Sfarsitul de secol XIX si inceputul secolului XX aducea la Targu Mures arhitecti ardeleni scoliti la Paris, tineri dornici de a arata tuturor ca se poate construi frumos si durabil si pe la noi.

In doar cativa ani, orasul a devenit unul dintre cele mai frumoase ale tarii, noile cladiri si palate orasenesti construite in cel mai pur stil Art Nouveau impunandu-se prin originalitatea liniilor si prin culorile deosebite.

De atunci si pana astazi intre zidurile groase s-a scris o pagina din istoria recenta a Transilvaniei, dar s-a pastrat si amintirea celor care le-au insufletit.

Cele mai frumoase, impunatoare si cunoscute edificii ale acelei perioade sunt Palatul Culturii si Palatul Administrativ. Apartenenta la stilul Art Nouveau respira prin fiecare element, incepand de la culoarea galbena pana la maroul rosiatic, la modelele vitraliilor si terminand cu tiglele multicolore smaltuite.

Daca exteriorul acestor cladiri impresioneaza, interiorul este fascinant. Au fost construite cu atat de multa grija fata de detaliu, incat acum, la 100 de ani de la darea in folosinta, toate elementele sunt cele originale, incepand cu clantele de la usile imense si terminand cu tapiseria scaunelor din sala de spectacol.

Aceiasi arhitecti entuziasti au facut ca pe harta orasului sa apara cladirea actualului Inspectorat Teritorial de Munca, edificiu care de-a lungul timpului a suferit numeroase interventii "chirurgicale", probabil si din cauza destinatiei neinspirate.

Cladiri in uitare

"Cocosul de Aur" este probabil cea mai frumoasa cladire din oras, construita pe la 1900 ca si casa de locuit a familiei Burger Antal. In timp insa, familia a disparut, casa a intrat in patrimoniul statului si a functionat un timp indelungat ca restaurant.

De mai bine de 5 ani cladirea zace intr-o nemeritata uitare, degradandu-se incet, incet. Dar in epoca ei de glorie era cunoscuta ca fiind casa primului berar din oras, fabrica de bere Burger fiind construita in apropiere, pe strada Sinaia.

Putin mai departe, pe strada Belsugului, tot la acea vreme se ridica abatorul orasului si se spune ca era cel mai modern si mai bine dotat din tara. Astazi din stilul Art Nouveau al cladirii a ramas doar praful.

Tot in aceeasi stare, din care nu se mai recunoaste nobilul stil sunt si cladirile de pe strada Gheorghe Doja, apartinatoare liceului Avram Iancu. Fatada este ciuruita de usi si geamuri fara nici un stil, iar interiorul este trist si sumbru.

Aceste cateva exemple de cladiri "excentrice", care au adus un plus de stralucire si greutate princiara urbei, au aprins o scanteie, la lumina careia am cautat si altele, la fel de celebre.

Cladiri care au facut istorie

Cladirea "Apollo", azi sediu al Scolii Populare de Arta, a Ligii Pro Europa, dar si a altor organizatii, a fost construita de familia Teleki intre anii 1804-1813, ca spatiu de cultura.

Era, pe atunci, cladirea cea mai cautata de protipendada vremii, pentru ca aici se organizau spectacole, de teatru si balet, concerte si baluri. Banii adunati din vanzarea biletelor erau folositi pentru imbogatirea fondului de carte al Bibliotecii Teleki.

De-abia pe la inceputul secolului XX cladirea a capatat aspectul de acum, prin suprainaltare. Tot la noi in oras se gaseste si cel mai frumos palat boieresc orasenesc din Transilvania, actualul sediu al Muzeului Etnografic.

Construit in cel mai pur stil baroc la inceputul secolului XVIII de familia contilor Toldalagi din Corunca, a fost folosit ca spatiu de locuit. Dar tentatia inchirierii parterului a pus stapanire pe familie, astfel ca in 1770 se deschidea primul spatiu comercial, care a dus la imbogatirea rapida a celui care a avut ideea magazinului.

Maternitatea veche a orasului este un edificiu construit in anul 1932 de o societate anonima pe actiuni a comunitatii evreilor din oras. Stilul eclectic i se potrivea perfect, destinatia ei fiind aceea de sanatoriu.

Revendicata de mai multe persoane care sustineau ca detin actiunile majoritare ale societatii, cladirea nu a fost retrocedata, deoarece cererea nu a fost sustinuta de dovezi concludente. Putin dupa 1700 familia princiara Kendeffy si-a constriut o noua resedinta in Targu Mures.

Castelul imens a ramas in cateva zeci de ani aproape gol, pentru ca membrii familiei s-au stins, ori au ales sa locuiasca in alte parti ale lumii, rupand legatura cu familia ramasa acasa.

Astfel ca in 1829, vaduva Kendeffy a decis sa doneze palatul Curtii Regale de Apel, institutie recent mutata de la Medias la Targu Mures. Desi decizia a fost aspru criticata si contestata de celelalte familii princiare, gestul ei a ramas definitiv.

Astfel ca astazi in fostul palat Kendeffy functioneaza Tribunalul Mures.

Cea mai veche casa

La intersectia strazilor Calarasilor cu Revolutiei este pozitionata cea mai veche cladire a orasului. Construita in anul 1554 a fost initial locuita de familia Kopeczi Janos. In timp, a fost cumparata de familia contelui Teleki.

Dar si ultima descendenta a familiei, contesa Teleki, s-a stins din viata in primavara anului 2002, la Targu Mures.

Cladirile ridicate de aceste mari familii nobiliare si de arhitectii entuziasti ai vremurilor de demult au fost construite conform principiului care zice ca trebuie sa construiesti in asa fel incat ceea ce ai zidit sa dainuiasca o vesnicie.

Casele lor sunt inca mandria orasului, chiar daca marile familii nobiliare si descendentii lor au disparut in negura necrutatoare a timpului.