La inceputul lunii ianuarie 2006, Directia Apelor Dobrogea Litoral a dat publicitatii concluziile unui studiu intreprins de angajatii sai cu privire la potentialul mai mic sau mai mare de producere a unor poluari ale cursurilor si acumularilor naturale de apa, aflate in administrarea acestei institutii.

Pe baza acestui studiu, DADL Constanta a intocmit o asa-numita „harta a poluarii" pentru Dobrogea, document ce se dovedeste a fi nu numai formal, dar si viciat de evidente interese politice care se ascund in spatele unor omisiuni importate dictate de scopurile mai putin ortodoxe ale echipei manageriale instalate de aproape un an la carma acestei institutii esentiale pentru protejarea patrimoniului hidrografic existent in sud-estul Romaniei.

Inca de la inceput trebuie remarcat faptul ca „harta poluarii" elaborata de DADL pacatuieste prin formalism si chiar printr-o anumita doza de neprofesionalism, determinata de lipsa aportului informational si tehnic al specialistilor de mediu de la institutii consacrate prin legislatia in vigoare si prin notorietatea stiintifica ce o detin ca fiind autoritati supreme in acest domeniu.

Este vorba despre Agentia de Protectia Mediului, Garda de Mediu, Institutul de Cercetare Dezvoltare Marina „Grigore Antipa", Directia de Sanatate Publica, ai caror specialisti in adevaratul sens al cuvantului nu au fost consultati in procesul de elaborare a hartii cu pricina, dupa cum reiese din datele facute publice de DADL.

Mai mult, chiar si formal, studiul angajatilor DADL reflecta o realitate trunchiata in mod condamnabil, mai ales ca in spatele unor omisiuni importate se intrevad anumite interese partinice care nu pot apartine decat echipei de conducere aflate in varful ierarhiei manageriale a acestei institutii.

Astfel, studiul „zonelor cel mai frecvent supuse poluarii" in cursul anului trecut vorbeste despre cateva paraie traversate de conductele Petromar si alte cateva exemple cu pretentii de analiza exhaustiva a unei stari de fapt denaturate de responsabilii DADL.

Dereaua Sibioara si mina Altan Tepe, omise din harta DADL

Informatii cu privire la dereaua Sibioara-Tasaul care deverseaza in permanenta substante nocive ecosistemului acvatic al lacului Tasaul nu se gasesc in studiul Directiei Apelor Dobrogea Litoral.

De asemenea, harta DADL-ului nu sufla o vorba despre situatia precara din punctul de vedere al poluarii existente in cazul acvatoriilor naturale Tabacarie, Tasaul, Siutghiol, Techirghiol si chiar al apelor costiere ale Marii Negre.

Totodata, angajatii DADL nu au gasit de cuviinta sa-i nominalizeze in studiul amintit nici macar pe poluatorii traditionali si „istorici" ai apelor ce scalda teritoriul dobrogean, poluatori care de altfel sunt cunoscuti chiar si de publicul larg.

Insa poate cea mai condamnabila omisiune a „hartii poluarii" o constituie absenta din studiu a nici unei referiri asupra cazurilor de poluare majora a panzei freatice din zona fostei exploatari miniere Altan Tepe, a lacului Somova din judetul Tulcea si chiar a bazinului hidrografic al Dunarii in sectorul nord-dobrogean – o zona de „dezastru ecologic antropic", asa cum apreciaza veritabilii specialisti de mediu.

Prin aceasta atitudine care aduce grave deservicii populatiei rurale si urbane din localitatile limitrofe zonelor poluate omise de „harta poluarii" fabricata la comanda in birourile DADL-ului, institutia condusa de Ionel Manafu dovedeste un avansat grad de degradare profesionala prin imixtiunea politicului in activitatea sa, degradare inceputa cu precadere odata cu numirea in fruntea

respectivei institutii a unui personaj total lipsit de competenta in domeniul administrarii patrimoniului hidrografic national.