Majoritatea cladirilor care aminteau de Unirea de la 1859 au fost demolate ori stau sa se darime. Cladirea Comisiei Centrale a fost dusa la groapa de gunoi toamna trecuta. In cladirea Vamii Vechi stau de ploaie boschetarii, iar in spatele bornei de hotar se ascund ciinii comunitari. Proprietarii acestor imobile - Primaria Focsani si Consiliul Judetean - dau doar din umeri si spun ca nu au bani.

In timp ce pentru show-ul politic al Unirii de astazi s-a alocat peste un miliard de lei, pentru monumentele Unirii nu s-a dat nici un chior. Focsanii, orasul simbol al Unirii Principatelor, a ajuns orasul ruinelor primului act istoric al Romaniei moderne.

In timp ce politicienii joaca astazi o caragialeasca hora a rusinii, in Piata Unirii, in fostul Hotel Cimbru, din spatele Bornei de Hotar nr. 47 se adapostesc ciinii si pisicile orasului. Proprietarii imobilelor de epoca sint Consiliul Judetean si Primaria Focsani.

CJ a cheltuit 10 miliarde de lei, din banul public, pentru modernizarea sediului PSD, dar nu a gasit citeva sute de milioane pentru a pune o centrala termica la Muzeul de Istorie. Ministerul Integrarii a aprobat pentru Primaria Focsani un megalomanic plan de sistematizare a centrului istoric in valoare de 4,75 milioane de euro. Pentru monumentele istorice, nici un franc.

Din orasul simbol al Unirii de la 1859, Focsanii au ajuns, intr-un secol si jumatate, orasul ruinelor actului fondator al statului roman modern. Nimeni nu-si putea imagina ca imobilele incarcate de istorie din anii Unirii vor fi, intr-o zi, demolate sau vor ajunge adaposturi pentru boschetari si ciini vagabonzi.

Incompetenta conducatorilor judetului a facut ca, in 2006, Focsanii sa devina un cimitir al monumentelor Unirii. In timp ce in alte state, la monumentele nationale arde continu o flacara vie si strajuie un soldat, pe malul Milcovului, totul este dupa chipul si asemanarea conducatorilor.

De frica si pentru a intra in gratia presedintelui Traian Basescu, Consiliul Judetean a votat, in 5 minute, jumatate de miliard pentru hora de astazi. Pentru cladirile Unirii, aflate in propietatea Consiliului Judetean, consilierii PSD nu au votat nici un chior.

Cu citeva zile inainte, Consiliul Local Focsani a votat 400 de milioane pentru diferite concursuri legate de acest eveniment.

Cu citeva saptamini in urma tot Consiliul Local a aprobat un plan megalomanic de sistematizare a centrului istoric al orasului, dar nu s-au gindit sa protejeze macar una din cladirile simbol ale Unirii Principatelor, cu exceptia Obeliscului, de teama sa nu cada peste palatul administrativ.

S-a dat un miliard pentru imaginea politica a liderilor locali si nici un leu pentru onumente istorice. "Partea istorica a manifestarii care se adreseaza publicului vrincean va costa mai putin de 200 milioane de lei. Celelalte cheltuieli nu se adreseaza marelui public", spune Paraschiv Usturoiu, seful Culturii vrincene.

Comisia Centrala, carata la prund

Putine cladiri din epoca Unirii au reusit sa strabata istoria si sa ajunga pina in zilele noastre. Printre acestea se gasea si imobilul din strada Comisia Centrala nr. 72-74.

De numele acesteia se leaga actul de nastere al Focsanilor din epoca moderna pentru ca, in acest imobil - casele boierului Scarlat Bontas - au demarat lucrarile Comisiei Centrale in 1859. In anii care au urmat, cladirea a suferit interventii devenind, in cele din urma, Arest Comunal, statut care a fost mentinut pina la 1957.

Din 1966 pina in 975 imobilul a gazduit Muzeul Unirii. Dupa desfiintarea muzeului, cladirea a trecut pe la mai multe intreprinderi de stat. In cele din urma a fost cumparata de omul de afaceri Valica Epure si carata, in 2005, la prund, pentru ca statea sa se darime si a fost declasata de pe lista monumentelor storice. "Imobilul se afla intr-o stare avansata de degradare si nu mai prezenta importanta din punct de vedere istoric", ne-a spus prof. Venera Arvinte, in momentul demolarii imobilului. Au trecut un an de la declasarea imobilului si Ministerul Culturii si Cultelor nu a marcat locul macar cu o placa, pe care sa fie marcat locul unde s-a redactat proiectul primei Constitutii moderne din istoria Romaniei.

Hotelul "Cimbru", la dispozitia celor fara adapost

Borna de Hotar nr. 47, asa cum a ramas in scripte, aminteste ca pe malul Milcovului, inainte de 1859, erau doua orase, cu borne de hotar de o parte si de alta si vami separate. Dupa 1859, aceste vami au fost distruse ca si bornele de hotar.

Faptul ca astazi avem aceasta borna de hotar simbolica se dateaza Ligii Culturale care a hotarit sa ridice un monument in memoria acelor timpuri. "In anul 1931, in prezenta istoricului Nicoale Iorga, a oamenilor de cultura din urbe - Al. Arbore, Ion Diaconu - si a politicienilor Putnei, s-a inaugurat, in fata Manastirii Sfintul Ioan Botezatorul, Borna de Hotar nr. 47, cu ocazia aniversarii a 40 de ani deactivitate a Ligii Culturale. Borna a fost asezata pe locul unde era Borna de Hotar distrusa dupa Unire, in fata Clopotnitei-Foisor, linga fostul pod, in fata cladirii Vamii. In timpul lui Simion Dobrovici, din motive numai de ei stiute, comunistii au mutat-o in fata Hotelului Cimbru. A fost si sfirsitul acesteia", ne-a spus istoricul dr. Victor Bobi. Departe de centrul istoric al municipiului, Borna Hotar nr. 47, este asa cum se vede din imaginea alaturata, in compania ciinilor comunitari. Proprietarul acesteia, Consiliul Local nici nu mai stie de existenta ei.

Cit despre Hotelul "Cimbru", cunoscut ca "Vama veche", fosta scoala internat inainte de Unire, devenita Hotel "Cimbru" si, in sfirsit, Posta, acesta a ajuns o trista amintire din epoca de glorie a Focsanilor, adapostind sub streasina, boschetari si ciini vagabonzi. Putini stiu ca aici a fost primit Al. I. Cuza in drumul sau spre Iasi.

Desi imobilul face parte dintr-un plan mai amplu de renovare, initiat de Consiliul Judetean - proprietarul imobilului - si pentru care s-au aprobat deja 350 mii de euro de la Ministerul Integrarii, nu am putut afla mai multe amanunte privind licitatia si data inceperii lucrarilor.

Palatul Apostoleanu este pe duca

Palatul Apostoleanu este considerat o bijuterie a arhitecturii din secolul al XIX-lea. Ruina, care astazi este acoperita de melci, adaposteste Sectia de Reumatologie a Spitalului Judetean, dar a fost una din cladirile care a adapostit cele mai importante reuniuni din perioada care a urmat Unirii.

Prin casa boierului Apostoleanu au trecut toate gloriile culturii romane din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si din prima jumatate a secolului trecut. Aici s- au intilnit in 1909, delegatii la Congresul "Asociatiei Nationale pentru Inaintarea si Raspindirea Stiintelor", pentru a sarbatori jumatate de secol de la actul Unirii.

Un deceniu mai tirziu, in aceeasi cladire avea sa se semneze celebrul Armistitiul de la Focsani. Nationalizata de comunisti, cladirea a trecut in subordinea spitalului si a decazut.

Astazi, imobilul este revendicat de urmasii familiei Apostoleanu, care traiesc in Occident, printr-o persoana interpusa si, conform informatiilor noastre, acesta va ajunge in posesia unui om de afaceri local, care habar nu are de istoricul acestei cladiri. Nici pe acest imobil nu exista macar o placa pe care fie mentionat istoricul imobilului.

Amintirile Unirii sint ascunse in muzeu

Una din creatiile comunistilor este mult discutatul "Muzeu al Unirii". "In 1966, cu ocazia vizitei lui Nicolae Ceausescu la Focsani, a trebuit sa infiintam un Muzeu al Unirii. Pentru acest lucru s-a ales imobilul din strada Comisia Centrala nr. 72-74.

Deoarece la Focsani nu aveam multe obiecte care sa poata "mobila" acest muzeu, am fost nevoiti sa umblam prin toata tara si sa achizitionam obiecte din epoca Unirii, cumparate cu bani de la autoritatile de partid. Ce nu am reusit sa cumparam am imprumutat de la alte muzee din tara.

Astfel am reusit sa alcatuim Muzeul Unirii care a dainuit pina spre 1975." Odisea acestui Muzeu al Unirii nu s-a oprit aici. "Infiintat in timpul cind director era Victor Namolosanu, deoarece s-a schimbat destinatia cladirii, din 1975 Muzeul Unirii a fost mutat in Casa Ibraileanu, din fata CaseiAlaci, actuala cladire a Muzeului Vrancei.

In timpului directoratului Venerei Arvinte, Muzeul Unirii a fost transferat peste drum in Casa Alaci", ne-a spus dr. Victor Bobi. Fosta cladire a Muzeului Unirii a fost demolata in 2005. Astazi, la 40 de ani de la infiintarea sa, din Muzeul Unirii nu a mai mai ramas decit o "sectie" in actualul Muzeu al Vrancei.

"In Muzeul de Istorie al Muzeului Vrancei, care cuprinde trei momente importante din istoria romanilor - 1848, 1859 si 1877 - am expus o parte din obiectele fostului Muzeu al Unirii", ne-a spus dr. Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei.

Cu toate acestea, documentele care atesta Focsaniul ca centru important al miscarii unioniste, dar si obiectele care au apartinut artizanilor unirii nu sint de ani de zile accesibile marelui public. Exceptind Obeliscul din Piata Unirii, care este reparat periodic, exponatele din fostul Muzeul al Unirii sint printre putinele amintiri din epoca Unirii.