternic de dreapta, popular crestin-democrat, care sa fie o alternativa puternica la polul social. In acest moment, cea mai importanta formatiune populara este PD, dar exista si in interiorul PNL lideri interesati de acest proiect, chiar si printre parlamentari.

Eu sunt convins ca acest pol se va realiza, pentru ca este o necesitate. Deocamdata, insa, nu am avut discutii cu nici un partid politic.

Declaratie politica (prezentata in plenul Senatului pe 19 decembrie)

Va informez ca, incepand din data de 15 decembrie, mi-am dat demisia din Partidul National Liberal. Fac acest gest nu fara regretul ca, dupa noua ani de cand sunt membru al acestui partid, PNL a luat-o pe un drum care nu ma mai reprezinta.

Sunt dezamagit si scarbit de faptul ca PNL Mures s-a transformat intr-un SRL, in care un "patron" da de lucru la "subordonati". Numirile s-au facut si aici doar pe baza relatiilor clientelare.

Cei care au venit si vin cu propuneri diferite de cele ale liderilor au fost si sunt maziliti sau marginalizati (vezi "Grupul Opriscan", Sorin Lazar, Ladislau Schwartz). Nu se lucreaza pe baza unor programe si nimeni nu-si asuma obiective clare (pentru ca nu poate sau nu stie), in baza carora sa fie evaluat ulterior.

Pe de alta parte, performanta si eficienta nu pot fi evaluate, pentru ca nu exista. Cred ca timpul imi va da dreptate in tot ceea ce am spus in cele de mai sus.

Dezamagirea mea este si mai mare acum cand realizez ca un membru al Biroului Executiv Central a candidat la presedintia unei organizatii judetene chiar daca Statutul PNL (art. 12) nu-i permite. Nu pot sa cred ca acest statut este valabil numai pentru membrii de rand si nu pentru lideri.

In ceea ce ma priveste, voi ramane senator independent de Mures, continuand sa ma lupt pentru interesele celor care m-au ales. Recunosc ca privesc interesat formarea unui pol popular crestin-democrat puternic, care sa fie port-drapelul dreptei politice romanesti.

Senator independent de Mures, Mihail Antonie