Cea mai mare sursa de coruptie in Romania raman banii publici. Acestia sunt cheltuiti pe interese de grup. Romania a fost corupta pana la schimbarea puterii, in decembrie 2004? Inseamna ca este corupta si in continuare, pentru ca nu s-a schimbat nimic, in afara persoanelor din varful piramidei.

Spaga a ajuns sa faca legea pana si in interiorul institutiei in care romanii au cea mai mare incredere – Biserica. Coruptia mai erodeaza inca multe dintre actiunile autoritatilor locale din Romania, aceasta fiind favorizata si de lipsa de transparenta in exercitarea actului administrativ.

Despre cum intelege actuala conducere a Primariei Oradea sa gestioneze banii publici s-au mai scris zeci de articole, atat in presa locala, cat si in cea centrala. Licitatii „aranjate", deturnari din fondurile publice, credite de zeci de milioane de euro fara rezultate vizibile, lucrari de mantuiala facute pe zeci de miliarde, etc.

In cele ce urmeaza, va prezentam o noua dovada ca lucrurile nu s-au schimbat.

Cine ne da „Ora exacta"…

Firma „Ora exacta SRL" este patronata de Olimpiu Olar, fost director al cotidianului „Jurnal bihorean", care, intr-o vreme, ii facea vizite dese de prietenie primarului Petru Filip. Societatea amintita a facut - desigur, nu intamplator - afaceri manoase din semaforizarea municipiului.

Contorizarea culorilor verde si rosu a devenit, nu intamplator, o „vaca de muls" amaratul buget local al orasului si pentru fostul sef de ziar. Buget pe care edilii Oradiei l-au inglodat in datorii la banci pentru urmatorii 25 de ani.

Ca urmare a relatiilor pe care si le-a facut in Primarie, firma lui Olar a ajuns sa instaleze toate „contorizatoarele" de la semafoarele din oras, respectiv aparatele care numara… secundele pana cand se schimba culoarea din rosu in verde si invers.

Toate instalatiile au fost achizitionate in 2001 de Primarie de la firma lui Olar la preturi scandaloase, de circa trei ori mai mult fata de pretul cu care pot fi achizitionate de la societatile specializate.

Cumpararea unor astfel de aparate inutile, prin „capusa" care da „ora exacta" la toata Oradea, reprezinta circa 60% din costurile semaforizarii integrale a unei noi intersectii.

In Oradea a devenit, de cativa ani incoace, in mod subit, strict necesara semaforizarea a zeci de intersectii, in loc sa fie cheltuiti banii pe prostii, cum ar fi amenajarea unor parcari, reparatia strazilor sau curatenia orasului. Cine a umblat prin Europa a putut constata ca in nici un oras nu gasesti asa ceva.

In concluzie, ori Primaria are functionari incompetenti, ori cineva risipeste cu buna stiinta banii publici, contra unor comisioane substantiale.

Pentru ca au fost voci care s-au opus achizitionarii de „contoare de semafoare" la preturi de trei ori mai mari, in 2003, conducerea Primariei a dat dispozitii ca sa fie organizata o licitatie pentru achizitionarea semafoarelor. A castigat S.C.

Drumuri Orasenesti, care, insa, a achizitionat semafoarele… tot de la firma-capusa a lui Olimpiu Olar.

Partea nostima e ca firma patronata de Olar nu are nici specialisti in semafoare si nici macar un utilaj pentru intretinerea acestora! Cand Primaria si-a manifestat intentia de a cumpara noi semnalizatoare acustice pentru semafoare (aparate ce emit un sunet strident, menit sa ii ajute pe nevazatori sa stie cand sa traverseze strada), institutia condusa de Petru Filip a apelat si de data aceasta la firma „Ora exacta".

Cum se trece strada… ungureste

Conform unor surse din cadrul Consiliului Local, „baietii" de la firma care a „capusat" cu nerusinare bugetul orasului s-au prezentat cu o cutie cat o valiza, avand in interior inregistrat pe banda semnalul acustic de la semafoarele din oras dotate deja cu astfel de semnalizatoare.

Demn de mentionat este faptul ca semnalizatoarele montate deja sunt de provenienta italiana si isi regleaza permanent intensitatea semnalului sonor in functie de zgomotul din trafic. Cu cat zgomotul exterior este mai puternic, cu atat semnalele acustice sunt mai puternice.

Semnalele din „cutia" adusa de specialistul-peste-noapte-in-semafoare Olimpiu Olar erau identice cu cele ale semnalizatoarelor italiene, dar fiind inregistrate pe banda, langa semafor, aveau acelasi volum! Bineinteles, specialistii Primariei au respins gaselnita lui Olar. Dar acesta nu s-a dat batut.

Ce a urmat este o chestiune demna de antologia bancurilor cu Bula; Olar a (re)venit cu alta cutiuta, care, in loc sa „piuie", cum se obisnuieste in intersectiile de pe tot mapamondul, vorbea! Si nu oricum, ci… in ungureste! Dar, daca vine un nevazator oradean care nu stie ungureste, sau unul din Oltenia,

Germania, SUA sau Turcia, ca turist prin Oradea, risca sa fie accidentat, fiindca nu intelege nimic. Chiar daca din „cutia" lui Olar ar „vorbi" romaneste, legislatia privind avertizarea la intersectii prevede clar faptul ca la semafoare trebuie montata aparatura care emite semnale sonore intermitente. Fiindca era prea gogonata, afacerea nu s-a mai incheiat.

3,5 miliarde, „cadou" pentru „Ora exacta"

Dar sa ne oprim putin si asupra situatiei financiare a firmei fostului director al „Jurnalului bihorean". In 2002, anul infiintarii societatii Ora Exacta SRL, cu sediul inregistrat pe strada Sucevei nr. 14, aceasta a incheiat exercitiul financiar cu pierderi de 706,9 milioane lei vechi.

La sfarsitul lui 2003, societatea lui Olar, profilata pe „intermediar in comertul specializat" inregistra deja o cifra de afaceri de 3.009.661.000 lei, debite de 1.252.657.000 lei si un profit net de 799.480.000 lei. In fine, anul 2004 a fost incheiat cu o cifra de afaceri de 6.245.191.000 lei (profit net 1.169.132.000 lei).

Cam mult, pentru o firma cu 3 angajati, reprofilata pe „productia de componente electronice"! Asteptam cu interes datele pentru 2005.

De pe site-ul firmei (www.oraexacta.com), am mai aflat ca aceasta are ca obiect principal de activitate „proiectarea, montajul si repararea ceasurilor analogice si digitale de mari dimensiuni si a mecanismelor de actionare a clopotelor".

Probabil, nu intamplator, din 2003, firma si-a diversificat activitatea pe semafoare, ceasuri stradale, afisoare temperatura si text, sisteme de ceasuri, ceasuri florale, cronometre pentru siguranta circulatiei, cronometre pentru semafoare si tabele pentru sali de sport sau stadioane.

Cati din acesti bani provin din afacerile cu Primaria, nu vom sti, probabil, exact, niciodata, fiindca toti cei implicati au tot interesul sa pastreze tacerea in legatura ca acest subiect.

Seful Biroului Relatii cu Mass-media al Primariei, Sorin Borza, pe care l-am rugat sa ne puna la dispozitie datele cu privire la afacerile dintre Primarie si firma patronata de Olimpiu Olar, ne-a declarat ca Primaria a avut un contract cu firma „Ora exacta" in anul 2001, dar nu ne poate da detalii fiindca „contractul e in arhiva".

In ce priveste semaforizarea intersectiilor din municipiu, dl Borza ne-a declarat ca licitatia organizata de Primarie a fost castigata de S.C. Drumuri Orasenesti.

Ce nu a spus insa purtatorul de cuvant al Primariei este faptul ca „Drumuri orasenesti" a achizitionat semafoarele de la firma lui Olimpiu Ola

Ulterior, Sorin Borza a precizat ca amintitul contract cu S.C. Drumuri Orasenesti este de 3,5 miliarde lei si prevede semaforizarea intersectiilor din zona strazilor Piata Creanga, Cele Trei Crisuri, Calea Maresal Averescu, Piata 1 Decembrie si Piata Independentei, contractul fiind incheiat in 2003, cu termen de executie 31 decembrie 2004.

Contractul a inclus si montarea de cronometre optice pentru vehicule si pietoni la intersectiile din Aleea Strandului, Parcul Traian, Piata Independentei si Calea Clujului, precum si in cartierul Nufarul (intersectiile strazii Nufarului cu strazile Nojoridului, Ciheiului, Morii, Constantin Noica si complexul „Lotus".

Despre contractul cu „Ora exacta" nu ni s-a furnizat nici o relatie, desi, de la expedierea adresei la adresa indicata de dl Borza (primaria@oradea.ro.) au trecut aproape doua saptamani.

„Olimpiu, mon amour!" = 7,5 miliarde

La sediul firmei „Ora exacta" nu se afla joi, 12 ianuarie, decat secretara, care ne-a declarat ca, pana in data de 15 ale lunii, „restul personalului este in concediu", astfel ca nu am putut obtine nici o declaratie de la conducerea societatii.

Contactat telefonic, Olimpiu Olar a recunoscut ca „Ora exacta" a avut un contract cu Primaria pentru achizitia de semafoare in 2001, dar a evitat sa dea alte detalii, pretextand ca nu-si aminteste nici macar valoarea contractului desi, credem noi, o asemenea suma e greu de uitat.

Olar spune ca nu mai are nimic in comun cu firma „Ora exacta" de circa un an si jumatate, de cand a cesionat partile sociale „unei doamne pe nume Takacs". Tot el a confirmat ca societatea pe care a patronat-o a livrat semafoare si pentru S.C.

Drumuri Orasenesti, firma care, dupa cum am aratat mai sus, a castigat licitatia organizata de Primarie. Astfel ca „cercul" este inchis.

Adica, in loc sa cumpere semafoare si aparatura de la „prima mana", Primaria prefera sa lucreze prin intermediari, ca e mai scump si daca tot e vorba de bani publici, de ce sa nu castige si amicii nostri un leu gramada?

Au recunoscut ca exact asa stau lucrurile chiar reprezentantii S.C. Drumuri Orasenesti. Marti, 17 ianuarie, reporterii nostri s-au prezentat la sediul societatii. Directorul Vasile Coroiu ne-a indrumat spre Sandra Romocea, sef Serviciu Semaforizare si Marcaje.

Iata ce ne-a declarat aceasta: „Valoarea achizitiilor efectuate de la firma «Ora Exacta» prin contractul din 2003 a fost de doua miliarde si ceva, iar in 2004, tot in jur de doua miliarde si tot de la «Ora exacta». Cele mai costisitoare piese au fost doua ceasuri analogice, care au costat doua miliarde.

Doua licitatii pentru semaforizare s-au facut prin firma noastra, iar una s-a facut prin intermediul Primariei. Aceasta licitatie a avut valoarea cea mai mare, dar nu stiu despre ce suma este vorba". Deci, sa facem socoteala; 3,5 miliarde de la Primarie in 2001, vreo 2 miliarde in 2003 si tot atat in 2004.

Rezulta vreo 7,5 miliarde de lei din banii publici bagati in conturile firmei „Ora exacta". Si mai grav e ca o parte din achizitii s-au facut printr-o firma intermediara, care n-a facut decat sa incarce „nota de plata".

E la mintea cocosului ca Olar si-a vandut firma doar dupa ce si-a scos banii din afacerile cu Primaria si „Drumuri orasenesti"! Bravos, Olimpiu, halal sa-ti fie! Ca noi ne-am lamurit cum sta treaba si cu lupta anticoruptie!

Adio, integrare!

Atat a tot trambitat Traian Basescu, inainte de alegeri, despre coruptia din Romania, pana cand Europa a dat cu pumnul in masa, enervata de amploarea acestui fenomen, prezentat ca si cel mai distrugator flagel al societatii romanesti.

Tara a fost zugravita ca patria hotiei institutionalizate, condusa de baroni locali disperati dupa comisioane si inventivi cu deturnarea banilor publici.

Imaginea asta a devenit in timp atat de puternica, de hiperbolica, incat nu au putut-o atenua nici cele cateva nopti albe petrecute de niste oameni importanti la Parchetul Anticoruptie.

Europa a ramas cu imaginea coruptiei romanesti si continua sa ne priveasca cu o retinere sora cu reticenta. Vrea sa vada ce s-a schimbat in tara in ultimul an, si fiindca nu are ce vedea, continua sa fie dezamagita de Romania. Iar Oradea, deocamdata, se afla inca in Romania.