Transilvania Constructii tinde sa devina una dintre firmele de casa ale actualei administratii, avand in vedere contractele pe care le desfasoara cu municipalitatea. De exemplu, cele doua blocuri de zece etaje de pe Calea Floresti nr.62 sunt construite sub marca Transilvania Constructii. Valoarea contractului cu Primaria este de 135 miliarde de lei.

Aceeasi societate a fost desemnata de municipalitate sa acopere "gropile lui Funar" din Piata Unirii. Unul din ingredientele succesului de care are parte Transilvania Constructii ar fi asigurat de sustinerea financiara pe care a aratat-o fata de PD in campania electorala din primavara anului 2004, sustin surse din interiorul partidului.

Presedintele SC Transilvania Constructii SA este Mircea Timofte, care o perioada a ocupat functia de director la Grupul 4 Instalatii. Dupa neintelegeri cu asociatul de la Grup, Timofte a infiintat Transilvania Constructii. :eful echipei manageriale a fost pana in decembrie 2005 Ionel Bidian.

Timofte l-a "recrutat" pe Bidian chiar dupa ce acesta a parasit functia de director la o alta societate de constructii, Antrepriza de Constructii si Instalatii (ACI). Desi avea un salariu fabulos, multe facilitati si contracte pentru firmele fiicelor sale, Bidian a parasit postul si s-a apucat de afaceri pe cont propriu, infiintand firma de constructii Modern Bau SRL.

Ionel Bidian, fostul director al societatii Transilvania Constructii din Cluj-Napoca si-a infiintat in decembrie 2005 societatea Modern Bau SRL. Firma de constructii a lui Bidian are toate semnalmentele unei societatI care va face concurenta afacerii patronate de Mircea Timofte, „constructorul de casa" al Primariei Cluj.

Unul din asociatii strategici ai lui Bidian este George Mihalca din Zalau, cunoscut ca un apropiat al presedintelui PD Salaj, Viorel Stanca. Prin Mihalca, fosta mana dreapta a lui Timofte isI asigura sptatele. Astfel, vom asista la adevarate tururi de forta intre doua firme de casa ale PD.

Deloc de neglijat este faptul ca un al treilea asociat in noua firma de constructii este nimeni altul decat Octavian Buzoianu, presedintele societatii Ursus Romania, cunoscut la randul sau drept un sustinator al PD, inclusiv in campania electorala.

In perioada 1999-2000, din Trustul de Constructii si Instalatii (TCI) Cluj s-au desprins mai multe societati, printre care se numara si Transilvania Constructii. "Puii" fostului TCI, adica Napoca Constructii, Grup 4 Instalatii, Somes Balastiere, Ruttrans, Samus Constructii, Drumuri Poduri "Apolodor" si Transilvania Constructii.

Presedintele SC Transilvania Constructii SA este Mircea Timofte, care o perioada a ocupat functia de director la Grupul 4 Instalatii. Dupa neintelegeri cu asociatul de la Grup, Timofte a infiintat Transilvania Constructii si a intrat in litigiu cu celelalte societati desprinse din TCI cu drept de folosire a Bazei "Constructorul", fost activ de stat din cadrul trustului.

Cotidianul BZA a aratat si faptul ca una din firmele la care a inchiriat spatiile bazei sportive in timpul procesele pe rol cu cele sase societati reclamante a fost Brieta SRL, firma trecuta pe numele sotiei sale, Gabriela Camelia Timofte – vicepresedinte al CA in Transilvania Constructii.

Sotia lui Timofte a avut, de asemenea, un rol important in momentul privatizarii unei felii din Trustul de Constructii. Gabriela Timofte a fost bibilotecara in cadrul TCI, pe vremea cand sotul ei era furnizor de materiale de constructii pentru intreprindere.

Din surse confidentiale am aflat ca sotia sa a avut un rol decisiv atunci cand Timofte a cumparat cu 1,7 miliarde de lei ceea ce astazi se numeste Transilvania Constructii.

Inainte de privatizare, aceasta sectiune din TCI functiona foarte slab in domeniul constructiilor si montajului, mai mult, in perioada 1990-1991 societatea a derulat un contract in Germania, care in loc sa aduca bani in conturile societatii, a creat doar pagube. Astfel, in loc sa se implice doar in lucrarile de constructii propriu-zise, societatea s-a angajat sa procure si materia prima.

Afacerea a fost o palarie prea mare pentru Trust si a adus societatii o pierdere de 700 de mii de marci.

Prietenii de la Primaria Cluj-Napoca

In prezent, Transilvania Constructii este una dintre cele mai active firme de constructii in Cluj-Napoca. Societatea pare sa aiba relatii foarte bune la Primarie, tinand cont de lucrarile majore contractate cu municipalitatea si finantate din bugetul local.

In prezent, Transilvania Constructii ridica un complex de blocuri pe Calea Floresti, iar anasmblul de pe strada Observatorului din cartierul Zorilor s-a construit tot sub marca firmei lui Timofte. Contractele castigate cu municipalitatea aduc un aport consistent la conturile societatii, precum si la dezvoltarea acesteia.

De exemplu, pentru construirea a doua blocuri de zece etaje, care vor insuma 54 de apartamente destinate locuintelor sociale, Transilvania Constructii castiga 135 de miliarde de lei din bugetul local. ANL-urile pe care firma lui Timofte le construieste pe Calea Floresti nr. 62 au termen de predare de 30 de luni, adica doi ani jumatate.

Din comunicatul Primariei Cluj-Napoca aflam ca atribuirea contractului s-a facut in urma unei licitatii publice. Nu contestam, deocamdata, calitatea lucrarilor efectuate de Transilvania Constructii, dar, se pare ca, fiecare administratie isi are favoritii ei, in functie de nuanta politica.

In acest sens, bunele relatii se intretin inclusiv cu sustinere financiara din partea societatilor comerciale, iar Trasilvania Constructii nu pare sa faca exceptie. Conform surselor noastre, societatea a finantat PD Cluj in campania din primavara anului 2004 cu aproximativ 1 miliard de lei.

Tot firma condusa de Mircea Timofte a fost desemnata de Primaria Cluj-Napoca sa umple "gropile lui Funar" din centrul orasului. In august 2005, CL a aprobat in cadrul unei sedinte extraordinare PUD pentru construirea de depozite, extindere depozit si amenajare incinta la SC Transilvania Constructii.

Societatea a inaugurat ulterior primul parc logistic din judetul Cluj, in urma unei investitii de 245 miliarde de lei vechi.

Lupta acerba pentru lucrari publice

Dupa succesele obtinute in cursul anului trecut, Timofte a primit si lovitura de la colt, chiar din partea omului sau de incredere, directorul Ionel Bidian.

Bidian a infiintat la sfarsitul lunii decembrie 2005 societatea Modern Bau SRL care are ca obiect de activitate constructiile de cladiri si geniu. Unul din asociatii strategici ai lui Bidian este George Mihalca din Zalau, cunoscut ca un apropiat al presedintelui PD Salaj, Viorel Stanca. Prin Mihalca, fosta mana dreapta a lui Timofte isI asigura sptatele.

Un al treilea "element" care va asigura, cel mai probabil, accesul noii societati la o felie din tortul constructiilor publice este Octavian Buzoianu, presedintele URSUS Romania. Precizam faptul ca Buzoianu este cunoscut ca fiind un sustinator din umbra al PD, inclusiv din punct de vedere financiar.

Relevant in acest context este faptul ca, in 2004, inaintea campaniei pentru alegerile locale din Cluj-Napoca, Buzoianu era unul dintre cei nominalizati in culisele PD drept potential candidat al partidului pentru primaria clujeana. Astfel, vom asista la adevarate tururi de forta intre doua firme de casa ale PD.

Societatea recent infiintata, cu sediul pe strada Henri Barbusse nr. 44-46 nu are inca un numar de telefon care sa figureze in baza de date a Informatiilor. La Transilvania Constructii este vacanta generala, iar activitatea va incepe doar din data de 16 ianuarie, ne-a informat una din angajatele societatii aflata, totusi, la datorie.

Nici Mircea Timofte, nici sotia sa, vecepresedinte al societatii nu au fost de gasit la sediul societatii. Cu toate ca redactorii nostri au insistat sa obtina numarul de mobil al lui Timofte, angajata societatii a refuzat& "Nu am permisiunea dansului. si nu pot sa dau numarul sau, mai ales ziaristilor de la Buna ziua, Ardeal".

Desi potrivit acestei declaratii Mircea Timofte refuza calea dialogului cu presa, asteptam reactia patronului Transilvania Constructii cu privire la demisia si infiintarea unei firme concurente, actiuni venite din partea directorului Bidian.