Cand credeam ca, in fine, conflictul dintre administratia locala a comunei Ogrezeni si patronul firmei S.C. PESCARUL HOBAIA SRL, domnul Dan Pasat, s-a mai domolit in urma vizitelor facute la fata locului de catre prefectul de Giurgiu si venirea iernii, razboiul izbucneste cu o mai mare intensitate, ajungandu-se in cele din urma la judecata de apoi a Justitiei, unde primarul Jean Jipa si secretarul Radu Dorian primesc o sanctiune greu de inteles : condamnare la pedeapsa cu inchisoare pentru tulburare de posesie, in urma plangerii penale inaintata de Dan Pasat.

Din momentul in care acumularea de apa de pe raza satului Hobaia, comuna Ogrezeni, intinsa pe 301 hectare luciu de apa, transformata intre timp intr-o prospera crescatorie de peste, a fost concesionata de Dan Pasat, patronul firmei S.C. Piscicola Hobaia Srl, pacea sociala a parasit ulitele comunei, in locul sau instaurindu-se un conflict crancen intre administratia locala si sateni pe de o parte si administratorul firmei, care nu de putine ori a recurs la metode dure de intimidare pentru a-si apara investitia.

Satenii s-au trezit peste noapte "deposedati" de dreptul lor de a folosi un drum public ce le permitea accesul la loturile personale, la islazul unde pana nu de mult isi pasteau vacile, cum de altfel nu au mai avut voie sa adape vacile din apa baltii.

Ca si cand toate astea nu ar fi de-ajuns, masuratorile efectuate de OCAOTA au relevat faptul ca circa 8-9 hectare de teren arabil, proprietatea unor locuitori ai satului Hobaia, pusi in posesie de catre comisia de fond funciar, se afla sub apele acumularii.

Toate astea nu au nici o valoare in ochii unui administrator decis sa profite cat mai mult de pe urma investitiei sale, trecand nu de putine ori cu nonsalanta peste litera legii in relatiile cu satenii din Hobaia, carora in vara trecuta le-a pus la pamant culturile de porumb pentru a-si croi drum catre balta unde urma sa se desfasoare un grandios concurs de pescuit cu participare selecta de la Bucuresti.

Amenintat cu actionarea in instanta pentru tulburare de po-sesie, Dan Pasat s-a aparat afirmand ca nu a incalcat nici o lege, el nefacand altceva decat sa reactiveze un drum public arat si cultivat cu porumb de catre sateni!

Dan Pasat a decis, cu de la sine putere sa puna porti metalice pe drumul ce duce spre acumularea de apa, nu de putine ori apeland la forte de ordine bine dotate, bine platite, bine instruite... pentru a-i alunga pe satenii nemultumiti ca sunt obligati sa faca un larg ocol pentru a duce vitele la islaz.

E proprietate privata, a spus Dan Pasat, fara a putea sa-si acopere cu acte si aceasta afirmatie.

In schimb, reprezentantii primariei Ogrezeni scot la lumina un document (HG 968/2002) din care reiese fara tagada ca drumul pe care Dan Pasat a plantat porti de fier este cat se poate de public si figureaza in registrele comunei sub denumirea de Strada 10 Balta, cu o lungime de 220 m.

Actualul primar al comunei, Jean Jipa, si-a propus ca in mandatul sau sa puna in practica o promisiune electorala, aceea de a readuce in administrarea locala a baltii Hobaia, o buna sursa de venit pentru bugetul local.

Insa, nu mica i-a fost mirarea cand a constatat ca in arhiva primariei nu figureaza nici un act care sa arate care este statutul juridic al firmei pastorita de Dan Pasat, care sunt conditiile contractuale si daca s-au platit impozite si taxe catre bugetul local.

Primarul Jean Jipa a apelat, fara succes, la ajutorul Politiei locale pentru a-l determina pe Dan Pasat sa elibereze drumul public. Reprezentantii politiei locale intaresc si ei faptul ca Dan Pasat a amplasat ilegal porti metalice pe drum public. Si atat.

Pe data de 15 martie 2005 se elaboreaza Planul de Urbanism General al comunei Ogrezeni. Drept urmare, adminsitratia locala decide sa elimine portile metalice ale lui Dan Pasat si sa redea locuitorilor dreptul legitim de a folosi aceasta cale de acces, prevalandu-se de puterile conferite de Legea 215, Legea 50/1991 si HG 968/2005.

Acesta a fost momentul in care Dan Pasat s-a adresat Judecatoriei din Bolintin Vale, acuzandu-i pe Jean Jipa, primarul comunei, si Radu Dorian, secretarul primariei, de tulburare de posesie. Care posesie, este greu de spus, atata vreme cat Dan Pasat nu detine documente pe vreo suprafata de teren, el concesionand doar luciul de apa si exploatarea piscicola.

Judecand cu viteza fulgerului cauza si ignorand prevederile a trei acte normative, judecatoarea Florescu Andreea ii da dreptate lui Dan Pasat si-i condamna pe parati la 6 luni inchisoare si plata daunelor civile in valoare de 100 milioane de lei vechi!

Primarul si secretarul primariei Hobaia au inaintat recurs la aceasta, cel putin bizara, decizie a judecatoarei din Bolintin Vale, sperand ca Justitia din Romania va reusi in final sa separe graul de neghina, in caz contrar, asa cum preciza si Constantin Carapanceanu, presedintele Ligii Primarilor PSD de pe raza judetului Giurgiu, intr-o scrisoare de protest inaintata Presedintelui Romaniei, ministrului Justitiei, presedintelui CSM si presedintilor Parlamentului, se va crea un precedent periculos, membrii Ligii rezervandu-si dreptul de a se adresa forurilor europene.