Primarul Cristian Anghel a fost pus sub cercetare penala deoarece nu a aplicat doua hatariri ale Tribunalului Maramures si Curtii de Apel Cluj, care i-au dat dreptate ziaristului Ioan Romeo Rosiianu. Jurnalistul a facut o solicitare de informatii publice, pe care primarul a ignorat-o, fapt care a ajuns sa se judece in instanta. Nici dupa ce justitia l-a obligat pe primar sa faca publice respectivele informatii, acesta nu a raspuns. Astfel, liberalul Anghel a fost pus sub cercetare penala, cu acuzatia de abuz in serviciu in forma continuata in contra intereselor persoanei.

Cristian Anghel este presedintele PNL Maramures si primar aflat la cel de-al patrulea mandat consecutiv. El a fost pentru o scurta perioada si consilierul premierului Calin Popescu Tariceanu. Aceasta nu este singura acuzatie pe care procurorii o aduc primarului liberal, el fiind cercetat si pentru deturnare de fonduri. De altfel, cazul jurnalistic a plecat tocmai de la suspiciuni in aceasta privinta.

Cronologia evenimentelor

Pe 28 noiembrie 2005, primarul Cristian Anghel a fost acuzat de ziaristul Ioan Romeo Rosiianu de abuz in serviciu in contra intereselor persoanei, conform art 246 Cod penal, la exact trei zile de la expirarea termenului somatiei de executare silita careia trebuia sa i se conformeze Anghel.

In data de 14.11.2005 executorul judecatoresc Simon Attila din Baia Mare il somase pe primarul liberal sa se supuna dispozitiilor legii si sa aplice Sentinta civila nr 591/2005 a Tribunalului Maramures si Decizia Civila nr 9617/14.09.2005, data in aceeasi cauza de Curtea de Apel Cluj, ambele investite cu formula executorie separat, impreuna si prin incheierea 7527/14.11.2005 a Camerei de Consiliu a Tribunalului, prin care a fost incuviintata executarea.

Prin prima somatie, Cristian Anghel era obligat sa-i raspunda in scris ziaristului Ioan Romeo Rosiianu la un set de noua intrebari depuse sub nr 5395/28.02.2005 la Primaria Baia Mare, iar prin Decizia Curtii de Apel Cluj, care mentine sentinta data de Tribunalul Maramures in acest caz, edilul mai era obligat sa-i plateasca si 10 milioane de lei daune morale ziaristului.

Prin Somatia data in dosarul de executare nr 172-952/2005, executorul judecatoresc Attila Simon ii mai cerea primarului baimarean sa mai achite suma de 600 lei Ron cheltuieli de executare si 50 lei Ron taxa de timbru.

Ea a fost adusa la cunostinta primarului chiar in acea zi, procedura de citare fiind dublata si prin afisaj pe usa Primariei.

Sfidind cu buna stiinta legile unei tari democratice care pe el l-a facut cu adevarat domn de domn, Cristian Anghel n-a gasit de cuviinta sa se conformeze nici de aceasta data.

In felul acesta „bulgarele" unei simple cereri de informatii publice, in baza Legii 544/2001, facute de un ziarist, s-a transformat singur intr-o avalansa.

In aceeasi zi de 28.11.2005 executorul judecatoresc Attila Simon, constatind ca primarul incalca constant legea, a decis poprirea conturilor Primariei Baia Mare la Trezorerie, in vederea reacuperarii creantei si a aplicarii celor doua sentinte.

La rindul lui, la Parchetul de pe linga Tribunalul Maramures (967/29.11.2005) si la Inspectoratul Judetean de Politie Maramures (4818/29.11.2005) ziaristul Ioan Romeo Rosiianu a depus aceeasi plingere penala impotriva lui Cristian Anghel.

O plingere penala prin care il reclama pe acesta pentru abuz in serviciu si nerespectarea hotaririlor judecatoresti.

In paralel cu acestea, la Judecatoria Baia Mare, ziaristul i-a mai deschis primarului inca un proces (dosar 10893/2005), inca aflat pe rolul instantei – termen in 16.01.2006, judecator insusi presedintele Judecatoriei – prin care cere ca primarul sa fie „obligat sa faca, sub sanctiunea amenzii civile de 50 lei ron/zi intirziere".

Aceasta amenda urmeaza a fi platita in contul Statului si se va calcula exact pina la data in care Anghel ii va da efectiv lui Rosiianu toate documentele solicitate inca din luna februarie 2005.

Conform noilor reglementari in materie cele doua adrese depuse la Parchet si politie au fost ulterior conexate, iar cercetarea in dosarul rezultat a fost inceputa de subcomisarul Romeo Danciu.

Acesta, in prag de sarbatori, subit, in loc sa-l tina la curent si pe Rosiianu cu mersul anchetei, s-a transferat la

Serviciul Administrativ si a abandonat dosarul lui Anghel. In felul acesta, in aproape 40 de zile un subcomisar de politie n-a reusit sa parcurga nici el, dar nici Anghel n-a facut acest lucru, distanta de 100 m care desparte Primaria lui Anghel de Politia lui Romeo Danciu.

Intre timp, totusi, poate speriat de tavalugul povestii, Cristian Anghel a platit banii datorati ziaristului.

A facut-o direct din contul Consiliului Local Baia Mare – desi instantele decisesera ca el trebuie sa plateasca si nu comunitatea! – plata confirmata cu recipisa cu regim special emisa de CEC Maramures sub nr 2130/25336.0102/16.12.2005, iar ziaristul a intrat in posesia sumei in data de 20.12.2005.

Exasperat de aceste „tacerea" Politiei si Parchetului, in 5.01.2006 ziaristul Ioan Romeo Rosiianu a mai facut inca doua plingeri penale la Parchetul de pe linga Tribunalul Marmures, expres primului procuror Ioan Demeter.

In prima, inregistrata sub nr 6/P/6.01.2006, Rosiianu cerea demararea cercetarilor impotriva lui Anghel pentru infractiunea de deturnare de fonduri, deoarece nu platise de la el din buzunar ci din banii comunitatii.

In cea de a doua, de fapt o plingere penala de tergiversare, inregistrata efectiv abia dupa patru zile (?!) sub nr 17/II/1/09.01.2006,

Rosiianu semnala primului procuror faptul ca anchetele in ceea ce-l priveste pe Anghel s-au blocat intr-un mod ciudat.

Poate pentru ca in aceasta ziaristul a amenintat cu sesizarea Parchetului General si a Ministerului Administratiei si Internelor, dar si cu deschiderea unui proces in care sa ceara daune celor doua institutii, „pentru tinerea in nelucrare a dosarelor", cu faptul ca-i va incrimina pe politistii si pe procurorii implicati de favorizarea infractorului, de protejarea lui Anghel, de coruptie si de incompetenta, cercetarile s-au reluat imediat.

Echipa formata din procurorul Adrian Gherman - fost procuror la Curtea de Conturi Maramures si singurul care l-a mai amendat pe Anghel de-a lungul timpului – si din inspectorul principal Dorin Pop s-a miscat repede.

In 11.01.2006 Rosiianu a semnat la Parchet un proces verbal de comasare a dosarelor de abuz in serviciu si de deturnare de fonduri, deoarece datele se refera la acelasi caz , iar in 12.01.2006, la Politie a dat ultima declaratie in noul dosar rezultat.

De asemenea, la cererea lui Dorin Pop, ziaristul a mai pus la dispozitia echipei de ancheta ultimele documente necesare incheierii anchetei. A facut-o tocmai pentru a scurta termenul de trimitere in judecata a lui Anghel, altfel pina ce politistul ar fi obtinut in scris dreptul de copiere a unor documente relevante de la dosarul cauzei, ar mai fi trecut iarasi ceva timp.

In felul acesta, oficial, incepind cu data de 13.01.2006 primarul Cristian Anghel, fost consilier personal al premierului Tariceanu, fost presedinte al Federatiei Municipiilor si Oraselor din Romania, inca presedinte al PNL Maramures a fost pus sub invinuire si i s-a adus la cunostinta trimiterea lui in judecata pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Din cauza unor adevarate goluri legislative in domeniu, chiar daca este cit se poate de evidenta reaua credinta a lui Anghel, chiar daca se vede din avion ca edilul n-a respectat si aplicat doua hotariri de judecata, plus doua – cele de investire cu titlu executoriu a acestora, plus una – cea de incuviintare a executarii, plus una – somatia executorului judecatoresc, adica exact sase hotariri, Anghel ar putea scapa de acuzatia de nerespectare.

Si asta pentru ca art 271 Cod penal retine ca nerespectare a unei hotariri judecatoresti numai atitudinea de impotrivire prin forta a cuiva. Or, cu tot necazul, in momentul de fata nu este cazul de asa ceva.

De asemenea, daca Anghel va fi repede si bine sfatuit, si dac el va face repede dovada ca a platit ca casieria Primariei suma data initial din contul Consiliului Local, ar putea scapa si de acuzatia de deturnare de fonduri. Paradoxal! Desi se vede clar ca a platit ilegal, cu o noua incalcare a Legii. Totusi, interesant ar fi ca el sa plateasca dupa aparitia prezentului material!

In felul acesta, Anghel ramine doar cu acuzatia de abuz in serviciu in contra intereselor persoanei, in forma continuata. De aceasta acuzatie, in acest context de monitorizare a Justitiei din Romania, nu stim cine isi va mai putea permite sa taraganeze judecarea lui Anghel.

Cu atit mai mult cu cit, inexplicabil, in aceeasi zi de 28.11.2005, tot la Judecatoria Baia Mare, Anghel a depus o „contestatie la executare". Nu este inexplicabil faptul ca omul s-a prevalat de un drept al sau, ci numai faptul ca si in acest ceas al 12-lea Anghel se opune aplicarii legii. In cazul de fata Legii 544/2001, de acces la informatiile de interes public.

Mai exact, citam din acea contestatie a sa: „ Prin aceeasi somatie, se pune in vedere Primariei Baia Mare sa comunice creditorului informatiile solicitate. Or, aceasta parte a dispozitivului nu este susceptibila de a se aduce la indeplinire pe calea executarii silite".

Pai, daca nu prin executare silita, atunci cum? Sa-l roage frumos Rosiianu?

Oricum, interesant sau nu, dar contestatia lui Anghel a facut obiectul dosarului 10915/2005 la Judecatoria Baia Mare si la singurul termen avut, 23.12.2005, dupa ce judecatorul Dorin Danci (completul 16) s-a abtinut de la judecarea cauzei, alt complet (18), prin judecatorul Mihaela Dorina Haidu a dat sentinta 8651/23.12.2005.

Aceasta retine si ia act de renuntarea la judecata a contestatarului, adica a lui Cristian Anghel.

Intrebat despre acest fapt, Ioan Romeo Rosiianu spune ca ii va deschide el acum un nou proces lui Anghel, in fapt un denunt calomnios pentru ca a fost tirit degeaba pe la Tribunal, chiar in ajunul sarbatorilor de Craciun, fapt care i-a stricat dispozitia pentru toata aceasta perioada, la care se mai adauga si o zi de serviciu pierduta degeaba.

In felul acesta, revenind, ziua de 13 devine cu adevarat una ghinionista pentru primarul liberal Cristian Anghel din Baia Mare.

Ca tot intr-o zi de 13, 13.02.2005 mai exact a incercat si el sa-l cenzureze pe Rosiianu la Tv Club Baia Mare, dupa ce la Tv TL+, unde Rosiianu fusese redactor sef, reusise sa-i inlocuiasca emisiunile printr-un contract public.

Cazul a determinat reactia presei si a devenit „Cenzura de la Baia Mare".

CNA s-a pronuntat in acest caz si a zis ca e vorba „de un act susceptibil de cenzura", cazul a fost inclus si in „Raportul de monitorizare" Televiziunea in Europa, in cadrul programului EUMAP. Si, lucru important, in 16.01.2006 are un nou termen de judecata la Judecatoria Baia Mare.

De unde rezulta clar faptul ca desi in ultimii cinci ani Anghel a dat sume absolut fabuloase presei locale, aceasta tot nu l-a putut apara pe edil de el insusi, de propria sa infatuata persoana.