Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a decis, marti, in sedinta extraordinara, sa tripleze, incepand cu 1 ianuarie 2006, costurile medii lunare pe tipuri de servicii pentru Complexele de Servicii Sociale Comunitare pentru Adulti Beclean si Nuseni. Cele doua unitati, aflate in administrarea CJ, vor ajunge de la 4 milioane lei vechi, cat este in prezent, la circa 13 milioane de lei vechi.

Seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), Marin Rus, a declarat, in plenul sedintei, ca fiecare bolnav asistat in Centrul pentru persoane cu handicap de la Beclean va plati, de anul viitor, 8,4 milioane de lei vechi.

Asistatii de la Centrul de ingrijire si asistenta pentru persoanele cu dementa vor trebui sa achite circa 13 milioane lei vechi, ca si cei internati la Centrul de recuperare si reabilitare de la Beclean.

Batranii institutionalizati la Nuseni vor trebui sa achite un tarif lunar de peste 10 milioane de lei vechi, acestea fiind, potrivit sursei citate, costurile reale pentru serviciile medicale si de ingrijire. "Si in prezent costurile sunt mai mari decat cele platite de asistati sau pentru asistati, dar diferenta este acoperita din subventii sau de la bugetul local.

Noi vrem sa eliminam aceste subventii si sa facem o triere a persoanelor institutionalizate. La Nuseni, de exemplu, sunt batrani pe care nu vor sa-i ingrijeasca familiile si atunci ii aduc acolo ca nu costa mult", a declarat consilierul judetean PNL Sabin Iliesi, presedintele Comisiei buget-finante din CJ.

Presedintele institutiei, Gheorghe Marinescu, a declarat ca primariile din judet au platit doar in proportie de 60 la suta obligatiile lor pentru persoanele institutionalizate la Beclean si Nuseni, asa incat institutiile de aici au inregistrat datorii atat la plata salariilor personalului, cat si fata de furnizori.

Astfel, incepand cu luna ianuarie a anului 2006, administratiile publice locale vor fi informate in legatura cu costurile intretinerii bolnavilor, iar daca sunt de acord sa le plateasca, se va incheia un contract intre DGASPC si fiecare primarie in parte, contract ce va stipula atat drepturile partilor, cat si obligatiile fiecareia.