O escrocherie de proportii impresionante se afla in atentia organelor de ancheta din vestul tarii, dupa ce comisarii Garzii Financiare Timis au descoperit itele unei afaceri de zeci de miliarde de lei, avand ca obiect comercializarea, prin interpusi si firme fantoma, a unor cantitati fabuloase de grane si utilaje agricole.

Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor, care au anchetat cazul, au anuntat, ieri, ca dosarul, al carui protagonist este Adolf Simon (51 ani), din Ghiroda, a fost inaintat spre solutionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Suspectul, aflat in prezent in penitenciar, este cercetat pentru evaziune fiscala, fals intelectual si uz de fals, dupa ce in mai putin de un an, in intervalul 2003-2004, a ridicat mai multe blocuri de facturi fiscale in numele unor firme-fantoma. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la 41,1 miliarde lei vechi.

"Bojan Trade" - firma paravan

Primele semnale ale escrocheriei au aparut in 2004, cand mai multe facturi fiscale suspecte au trezit interesul organelor de control fiscal din diferite orase ale tarii. Ca urmare, au fost demarate controale incrucisate ale documentelor emise de anumiti agenti economici, astfel intrand in atentia comisarilor Garzii Financiare societatea "Bojan Trade" SRL Ti-misoara.

Verificarile demarate au scos la iveala ca, in 2004, firma respectiva, care functiona intr-un alt sediu decat cel declarat, a emis o serie de facturi fiscale avand ca obiect comercializarea unor utilaje destinate agriculturii, fara ca tranzactiile sa fie inregistrate in contabilitate.

Luat la intrebari, administratorul societatii nu a putut sa explice despre ce operatiuni era vorba, in conditiile in care el nu efectuase nici o tranzactie, ci o alta persoana se folosise de numele si stampila firmei.

Cu ocazia extinderii cercetarilor a iesit la lumina o escrocherie impresionanta in spatele careia statea un individ care obtinuse de la administratorul falit al SC "Bojan Trade" SRL, ramas intre timp pe drumuri din cauza unui imprumut bancar girat cu locuinta, un top a cate 50 de facturi fiscale in alb, stampila societatii si un chitantier.

Potrivit anchetatorilor, cel aflat in spatele afacerii era Simon Adolf, suspectat ca ar fi tranzactionat utilaje agricole folosindu-se de facturile fiscale ale SC "Bojan Trade" SRL.

Tranzactii acoperite cu facturi fiscale in alb

Cazul "Bojan Trade" a fost doar varful aisbergului. Verificarile aprofundate au scos la iveala o adevarata retea formata dintr-o increngatura de firme, toate fantoma, prin care zeci de tone de cereale si alte plante agricole (grau, orz, floarea soarelui) au fost vandute la "negru", prin simpla manevrare a unor hartii.

Societati precum "Desamir Compact" SRL, "Orient Expres" SRL Lugoj si "Sav Betagro" SRL au toate un numitor comun: Simon Adolf. In urma investigatiilor s-a constatat ca nici una dintre cele trei firme nu figureaza in evidentele Registrului Comertului. S-a mai descoperit ca Adolf a ridicat, in numele acestor societati, nu mai putin de 350 de facturi fiscale in alb.

Documentele au fost folosite ulterior la tranzactiile cu cereale si floarea soarelui.