TVT '89, primul post privat de televiziune din Timisoara, a ramas in constiinta publica drept primul canal media din zona de vest a tarii prin care s-a manifestat liber in zilele Revolutiei.

Chiar daca, de cativa ani, a disparut din peisajul mass-media local, TVT '89 continua sa tina capul de afis in Palatul de Justitie, fiind invocat intr-unul dintre putinele litigii aflate pe rolul instantelor, avand ca obiect incalcarea dreptului de autor.

In momentul in care a vazut prin librarii, expuse la vanzare, casete video cu emisiunile sale realizate la TVT '89, profesorul universitar Ioan Muresianu a cerut instantei sa constate ca i s-au incalcat drepturile de autor si, in consecinta, sa fie despagubit.

In acest sens, el a depus o plangere impotriva SC "Compania International Video Art's" SRL Timisoara si a lui Victor Popa, fost cameraman la postul de televiziune.

Reclamantul a cerut cate un exemplar din fiecare emisiune, scoaterea din circuitul comercial a casetelor, obligarea paratilor la decontarea incasarilor realizate prin actul ilicit, in speta prin difuzarea la posturi si vanzarea in cadrul unor librarii a video-casetelor si sa-i oblige la plata sumei de 5.000 de euro cu titlu de daune morale.

"Dupa intrarea in procedura de faliment a firmei, Popa si-a insusit din arhiva societatii de televiziune un numar considerabil de video-casete, printre care si cele rea-lizate de subsemnatul.

Ulterior, si-a infiintat o societate prin intermediul careia a difuzat la posturile de televiziune si a pus in vanzare, in librarii, mai multe dintre casetele sustrase, insusindu-si in mod ilicit calitatea de titular al drepturilor de autor, inregistrand castiguri considerabile de pe urma acestor acte ilicite", a spus Muresianu.

Pentru o mai buna conturare a litigiului, la actiune au fost atasate titlurile realizate in calitate de realizator si o lista impresionanta de personalitati care au aparut in cadrul acestor emisiuni, alaturi de reportaje despre culturile religioase, manastirile din Timis sau serialele TV realizate la comemorarea Revolutiei.

In schimb, Victor Popa sustine ca profesorul universitar nu ar avea calitatea de autor si nu poate emite pretentii financiare in urma comercializarii casetelor.