Ofiterul clujean care a reclamat la Comisia parlamentara pentru controlul SRI unele abuzuri trecute cu vederea sau chiar comise, in ultimii trei ani, de fostul si de actualul sef al SRI Cluj - generalul (r) Ioan Florian, respectiv generalul de brigada Ionel Muresan - ar putea fi dat afara din sistem.

Amanari, tergiversari

Intr-un articol aparut in urma cu trei saptamani, sub titlul "Un ofiter SRI acuza", "Ziarul clujeanului" (ZC) dezvaluia ca respectivul ofiter - a carui identitate a fost si este protejata din motive lesne de inteles - ar fi raportat de mai multe ori, in mod ierarhic, abuzuri si nereguli produse in cadrul Sectiei Cluj a SRI.

Ulterior, vazand ca aceste sesizari sunt musamalizate, el a facut cerere de a fi primit la raport de catre directorul SRI, Radu Timofte, pentru a-i comunica personal problemele cu pricina. Se pare ca Timofte nu a gasit nici un minut liber pentru a discuta cu subordonatul sau de la Cluj.

La sfarsitul anului trecut, constatand ca mai-marii SRI nu iau masuri, ofiterul clujean a trimis o sesizare Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activitatii SRI, condusa de senatorul PNL Radu Stroe. Ulterior, in iunie 2005, el a fost audiat la Bucuresti, in prezenta mai multor membri ai Comisiei.

Atunci, Stroe a declarat ca va trimite la Cluj o comisie mai mica, pentru a cerceta acuzatiile cuprinse in sesizare. Respectiva comisie n-a ajuns inca la Cluj.

Trimis in Consiliul de judecata

Stroe a promis acelasi lucru la sfarsitul lunii trecute, cand ZC l-a chestionat pe aceasta tema. "Stiu de acest caz, insa au fost multe evenimente si nu am putut ajunge la Cluj. In aceste zile se discuta bugetul, dar cred ca, in maximum doua saptamani, voi putea trimite o comisie la Cluj", declara, in 27 noiembrie, senatorul PNL Radu Stroe. A trecut aproape o luna si nici o comisie n-a calcat la Cluj.

ZC a insistat si l-a contactat din nou pe Stroe. "Am discutat in comisie cazul respectivului ofiter si s-a decis ca el sa mai fie audiat o data. Vom trimite si o comisie la Cluj pentru a cerceta acest caz. Intrucat in luna ianuarie nu se lucreaza, fiind vacanta parlamentara, probabil ca acea comisie va ajunge la Cluj in cursul lunii februarie", a declarat ieri, pentru ZC, senatorul liberal.

Exista insa riscul ca el sa trimita prea tarziu acea comisie. Surse de incredere afirma ca, dupa aparitia primului articol in ZC, sefii SRI Cluj incearca sa scape de ofiterul incomod si au decis sa-l trimita in fata Consiliului de judecata al Sectiei, cu intentia vadita de a-l trece in rezerva.

Cu alte cuvinte, cei pe care ofiterul ii viza in sesizarea trimisa mai multor institutii ale statului se vor numara printre "judecatorii" sai. Potrivit surselor ZC, motivul trimiterii in Consiliul de judecata ar fi incalcarea unor articole din Legea privind statutul cadrelor militare: dezinteres in indeplinirea atributiilor de serviciu si abateri grave de la prevederile regulamentelor militare.

Ce a sesizat ofiterul?

"Unele aspecte negative in functionarea SRI ar putea fi catalogate ca fiind personale, fara un impact major, insa ele sunt simptomatice si definitorii. Ele dovedesc perenitatea apucaturilor autoritare de tip securist care duc la pervertirea activitatii SRI.

Este vorba de abuzuri in functie, nerespectarea prevederilor care reglementeaza activitatea SRI, incalcarea constanta si deliberata a ordinelor de munca, evenimente contrainformative privind securitatea documentelor clasificate si musamalizarea tuturor acestora", spunea ofiterul clujean in sesizarea trimisa Comisiei de control al SRI, care a declansat acest caz.

In sesizare, pe care ZC a primit-o din surse parlamentare, ofiterul le solicita membrilor Comisiei pentru controlul SRI sa actioneze pentru "identificarea cauzelor, persoanelor vinovate si masurilor reparatorii adecvate, pentru aducerea activitatii SRI la cele legale, deoarece in comandantii mei nu mai pot avea incredere".

Aceleasi surse parlamentare au declarat pentru ZC ca ofiterul clujean nu s-a limitat la a sesiza Comisia de profil si ca el ar fi depus, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o plangere penala impotriva ultimilor doi sefi ai SRI Cluj, generalii Ioan Florian si Ionel Muresan, impotriva generalului Ionel Marin, fost prim-adjunct al directorului SRI, si chiar a lui Radu Timofte insusi, pe care ii acuza de neglijenta si abuz in serviciu.