Zeci de secretari de comuna au ales: decat studenti, mai bine pensionari

de Catalina Chifu     Observator - editie de Bacau
Sâmbătă, 1 ianuarie 2005, 0:00

Pentru ca au considerat ca e prea tarziu sa se mai apuce de facultate, zeci de secretari de comuna din judetul Bacau au preferat sa se pensioneze anticipat. Conform legii, din 2009, toti secretarii trebuie sa aiba studii superioare iar anul trecut a fost ultimul in care se puteau inscrie la o facultate.

Zeci de secretari de primarii din judet nu si-au completat nici pina la aceasta data studiile. Desi inca din 2003 a fost elaborata o lege care prevede ca din 2009 secretarii trebuie sa fie absolventi de universitati (cu prioritate cele de Drept si Administratie Publica Locala), cei care trebuie sa vegheze la respectarea legilor au considerat prea mare deranjul sa se intoarca in bancile de clasa. Ultimul an in care se mai puteau inscrie la o Universitate a fost 2005.

Pensionare anticipata

Agas, Balcani, Brusturoasa, Damienesti, Filipeni, Ghimes-Faget, Izvorul Berheciului, Odobesti, Palanca, Parava, Pincesti, Poduri, Scorteni sunt citeva din localitatile in care secretarii nu au studii superioare. Acestia nu au trimis la Prefectura adeverinta care sa ateste ca s-au inscris la o universitate iar autoritatile judetene confirma ca secretarii au ales calea mai usoara.

Decit sa se intoarca in bancile de clasa, acestia prefera sa se pensioneze anticipat. Mai ales ca legea este foarte clara.

Cei care nu si-au completat studiile parasesc de drept functiile detinute in Primarii. Legea, dupa cum explica reprezentantii Prefecturii, are drept scop imbunatatirea actului administrativ si stoparea ilegalitatilor. Nu de putine ori secretarii s-au lasat manipulati de primari si au acceptat sa-si dea avizul pentru hotarari care incalcau flagrant legislatia in vigoare.

Alteori, chiar secretarii au fost aceia care nu stapineau prevederile legale si, din necunoastere, trimiteau spre aprobare consilierilor locali acte nefundamentate si inafara legii. Problemele create de secretari nu sunt putine iar unele dintre fapte au fost sanctionate.

Secretari sanctionati

Secretarul din Letea Veche a fost sanctionat din cauza unor deficiente in activitate dar si din cauza comportamentului inadecvat fata de un alt functionar de la Curtea de Conturi. in derulare este cazul din Lipova. Pe fondul consumului de bauturi alcoolice au aparut probleme in indeplinirea sarcinilor de serviciu de catre secretarul comunei, abateri disciplinare si blocarea activitatii Primariei.

La Gura Vaii, secretarul a facut obiectul unei anchete administrative care a scos in evidenta proasta gestionare a atributiilor si chiar falsificarea unor documente. Acesta a fost schimbat din functie in noiembrie 2005. La cerere, secretarul de la Slanic Moldova a fost transferat in Cotofanesti. Acesta este in proces cu primarul pentru semnarea unor documente pentru care nu avea competente.

Notabile sunt si cazurile cand primarii au abuzat de functia detinuta si au decontat din banii publici cheltuieli personale si asta cu avizul secretarilor care nu au intervenit si nu au sesizat incalcarea legii.

In mandatul trecut, sporul de dispozitiv acordat de Ministerul Administratiei si Internelor angajatilor din Prefectura si celor din Politie a facut cu ochiul si primarilor. Pentru ca secretarii aveau alte treburi mai importante decat studierea legilor, consiliile locale (aproape toate din judet) au adoptat hotarari prin care angajatii din primarii primeau la randul lor sporul de dispozitiv.

La cererea Prefecturii, hotararile ilegale au fost revocate insa angajatii trebuie sa scoata acum din buzunar sume importante pentru restituirea sporului primit in mod ilegal.461 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă