In judetul Valcea exista in prezent 150 de adaposturi, dintre care doar 100 sunt in stare operativa. In acestea se pot adaposti 9693 de persoane. De asemenea, la locuintele proprietate personala au mai fost amenajate 457 de spatii in care se pot adaposti 22.000 de persoane, adica 29% din poputaia urbana.

„Alte 40 de adaposturi pot fi facute operationale in cazul in care s-ar executa acolo niste lucrari minime de amenajare. Acestea ar putea asigura protectia a inca 3221 de persoane. 10 adaposturi nu mai pot fi utilizate din cauza infiltratiilor de apa si a umiditatii permanente din interior.

Este vorba mai ales de cele din zona Ostroveni. Trebuie insa sa se inteleaga faptul ca in judet nu sunt adaposturi speciale, ci doar in Ramnic. Marea lor majoritatea au fost construite in 1975 si corespund conditiilor de atunci.

Mai sunt 10 adaposturi a caror amenajare nu a fost finalizata, iar acum acest lucru ar necesita prea multi bani. Oricum, acestea folosesc doar in caz de conflict armat – au fost facute pentru adapostirea populatiei in caz de atac aerian"- a declarat colonelul Adrian Mesescu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea.

Adaposturile nu sunt bune in caz de accident chimic sau nuclear

De curand Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Valcea a analizat insa care ar putea fi cele mai probabile cauze ale unor situatii critice pentru populatia din judet.

Printre acestea nu se numara, insa si atacurile aeriene, care nu mai sunt un pericol real pentru societatea moderna, unde razboaiele economice au luat de mult locul celor clasice, cu tunurile si avioanele.

Adaposturile din oras sunt inscriptionate in prezent cu un semn specific, un A pe fundal negru. „In caz de nevoie localizarea acestora ar putea fi facuta prin presa, dar asta la noi se poate intampla doar in cazul unui conflict cum este cel din Irak. In general cetatenii care locuiesc in zona le cunosc totusi.

In nici un stat din lume nu s-a urmarit vreodata adapostirea totala a populatiei. Noi am si facut cateva exercitii de alarmare publica in cadrul carora am facut cunoscute aceste adaposturi" – a mai spus colonelul Mesescu.

Valcea este amenintata mai ales de accidente chimice, nucleare sau inundatii

Conform analizei efectuate in acest an de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Valcea principalele surse de risc naturale si antropice care se pot manifesta in judetul Valcea sunt inundatiile, alunecarile si prabusirile de teren, cutremurele, accidentele chimice, incendii, explozii si avarii la conducte magistrale sau chiar un accident nuclear.

S-a stabilit astfel ca inundatiile si fenomenele meteorologice periculoase care pot afecta judetul pot fi provocate din cauza retelei hidrografice, care cuprinde pe teritoriul Valcii bazinele raurilor Olt, Lotru, Cerna, si Oltet.

Inundatiile se mai pot produce, de asemenea datorita accidentelor hidrotehnice (in Valcea exista 15 mari hidrocentrale), precum si datorita scurgerilor de torenti. „In ultimii 15 ani s-a manifestat o intensificare a fenomenelor meteo periculoase, cum ar fi grindina si vantul puternic.

De asemenea, Valcea mai poate fi afectata si de alunecari sau prabusiri de teren. Pe teritoriul judetului au fost identificate 30 de zone de alunecari datorate fenomenelor naturale sau interventiei omului.

Cele mai periculoase sunt zonele Ocnele Mari, Lapusata si Alunu." – a mai precizat seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea. Alte riscuri probabile pentru populatia Valcii sunt cutremurele de pamant.

Putina lume stie acest lucru, dar judetul Valcea se gaseste in zona a treia seismica a unui cutremur care ar avea epicentrul in Vrancea, cu intensitate maxima de 7 grade Mercali, dar exista si o zona locala de cutremure, localizata in zona Brezoi si Olanesti.

Este vorba mai ales de cele de padure si de litiera, in perioadele foarte secetoase, majoritatea fiind in zona de munte. Accidentele produse pe caile de comunicatii sunt de asemenea foarte probabile, mai ales pe drumul european si pe calea ferata care traverseaza Valea Oltului si face legatura intre sudul si nordul judetului.

Mai sunt posibile de asemenea explozii la conductele magistrale si urbane si chiar accidente nucleare. Astfel sudul judetului poate fi afectat de un accident nuclear major care s-ar putea produce la Centrala Nuclearo - Electrica de la Kozlodui – Bulgaria.