Literatura – Premiul „Teoria conspiratiei"

Se acorda celui mai ziarist dintre procurori si mai procuror dintre ziaristi, Alexandru Lele. In noptile anului 2005, el a visat mai mult ca niciodata si, dupa cum l-a sfatuit psihiatrul personal, a asternut pe hartie (de ziar, nu igienica cum ar fi trebuit) tot ce a reusit sa isi aduca aminte dimineata.

Asa au vazut lumina tiparului zeci de pagini de „investigatii" si „dezvaluiri", ale caror protagonisti sunt, in ordinea din rechizitoriul de trimitere a sa in judecata, martorii acuzarii.

Adica toti cei care au confirmat faptul ca Lele a fost un procuror corupt si ca nu este judecat degeaba pentru luare de mita, favorizarea infractorului, fals intelectual si retinere sau distrugere de inscrisuri

Arte vizuale – Premiul „Dati un leu pentru Durgheu!"

Se acorda decanului facultatii de Arte Vizuale din cadrul Universitatii din Oradea. In anul 2005, Cornel Durgheu a reusit sa-l lase tablou pe criticul de arta clujean Raoul Sorban.

Acesta din urma a predat o vreme la facultatea de familie a lui Durgheu si, cand s-a prezentat la casierie sa isi ridice drepturile banesti (130 milioane lei vechi), a constatat ca cineva semnase in locul lui statele de plata si, mai mult decat atat, incasase banii.

Noi am aflat ca „vinovat" de disparitia banilor este chiar Cornel Durgheu, fapt pentru care i-am acordat acest premiu.

Arta dramatica – Premiul „Lascau forever"

Se acorda fostului director executiv adjunct al DGFP Bihor, Ioan Lascau.

In anul 2005, „Puiu" a jucat rolul vietii lui, respectiv cel autor al infractiunilor de luare de mita, spalare de bani, instigare la bancruta frauduloasa, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala, abuz in serviciu contra intereselor publice si efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia in scopul obtinerii de foloase materiale necuvenite. Un alt argument in favoarea alegerii lui a fost talentul actoricesc de care a adat dovada: ochiul cu care privea spaga plangea, iar cel cu care ii privea pe cei care l-au promovat la Bucuresti, radea.

Muzica – Premiul „Flautul fermecat"

Se acorda „flautistei" Simona Derecichei, patroana spirituala a „Cameratei Monique" - un grup format din „instrumentiste" de exceptie, care a asigurat, de-a lungul timpului, echilibrul emotional si hormonal a multor VIP-uri locale.

Meritul principal pentru care i se acorda acest premiu il reprezinta „concertele" sustinute, in anul 2005, pe la diverse posturi de televiziune, care au beneficiat de un rating de aproape 0,1%.

Acte de curaj si devotament – Premiul „Calea cea dreapta"

Se acorda presedintelui PSD Bihor, Mihai Bar. Chiar daca divinitatea i-a sugerat (nu foarte discret) ca atunci cand incearca sa o ia la stanga (chiar si cu masina) se alege cu fracturi serioase, Misu continua sa se creada salvatorul stangii politice bihorene.

Argumentul sau este simplu: avand in vedere ca nu are coloana vertebrala, stanga politica nu ii poate aduce nici o fractura serioasa.

Managementul afacerilor – Premiul „Centrul Sindical Media"

Se acorda geamanului Ioan Micula, co-presedinte al grupului de firme „European Drinks".

In anul 2005, omul de afaceri a reusit negocieze vanzarea celei mai proaste afaceri pe care a facut-o in viata sa, adica i-a bagat pe gat liderului sindical Bogdan Hossu cele doua televiziuni carbogazoase (National TV si N 24) cu ratinguri de sub 1% si cheltuieli de sute de mii de euro pe luna.

Mai sunt de vanzare Favorit TV si FM si televiziunea Transilvania. Plus Distileria de la Sudrigiu si fantanile de apa minerala din zona Rieni, cu tot cu albia Crisului Pietros.

Invatamant preuniversitar – Premiul „Sex pentru to(n)ti"

Se acorda fustei liberale a invatamantului bihorean, Liliana Antonescu, care, dintr-o ilustra anonima profesoara din Alesd, a ajuns sa tina in mana fraiele Inspectoratului Scolar Bihor.

Liliana a ajuns sa ocupe respectiva functie datorita cunostintelor vaste si indelung aprofundate de Kama Sutra, cel mai important indice de promovare in PNL Bihor.

Madam inspector general Antonescu nu a reusit sa inteleaga inca de ce, atunci cand este chemata la Bucuresti, nu ajunge sa fie imbracata in mini si cu tanga, ci trebuie sa care cu ea o gramada de hartii inutile.

Invatamant universitar

Se acorda decanului Facultatii de Medicina si Farmacie din cadrul Universitatii din Oradea, mereu tanarul (in acte) Mircea Ifrim. In anul 2005, ginerele cu epoleti al unui general chinez a dublat retroactiv taxele de studii ale studentii medicinisti dupa principiul „la o facultate de doi lei, taxe de 600 de euro pe an".

Pentru a face rost de bani, studentii de la „Medicina" s-au apucat de trafic cu marijuana, cativa dand deja extemporale pe la politie, iar studentele s-au apucat de lustruit trotuarul din fata facultatii.

Mass-media – Premiul „Crezi c-o va?"

Se acorda redactorului-sef al Gazetei de Oradea, mancatorul de votca Sorin Sotoc. Marele merit al acestui prost conducator (chiar si auto) este ca a reusit sa ocupe functia de conducere a fituicii de scandal a orasului, dupa ce a fost dat afara de la toate locurile de munca anterioare din motive bahice.

La nominalizarea lui Sotoc a mai „contribuit" o performanta reusita de el in anul 2005: din dorinta apriga de a se pune in pielea inculpatilor despre care scrie, s-a imbatat, a urcat la volan si a busit trei masini dint-o lovitura.

Mediu - Premiile „Mediu toxic" si „Apa trece, sudorii raman"

Primul premiu i se acorda lui Calin Mocanu, care, in anul 2005, a ajuns director la Agentia Judeteana de Protectia Mediului.

Ca si in vorba aia batraneasca cu „lucrul" care iese intotdeauna la suprafata… Intre conditiile prevazute de regulamente pentru prezentarea la concurs se preciza clar ca aspirantul trebuie sa fi lucrat minim trei ani in „mediu", sau pe probleme de mediu inconjurator.

Acum, drept e ca Mocanu a lucrat, sau s-a plimbat, in tot felul de medii, inclusiv prin mediul politic, deci, „legal", putea participa la concurs.

Al doilea premiu i se atribuie directorului Directiei Apelor-Crisuri, sudorul liberal Ioan Oprean. Meritul sau principal este acela ca, in anul 2005, a declarat toate apele din Bihor ape minerale „Izvorul Minunilor". Urmeaza imbutelierea si vanzarea catre fraieri.

Tineri de perspectiva – Premiul „Leul fara coama"

Se acorda secretarului Primariei Oradea, Florian Dacin. Pentru ca, in anul 2005, cu toate ca trebuia pensionat, a reusit sa il convinga pe primarul Petru Filip ca este mai tanar si mai in verva ca niciodata.

Asta, dupa ce a promis ca nu mai transmite ziarului Crisana informatii devastatoare despre primul gospodar al orasului, povestite langa o ciorba de burta, la Astoria, si nici nu mai scuipa pe covorul de la intrarea in biroul primarului.

Sport – Premiul „Sport lichid"

Se acorda, la egalitate, directorului Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc, si adjunctului sefului Directiei Publice de Paza Bihor, Ioan Ardelean. Dupa ce, in anul 2005, au castigat, umar la umar, proba de „halbere", cei doi au devenit campioni judeteni si la proba, mai grea, de „100 metri sprijinit garduri".

Garduri ale diverselor localuri de prin care au iesit… Mai mult, dupa exemplul celui mai cunoscut consumator de rom al tarii, nea Traian Basescu, cei doi au reusit sa isi pastreze intacte functiile de conducere, lefurile, amantele si nevestele. Chiar daca, atunci cand se intorc acasa, ii calca oamenii pe maini.

Ambasadorul anului – Premiul „Deschideti USA!"

Se acorda senatorului PD de Bihor, Radu Tarle. Cel care, pentru a se pune bine cu toata lumea, a trimis, pe banii comunitatii penticostale, mai multe delegatii de VIP-uri locale in Statele Unite ale Americii.

Trist este ca, pe langa VIP-uri, in tara tuturor posibilitatilor au ajuns si familiile, rudele si prietenii privilegiatilor locali. Sa vada cu ochii lor visul american.

Poate, in anul care urmeaza, Tarle se va destepta si va acorda, mai bine, o bursa-doua tinerilor oradeni care au capacitatile necesare pentru a studia in America.

Caritate si protectie sociala

Se acorda lui Ioan Vila, seful Administratiei Social-comunitare Oradea. In anul 2005, patronul spiritual al saracilor din intreg municipiul a reusit sa vanda vila care l-a lasat perplex, cand a vazut-o, chiar si pe seful sau, Petru Filip.

Ba mai mult, Vila a hotarat sa isi schimbe numele in Ioan Castel, cu gandul la viitoarea locuinta pe care si-o va construi. Din ce bani? Ei bine, la aceasta intrebare numai Vila va poate raspunde…