Demagogul Florea a dat inca o lovitura targumuresenilor. De data aceasta, planul primarului a fost stoparea transformarii Aquaserv in operator regional. Florea a batut la usile BERD pentru a atrage atentia bancii asupra unor aspecte care-l deranjau * Confuzia creata la banca poate avea consecinte dezastruoase * Frustrarile si megalomania lui Florea, impachetate in intentii cu tenta altruista, ne costa din nou.

Transformarea RA AQUSERV in operator regional – societate comerciala pe actiuni stagneaza de luni de zile, primarul Florea reusind din nou sa apeleze la tertipuri murdare pentru a stopa un proiect ce a adus milioane de euro pentru Targu Mures. Reamintim cititorilor nostri faptul ca formarea de operatori regionali se inscrie printre cerintele UE.

Iar, pe de alta parte, reprezinta o modalitate de a obtine surse de finanatare importante, avand in vedere faptul ca o companie care asigura apa potabila si canalizarea unei regiuni va avea mai multe sanse de a accesa fonduri europene decat firmele mici.

Conform hotararii Consiliului Local din 69/2005, s-a aprobat reorganizarea regiei AQUASERV in societate pe actiuni, avand ca actionari localitatile Targu Mures, Reghin, Sighisoara, Ludus, Iernut, Tarnaveni, Toplita si Cristuru Secuiesc.

Tot in cadrul sedintei, consilierii au decis ca Targu Mures sa devina centrul operational ce se va construi pe scheletul actualei regii. Ulterior, s-a obtinut si acordul de principiu al BERD pentru reorganizarea regiei. Acordul bancii reprezinta una din cele mai spinoase probleme in aceasta ecuatie.

Asta deoarece regia a imprumutat de la BERD sapte milioane de euro pentru a putea asigura cofinantarea de 25 la suta in cadrul programul ISPA, ceea ce reprezinta singura finantare considerabila adusa in municipiu.

Este vorba de accesarea a 23 milioane de euro, fonduri nerambursabile, ce echivaleaza cu patrimoniul intregii infrastructuri existente in Targu Mures. Este clar deci ca, avand in vedere imprumutul BERD, aceasta transformare a regiei este legata de acordul bancii.

Si tocmai in acest punct sensibil demagogul Florea a stiut sa pistoneze in asa fel incat sa ridice suspiciuni la BERD. Precizam, de asemenea, faptul ca inca in cadrul sedintei in care s-a hotarat reorganizarea Aquaserv au aparut diverse opinii in randul unor consilieri apropiati lui Florea, contestand formarea companiei AQUASERV.

Mai exact, consilierul independent Doru Opriscan, prin observatiile aduse, a reusit sa dea glas nemultumirilor lui Florea.

Cameleonul intereselor

Pentru ca nici aceasta manevra nu a adus rezultatele scontate, Florea a refuzat semnarea contului ESCROW aferent imprumutului BERD pentru proiectul ISPA, semnaland anumite probleme legate de reorganizarea regiei si a solicitat o verificare.

Primarul s-a folosit de faptul ca punerea de comun acord a hotararilor luate in cadrul consiliilor locale co-actionare se face cu o anumita decalare si ca actul constitutiv mai avea nevoie de unele completari si modificari.

Interventia "binevoitoare" a demagogului s-a tradus prin faptul ca BERD a amanat emiterea acordului definitiv pentru reorganizare si a angajat un consultant juridic pentru revizuirea conditiilor de infiintare a noului operator.

Practic, BERD a impus cateva conditii care depasesc, in mod normal, atributiile unei banci, cum ar fi modul de utilizare a fondurilor sau modalitatea de vot.

Pierderi de milioane

Incepand din a doua jumatate a lunii mai, reorganizarea AQUASERV este pe linie moarta, BERD refuzand sa semneze aprobarea finala. Fara aceasta aprobare nu se poate constitui societatea pe actiuni si nu se poate finaliza contractul.

Asta in conditiile in care, la nivel de tara, exista o competitie acerba intre regiuni, numarul operatorilor regionali fiind destul de limitat. Numai in cazul constituirii de operatori regionali se pot accesa fonduri de coeziune ce ofera conditii mult mai avantajoase fata de programele aflate in derulare.

Interventia lui Florea la portile BERD a produs confuzie si a starnit neincredere ce s-au tradus prin impunerea unor conditii nu tocmai avantajoase pentru municipiu. S-a apelat la o noua runda de negocieri, dar intarzierea derularii proiectului pericliteaza singurul proiect care a atras o investitie semnificativa pentru judetul Mures.

Astfel, printr-un tertip ieftin, Florea poate lasa orasul fara fonduri semnificative.