Fotoliile de primar, fie ca vorbim de satulete sau resedinte de judet, au reprezentat dintotdeauna o atractie pentru oamenii politici si nu numai. Instalati in primarii prin puterea votului liber, sau cel putin asa se zice, unii au inteles ca, din momentul investirii in functie, singurul lucru care conteaza este interesul comunitatii pe care o deserveste.

Din nefericire, exista si cazuri in care primarii au confundat comunitatea cu propria familie, singurele interese deservite fiind cele personale. In judetul Constanta au ajuns pe masa procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie nu mai putin de 7 dosare penale, in vederea clarificarii situatiei primarilor in cauza.

Fie ca e vorba de scenarii politice menite sa loveasca din plin adversarul, fie ca primarii au vazut in functia pe care o detin o adevarata mina de aur pentru bunastarea personala si a familiei, la nivelul judetului Constanta, ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor au documentat activitatea infractionala a nu mai putin de sapte edili locali aflati in functie.

Unul din primarii intrati in atentia ofiterilor SIF, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, este edilul localitatii Agigea, Ion Ionita, in varsta de 52 de ani, membru PD.

Acesta, impreuna cu alti functionari, este cercetat pentru frauda, evaziune, fals in inscrisuri oficiale, fals intelectual si uz de fals, fapte ce au adus institutiei pe care o conduce un prejudiciu de peste 32 miliarde lei. Ion Ionita a negat vehement, in nenumarate randuri, aceste acuzatii, punandu-le pe seama adversarilor politici.

Un alt primar intrat in vizorul Politiei Economice este si Ovidiu Brailoiu, aflat in fruntea localitatii Eforie. Cercetat pentru o multitudine de ilegalitati, una dintre ultimele ispravi ale primarului pesedist din Eforie este un dosar pentru trafic de combustibili.

Brailoiu a fost surprins de politistii din localitate in timp ce se „aproviziona" de la hotii din conducte cu peste o tona de motorina. Ovidiu Brailoiu a negat acuzatiile, declarand la vremea respectiva ca nu ii cunoaste pe cei in cauza si ca nu stia ca nu sunt autorizati sa comercializeze combustibili.

Pentru acuzatii ceva mai blande si prejudicii mult mai mici, undeva in jurul a 5-6 sute de milioane lei, este cercetat un alt primar al fostului partid de guvernamant.

Antoaneta Mandrescu, primarul localitatii Comana, este acuzata de folosirea iresponsabila a fondurilor institutiei, de lipsa unor bani din vistierie, cat si de abuz in serviciu prin achizitionarea unor produse in folosul Primariei de la firma fiicei sale.

Si unde mai pui ca in campania electorala din 2004, cotidianul nostru descoperea ca actuala primarita de Comana are datorii foarte mari la intretinere, la apartamentul acesteia din Constanta! Sau poate ca actualele probleme ale primaritei – si anume banii lipsa din gestiune – au la baza datoria la bloc, datorie pe care nu este exclus s-o fi achitat din fondurile Primariei.

Viceprimar care s-a „distrat" pe banii Natiunilor Unite

Alti doi edili din judetul Constanta, care „au dat cu subsemnatul" in fata politistilor, pentru acuzatii asemanatoare, sunt Nicolae Anghel, primar al localitatii Castelu si membru PNTCD, cat si pesedistul Ilie Lintarov, primar in localitatea Ghindaresti.

Insa cel mai recent caz instrumentat de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor este cel al viceprimarului localitatii Cuza Voda, Vasile Banu Cojocaru. El este acuzat ca a folosit in interes personal fonduri provenite din partea Natiunilor Unite pentru dezvoltarea unor proiecte in beneficiul rromilor. Prejudiciul produs de viceprimarul Vasile Banu Cojocaru se apropie de 3 miliarde lei.

Un alt caz, poate cel mai celebru, este reprezentat de acuzatiile aduse primarului Constantei, Radu Mazare, si presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. Suspectati de abuz in serviciu si fals intelectual, cei doi acuza ca tot dosarul nu este decat o facatura politica.

Insa oricare ar fi adevarul si respectand prezumtia de nevinovatie a celor prezentati mai sus - pana la proba contrarie -, de precizat ca potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, Sarmizia Fetcu, toate dosarele penale au ajuns pe masa procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie in vederea finalizarii lor si a stabilirii gradului de vinovatie a celor in cauza.