La doar cateva zile dupa ce primele familii au inceput sa se mute in apartamentele ANL din comuna clujeana Floresti, situata in apropierea municipiului resedinta de judet, o parte dintre tineri au trebuit sa elibereze apartamentele. Si asta, din cauza ca o parte dintre tevile de apa si de termoficare s-au spart, apa a inundat apartamentele, iar parchetul din ele s-a umflat.

Alte apartamente inca nu au fost racordate la reteaua de gaz, iar oamenii gatesc la resouri electrice. Unul dintre chiriasii ANL s-a plans de faptul ca a trebuit sa rechituiasca si sa zugraveasca apartamentul in care tocmai s-a mutat.

Muncitorii care lucrau pe santier sustin, insa, ca au fost probleme grave doar in doua din cele 60 de apartamente care au fost deja testate. Chiriasii au mentionat, in schimb, ca nu exista nici macar o singura locuinta in care sa nu fi reparat ceva, fie ca este vorba de o teava care s-a spart tocmai sub gresie, fie ca este vorba de un spot luminos de la bucatarie care nu functioneaza.

Pentru ca toate reparatiile importante trebuie asigurate de proprietar, in fiecare zi se prezinta cate un chirias la Primaria Floresti, cerand decontarea unora dintre lucrari. Primarul comunei, Ioachim Vancea, a declarat ca, in principiu, vina este a constructorului, insa o parte dintre defectiuni au aparut si pentru ca apartamentele au fost date in folosinta atat de tarziu.

Intr-adevar, unul dintre cei care a primit un astfel de apartament a marturisit ca si-a cumparat mobila noua inca din luna mai, insa ea a zacut pana acum in depozitul magazinului pentru ca nu a avut unde sa o puna.

Lucrarile la cartierul ANL din comuna Floresti au fost intarziate serios pentru ca firma de constructii care se ocupa de proiect a intampinat o serie de greutati, de genul izvoarelor subterane, care nu au fost prevazute in planul initial.

Apoi, au intarziat furnizorii de utilitati, astfel ca primele apartamente au devenit locuite abia la un an si jumatate de la inaugurarea festiva a cartierului, in campania electorala locala din anul 2004, de catre fostul premier PSD Adrian Nastase.

Blocurile ridicate in zona Cetatea Fetei sunt situate la 15 kilometri departare de Cluj-Napoca. Lucrarile la primele blocuri ANL din Floresti au fost finalizate de cateva luni. Initial, primele apartamente ar fi trebuit sa fie gata la inceputul verii, insa termenul de predare a fost amanat pentru jumatatea lunii septembrie.

Nici pana acum ele nu sunt, insa, gata, iar drumul de acces in cartier nu va fi nici el finalizat pana in primavara.

Consiliul Judetean, care a repartizat cele mai multe dintre apartamentele ANL, a fost el insusi amendat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Si asta, tot din cauza unei hotarari de CJ prin care erau stabilite o serie de criterii pentru repartizarea locuintelor, care ii avantajeaza pe angajatii institutiilor publice.

Amenda, in valoare de 60 de milioane de lei, a fost contestata de Consiliul Judetean, iar procesul se afla pe rol.

In total, autoritatile clujene trebuie sa imparta 200 de locuinte. Un numar de 105 sunt apartamente cu doua camere, iar 95 sunt cu o camera. Consiliul Local Floresti a primit spre repartizare 62 de astfel de locuinte.