Cu toate ca riscurile nu sunt atat de mari ca in minele din alte judete, controalele au descoperit nereguli in ceea ce priveste respectarea normelor de protectie a muncii si a mediului.

Exploatarea subterana din Iara este administrata de societatea Minvest Deva.

Cele mai recente controale ale Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj, din 2005, au aratat faptul ca nu a fost respectat programul de revizii si reparatii planificate si nici intretinerea galeriilor sau suitorilor (treceri intre doua lucrari miniere aflate la niveluri diferite).

"Politica noastra nu este de a da amenzi, ci termene scadente pana la care unitatile gasite in neregula sa isi remedieze problemele", a explicat Daniel Pacurariu, inspector-sef al ITM Cluj. Mina de la Iara nu respecta nici normele de protectie a mediului.

In martie 2000 a avut loc aici unul dintre cele mai mari accidente, cand digul iazului de decantare Baisoara, apartinand Sucursalei Miniere Iara, s-a rupt, fiind afectate cinci hectare de pasune. Verificarile Garzii de Mediu au descoperit si alte incalcari ale legislatiei, insa nu au fost aplicate sanctiuni.

In schimb, conducerea minei "a ascultat" de sfaturile inspectorilor de mediu, a realizat studiile de stabilitate cerute pentru iazurile de decantare si a aplicat masurile impuse in programele de conformare aferente autorizatiilor de mediu. Cu toate acestea, filiala IaraMin si-a restrans in prezent activitatea, functionand numai pe "flux uscat".

Suspendare de activitate la Capus

La exploatarea de la Capus, aflata in administrarea Cominex Nemetalifere, inspectorii ITM Cluj au descoperit ca nu s-au facut reparatiile si reviziile necesare desfasurarii activitatii in conditii de siguranta pentru personalul angajat. Nici in ceea ce priveste respectarea normelor de mediu, mina de la Capus nu sta mai bine.

In 2005, au fost aplicate trei amenzi contraventionale, in valoare totala de 22.500 de lei, pentru evacuarea de pulberi in atmosfera, fara a detine sisteme adecvate de retinere. Activitatea din Capus a fost suspendata si va fi reluata numai dupa ce conducerea va prezenta un program de remediere a deficientelor.

De asemenea, Garda de Mediu a impus functionarea sistemului de desprafuire numai cu alimentare cu apa.

Ocna Dej, singura fara probleme

Exploatarea de suprafata a nisipurilor de la Aghires a fost amendata in 2006, fiind obligata sa se supuna masurilor prevazute de normele de protectie a mediului. "In judet nu exista mine subterane la care sa existe pericolul acumularii de gaz metan", a precizat Pacurariu.

In majoritatea cazurilor, extractia se face la suprafata, iar in cazul minei de la Iara adancimea la care se desfasoara activitatea este mica in comparatie cu alte mine din tara. Clujul este unul dintre cele 19 judete cuprinse in programul national de reconstructie a zonelor miniere.

De proiect se ocupa Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere, institutie cu finantare de la bugetul de stat, aflata in subordinea Ministerului Economiei si Comertului. Dintre exploatarile din judet, Salina Ocna Dej are cea mai intensa activitate. Aici sunt angajate peste 500 de persoane si nu au fost constatate nici un fel de nereguli.