Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud mai are de achitat, pana la sfarsitul anului, datorii in valoare de aproximativ 9 miliarde lei vechi din cele 23 de miliarde la cat s-au ridicat creantele la sfarsitul lunii mai. Acest lucru reiese din raportul de evaluare a unitatii medicale, intocmit de o comisie a Ministerului Sanatatii la inceputul lunii decembrie.

Conform documentului semnat de presedintele comisiei, economistul Constantin Oprea, obligatiile neachitate ale Spitalului Judetean, la 31 mai 2005, erau cu 23 la suta mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Ponderea cea mai mare o aveau obligatiile unitatii pentru medicamente si materiale sanitare - peste 60 la suta, in valoare de 14 miliarde lei vechi, urmate de datoriile pentru hrana, care se ridica la o suma de 4,8 miliarde lei vechi. Astfel, Spitalul Judetean inregistrase, in 2004, datorii de peste 30 de miliarde lei vechi, din care in acest an s-au achitat 24 de miliarde lei vechi.

Potrivit Hotararii Guvernului 1.006/2005, s-au mai achitat, fata de furnizori, obligatii in valoare de peste 6,2 miliarde lei vechi.

Comisia numita prin ordin al ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a apreciat ca, "din totalul datoriilor inregistrate de spital la sfarsitul lunii mai, in valoare de 23 de miliarde lei vechi, unitatea mai are de achitat suma de aproximativ 9 miliarde, acoperita in totalitate de serviciile medicale realizate pentru valoarea contractata la 30 septembrie 2005".

Totodata, Comisia a evaluat si activitatea Consiliului de Administratie si a Comitetului Director. Din raport reiese ca procentul veniturilor proprii din totalul veniturilor reprezinta 0,28 la suta, iar procentul cheltuielilor de personal este de 62,28 la suta. Acelasi document mai arata ca procentul cheltuielilor cu medicamentele reprezinta 11,57 la suta din totalul veniturilor.

Consilierul judetean Sabin Iliesi (PNL), membru in Consiliul de Administratie al spitalului, a declarat ca, per ansamblu, comisia ministeriala a apreciat activitatea institutiei conduse de medicul Mircea Gelu Buta. "Deocamdata, nu se pune problema schimbarii conducerii", a mai spus Iliesi.