Comanescu si Mitaru au motive sa fie invidiosi! Presedintele Buse de la Valcea a dat lovitura. 40 la suta din fondurile Phare pentru Oltenia ajung la Valcea. Cu acesti bani statiunile valcene vor capata aspect occidental.

Proiectele depuse de la Valcea pentru modernizarea statiunilor turistice din Valcea au avut mare succes in regiunea Olteniei, astfel ca acestea au reusit sa atraga pentru judetul Valcea nu mai putin de 40% dintre fondurile alocate prin programul Phare CES 2004 - 2006 special pentru Regiunea Sud-Vest Oltenia.

Proiectele au fost depuse de Consiliul Judetean Valcea in parteneriat cu statiunile Calimanesti si Olanesti.

25 de milioane de euro pentru Oltenia

Dumitru Buse, presedintele Consiliul Judetean Valcea a participat luni, 19 decembrie in calitate de presedinte al Consiliului de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia la sedinta extraordinara a Consiliului National de Dezvoltare Regionala care a avut loc la Bucuresti sub coordonarea Ministrului Integrarii Europene.

Cel mai important punct al ordinii de zi a fost „aprobarea Listei proiectelor de infrastructura regionala finantabile din programul Phare CES 2004 – 2006, ca urmare a finalizarii procesului de selectie la nivel national".

In cadrul acestui program judetul Valcea a depus nu mai putin de sapte proiecte, toate fiind calificate atat la etapa regionala, cat si la etapa nationala – unde au fost clasate printre primele 11 locuri la nivel regional.

Avand in vedere fondurile limitate ale programului Phare 2004 – 2006 –150 milioane Euro, nu au putut fi aprobate spre finantare decat 40 de proiecte din cele 149 depuse la etapa evaluarii nationale.

„In conditiile unei competitii atat de stranse si serioase, este o adevarata victorie pentru judet faptul ca doua dintre proiectele valcene, respectiv „Centrul de Conventii si Expozitii Nord-Oltenia" si „Proiect de dezvoltare integrata a statiunii Baile Olanesti" se numara printre proiectele ce se vor

finanta intr-o prima etapa." – a precizat Sandala Parvu, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Valcea. Suma totala alocata Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest Oltenia este de 25.360.737 de euro, din care 19.020.303 de euro reprezinta finantare Phare si 6.340.434 este contributia Guvernului Romaniei.

Valoarea finantarii nerambursabile care va reveni judetului Valcea este de aproape 10 milioane de euro, respectiv 40% din suma alocata Regiunii Sud – Vest Oltenia.

Centrul de Expozitii Nord Oltenia – pe locul trei in tara la infrastructura de afaceri

Proiectul „Centrul de Conventii si Expozitii Nord-Oltenia" – care va fi construit in statiunea Calimanesti a fost clasat pe locul 3 la nivel national in cadrul Masurii Infrastructura de afaceri, absoarbe integral fondurile alocate pe Phare 2004.

Dupa terminarea acestui proiect statiunea balneoclimaterica Calimanesti – Caciulata ar putea deveni cea mai bine dezvoltata statiune din sud-vestul Olteniei, atat in privinta turismului balnear, cat si a turismului de afaceri.

Perla statiunilor din Valcea, Calimanesti-Caciulata, tinde sa revina la viata si cu ajutorul pensiunilor turistice moderne, aparute in ultimii ani.

Pe langa clientela obisnuita a hotelurilor din zona, formata indeosebi din bugetari si pensionari veniti pentru izvoarele minerale si bazele de tratament din statiune, o alta categorie de clienti, formata din tineri, aduce un suflu nou in statiune.

Atractiile pentru acestia din urma le reprezinta posibilitatea excursiilor pe Cozia sau muntii Lotrului si Latoritei, pescuitul sportiv si lectiile de calarie.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, cu mult inainte ca Valea Prahovei sa fi captat intreaga atentie a turistilor, statiunile de pe Valea Oltului erau un fel de Mecca care atragea intreaga protipendada romaneasca. Iar pe atunci, Calimanestiul era cu adevarat "perla Coroanei Regale".

Dupa 1947, "lumea buna", care populase intreaga zona cu vile luxoase si hoteluri particulare a fost inghitita, insa de puscariile comuniste. Eleganta si bunul gust au fost inlocuite rapid cu mitocania proletarilor care au venit aici, decenii la rand, sa traiasca precum "domnii", macar pentru cateva zile.

Dezvoltarea infrastructurii de afaceri se va face prin construirea "Centrului de Conventii si Expozitii Nord Oltenia" in suprafata de aproximativ. 25.000 de metri patrati.

Consilierii judeteni si-au dat girul privind aprobarea asocierii Consiliului Judetean Valcea cu Consiliul Local Calimanesti pentru realizarea proiectului de anvergura care ar putea revigora statiunea.

Proiectul „Centrul de Conventii si Expozitii Nord Oltenia" este cofinantat prin Programul PHARE 2004-2006 - Coeziune Economica si Sociala (Dezvoltarea Infrastructurii Regionale).

Pe parcursul elaborarii documentatiei de finantare s-a concluzionat ca pentru incadrarea in obiectivele proiectului este necesara depunerea a doua aplicatii separate, dintre care a fost aprobata in prima faza doar cea care prevede dezvoltarea infrastructurii de afaceri.

Aceasta se va realiza prin construirea unui Centru de Conventii si Expozitii Nord Oltenia.

Centrul va fi construit pe o suprafata de circa 25.000 de metri patrati si va cuprinde un pavilion expozitional central, cu o suprafata de 6.471 de metri patrati; o platforma expozitionala in aer liber in suprafata de 2.250 de metri patrati, adiacenta pavilionului expozitional; 4 pavilioane expozitionale modulare insumand o suprafata totala de 5.520 de metri patrati. De asemenea, in suprafata noului centru vor fi incluse sase spatii pentru expozitii si mestesuguri populare; spatii verzi, depozite si servicii.

« Sper ca, pana in 2007 sa aducem infrastructura localitatilor judetului la standarde europene. Pentru a realiza acest obiectiv, am cautat solutiile cele mai bune in accesarea de fonduri externe, prin programele de finantare care se deruleaza in Romania.

Avem proiecte pe Sapard, unele realizate, altele in curs de realizare, pe Phare, pe ISPA, iar acum, pe programul „Phare 2004 – 2006 - Coeziune economica si sociala – proiecte mari de infrastructura regionala. Incercam implementarea unor proiecte pe infrastructura de turism si de afaceri.

Acest program constituie o oportunitate extraordinara pentru promovarea potentialului turistic, economic si a patrimoniului natural, cultural si istoric al judetului Valcea.

Prin programul „Phare 2004 – 2006 - Coeziune economica si sociala – proiecte mari de infrastructura regionala" ne-am propus sa realizam, la Seaca, un centru expozitional pentru intreaga Regiune Oltenia, care sa cuprinda un pavilion central, spatii de expozitie in aer liber, pavilioane expozitionale, parcare si heliport.

Este cel mai ambitios proiect al nostru, prin care ne propunem insufletirea activitatii in zona. El corespunde obiectivelor si prioritatilor programului Phare 2004-2006 si ale strategiei de dezvoltare a turismului in Romania.» - a spus presedintele Consiliului Judetean Valcea, Dumitru Buse.

Complexul expozitional de la Calimanesti va fi al treilea construit in tara (dupa cel de la ROMEXPO Bucuresti si cel de la Arad) si al doilea ca marime. „Ne-am documentat inainte, am intocmit proiectul in cele mai mici amanunte, ca sa fim siguri ca va fi aprobat.

Nimeni nu poate sa promoveze ceva fara o documentatie pusa la punct, studii de prefezabilitate si fezabilitate. In acest proiect s-au implicat Consiliul Judetean, prin presedintele Dumitru Buse si Carmen Alexandrescu, iar de la Calimanesti - toata lumea, de la primar pana la portar.

Proiectul vizeaza intreaga comunitate si toata lumea a inteles sa puna umarul pentru realizarea lui. Pavilionul expozitional va fi amplasat in zona Calimanesti - Seaca, pe o suprafata de cinci hectare.

In afara de investitia cu cladirea, doua milioane de euro sunt destinate reabilitarii statiunii - a parcurilor, trotuarelor, falezei Oltului si realizarii unui complex turistic-sportiv.

Impactul asupra comunitatii va fi mare - aproximativ 170 de salariati vor lucra in pavilion si vor fi, cu siguranta, cetateni din Calimanesti si din imprejurimi.

Pavilionul este de interes national si chiar international: 38 de firme din tara si din strainatate si-au exprimat interesul de a deschide standuri expozitionale aici. Este cel mai mare proiect regional.

Este important de subliniat ca interesul strainilor a crescut, oameni de afaceri din America, Italia, Franta, Austria vizitand statiunea Calimanesti. Mai multi olandezi, adusi de Tudor Teodorescu - un arhitect de la Haga, vor sosi, deoarece doresc sa construiasca o zona rezidentiala - 20 de vile - in statiune.

Numarul turistilor care vor veni la Calimanesti va creste in aceasta perioada la 15 - 20.000 de oameni. Prin acest proiect Calimanestiul se va ridica deasupra statiunilor romanesti, intrand in circuitul turistic european", crede primarul localitatii, Ilie Amuzan.

Partie de schi, parcare etajata si strand cu apa sulfuroasa la Olanesti

Administratia locala din Baile Olanesti are de gand sa transforme statiunea intr-una care sa se ridice neaparat la standardele occidentale. De altfel, in ultimii cativa ani Baile Olanesti este statiunea care a luat cel mai puternic avant in domeniul dezvoltarii structurilor turistice.

Administratia locala din Olanesti, in colaborare cu Consiliul Judetean Valcea a depus spre finantare doua proiecte ambitioase pentru dezvoltarea statiunii. Unul dintre ele prevede construirea unei parcari etajate, a unui strand cu apa sulfuroasa si a unei partii de schi.

Partia, a carei amenajare va incepe cat de curand va avea 1.000 de metri lungime si va beneficia de echipament modern adus din Austria. Conform proiectului initial casa de cultura din localitate, care nu a fost terminata din lipsa de fonduri ar urma sa fie transformata in centru balnear al primariei.

De asemenea ar trebui reabilitat strandul din localitate, precum si aleile sau strazile. In premiera va fi realizata o parcare suspendata si o partie de schi cu o lungime de 1,5 kilometri. „In maximum 20 de luni dupa demararea lucrarilor, proiectul va fi finalizat", a spus primarul orasului, Viorel Cioteanu.

Partia si strandul vor reprezenta atractii in zona pentru turisti, indiferent de sezon, iar hotelierii din Olanesti par dispusi sa investeasca si ei in promovarea serviciilor turistice a caror calitate a crescut constant in ultimii ani.

Alte trei proiecte se vor finanta in Oltenia

Celelalte 3 proiecte care se vor finanta in regiunea Olteniei se refera la: „Reabilitarea si modernizarea drumului judetean DJ 561 Craiova – Podari – Segarcea", „Dezvoltarea integrata, prin optimizarea domeniului schiabil si a sistemului ecologic de colectare – epurare a apelor uzate menajere in zona turistica Ranca – Gorj" si „Reabilitarea infrastructurii de afaceri in judetul Dolj – Incubator de afaceri Craiova".

Proiectele pentru reabilitarea zonelor Horezu, Calimanesti si Dragasani pot intra la finantare din 2007

Proiectele clasate pe locurile urmatoare la nivel regional, respectiv „Reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii generale si turistice in zona cultural – istorica a Depresiunii Horezu", proiect aflat la doar 0.06 puncte fata de ultimul proiect finantabil din Phare 2004 – 2006, „Calimanesti 2007 – Dezvoltarea infrastructurii turistice din statiunea balneara Calimanesti - Caciulata", „Parcul Zavoi – Centru de recreere si agrement", „Ocolirea municipiului Dragasani pe drumul national de la Craiova la Valcea" si „Reabilitarea infrastructurii turistice a statiunii balneare Baile Govora" au fost recomandate de catre Consiliul National de Dezvoltare Regionala pentru finantare incepand din 2007, din Fonduri Structurale. In etapa urmatoare Consiliul Judetean Valcea se pregateste pentru vizitele in teren din partea reprezentantilor finantatorului.

„Calitatea proiectelor depuse de Consiliul Judetean Valcea – in parteneriat cu autoritatile locale – demonstreaza ca autoritatea publica judeteana detine deja structuri calificate, expertiza si cunostinte importante in domeniu, astfel incat judetul nu va fi niciodata in pericol de a nu absorbi fondurile europene." – a spus Dumitru Buse, presedintele Consiliului Judetean Valcea.