Consiliul Judetului va organiza pentru a patra oara noi alegeri pentru ocuparea functiei de vicepresedinte. Se pare ca alegerile vor avea loc in luna ianuarie si de aceasta data va participa si presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

Surse din cadrul Consiliului Judetului ne-au declarat ca aceasta schimbare vine ca urmare a unor discutii purtate la Bucuresti intre reprezentantii Coalitiei de guvernare. Atunci, primul ministru Calin Popescu Tariceanu s-a aratat nemultumit de faptul ca PC nu a respectat protocolul Coalitiei si a votat cu „dusmanul".

Desi reprezentantii PNL-PD sustin ca in luna ianuarie vor fi organizate din nou alegeri, cel de-al doilea vicepresedinte al Consiliului Judetului, Marcela Sighinas (PNL) ne-a declarat ieri ca este posibil si de aceasta data ca PC sa sustina PSD.

„Toata lumea stie ca vor fi noi alegeri la care va participa Dan Voiculescu in luna ianuarie, dar nu se stie ce se va intampla. Orice e posibil... Nu este corect din partea Partidului Conservator si a lui Durbaca sa tradeze Alianta, pentru ca PNL-PD l-a sustinut pe el pentru a deveni presedinte.

Altfel ar fi iesit cu siguranta un conducator din PSD, mai ales ca si in cazul acestuia alegerile s-au repetat", a afirmat Marcela Sighinas.

Durbaca spune ca nu e tradator

Presedintele Consiliului Judetului Galati nici nu confirma, dar nici nu infirma organizarea de noi alegeri. El ne-a declarat ieri ca s-au purtat discutii la nivel central, dar a adaugat ca nu are voie sa vorbeasca despre ceea ce s-a hotarat la centru.

Totodata, a tinut sa ne spuna ca la primele alegeri conservatorii nu au tradat Coalitia, ci acest lucru s-a intamplat abia dupa ce ea a fost suspendata. „S-au purtat discutii la Bucuresti si cu primul ministru, dar eu nu va pot spune ce se va intampla pentru ca nu am dezlegare.

Daca ei ma suna apoi si imi spun: «Durbaca, ti-am zis eu sa vorbesti cu presa?». Eu va spun ca nu am tradat Coalitia. La primele alegeri consilierii mei au votat cum au crezut ei ca e mai bine, iar apoi, cand Coalitia a fost suspendata am sustinut PSD. Dar practic nu mai era nici o coalitie.

Si apoi eu nu am pe cine sa tradez, ca oamenii mei din Consiliu sunt cat PD-PNL la un loc. Cum as putea eu sa tradez un partid ca PD, care are doar doi consilieri? Iar eu am de nu stiu cate ori mai mult...

Ar fi ceva injositor sa tradez un partid cu doi consilieri", a incercat ieri sa se apere presedintele Consiliului Judetului, Eugen Durbaca.

PSD se tine de scaun

Consilierul judetean PSD Eugen Chebac a fost ales pana acum de trei ori vicepresedinte al Consiliului Judetului. Prima oara l-a avut contracandidat pe democratul Iulian Arama, iar la urmatoarele doua scrutinuri a candidat singur.

Dupa cum se stie, modalitatea prijn care Arama a fost ales prima oara vicepresedinte a fost contestata de Prefectura in instanta, iar magistratii au dat castig de cauza institutiei.

Cea de-a doua hotarare de consiliu, care il desemna invingator pe Chebac, a fost revocata de conducerea Consiliului Judetului, iar la ultimele alegeri nici democratii si nici liberalii nu au mai mers la vot. Conducerea PSD Galati a refuzat insa zilele trecute sa vorbeasca despre organizarea de noi alegeri la Consiliul Judetului.

Coalitia PNL-PD-PC, distrusa de interese

La doar un an dupa alegeri, coalitia PNL-PD-PC a ramas doar o amintire frumoasa a vrumurilor cand Traian Basescu sarbatorea victoria de la alegeri.

Daca la Bucuresti „fratia" celor trei partide a rezistat macar de ochii lumii, in multe judete din tara, interesele politice si economice a celor care conduc PNL, PD si PC au contat mai mult decat semnatura pe care a dat-o fiecare pe un document cu antetul „Coalitia PNL-PD-PC".

Spre exemplu, la Bacau, liberalii s-au aliat cu PSD-ul pentru alegerea unui viceprimar din PNL (in schimbul unor interese politice). Iar de curand, la Galati, PC s-a aliat tot cu PSD-ul pentru a alege un vicepresedinte in CJ, cu legitimatie PSD.

In Vrancea, PNL si PD nu s-au tradat intre ele, dar au inceput sa faca afaceri cu diversi industriasi din PSD, in schimbul unor comisioane grase (bineinteles, afaceri cu bani de la bugetul de stat)...

Asadar, oricat de puternica ar fi o strangere de mana dintre doi politicieni, dupa ce fiecare iese pe usa din fata, uita totul si se gandeste la propriile interese: cum sa ramana cat mai mult timp in frunte, cum sa scoata profit in afaceri prin intemediul unor relatii, s.a.m.d.

In Romania, aceasta metoda de a face politica a devenit o caracteristica a tuturor partidelor, indiferent de culoarea lor politica, de liderii sai sau de promisiunile „udate" cu lacrimi, pe care le fac la fiecare patru ani.