Bancherul Dan Pascariu, presedintele HVB Tiriac, a fost implicat in mai multe scandaluri rasunatoare. Potrivit presei, de pe pozitia de sef de banca, Pascariu a acordat preferential credite mai multor potentati ai vremii – indiferent de culoare lor politica.

Asa se face ca, printre cei care au beneficiat de bunavointa lui Pascariu se numara si primarul Capitalei, Adriean Videanu, actionarul majoritar al imperiului Marmosim.

Mai mult, numele lui Pascariu a fost legat atat de falimentarea Bancorex, banca cu capital de stat, dar si de acordarea de credite unei societati acuzata de contrabanda cu substante radioactive. Totodata, Pascariu a fost implicat intr-un grav accident, in urma caruia au murit doi oameni. De fiecare data, Pascariu a scapat basma curata. Mai mult, anul 2004 i-a adus acestuia titlul de "bancherul anului".

Recent, Pascariu a fost chemat la Parchet sa dea explicatii in legatura cu unele tranzactii derulate de societatea Rompetrol. Potrivit informatiilor noastre, Pascariu s-ar afla in spatele succesului controversatului om de afaceri clujean, Sorin Dan. De altfel, pe cei doi ii leaga o "relatie de cateva decenii".

Scandalurile in care a fost implicat Dan Pascariu debuteaza cu prejudiciul adus bancii pe care o conducea la acea vreme, Bancorex.

In iulie 1997, Curtea de Conturi a constatat ca defuncta Bancorex a acordat, in perioada 1992-1993, credite in valuta societatii Valeologia, cu toate ca firma, inregistrata in Chisinau nu era autorizata sa efectueze operatiuni de comert in Romania.

De altfel, dupa 1990, firma Valeologia a fost acuzata de mai multe ori de contrabanda cu arme si substante radioactive. Cu toate ca stia acest lucru, Dan Pascariu, presedintele Bancorex la acea vreme, a aprobat creditele, prin care Valeologia a achizitionat autoturisme ARO romanesti, pe care le-a comercializat in spatiul ex-sovietic.

Societatea Valeologia era condusa de un anume Vitali Ustroi, fost ofiter al serviciilor sovietice. Creditele luate de Usturoi de la Bancorex n-au fost niciodata rambursate, prejudiciul adus Bancorex fiind de aproximativ 140 milioane de dolari.

Numele lui Vitali Ustroi a aparut pentru prima oara in scandalul din 1994 de la Vila Lac - Snagov, cand mai multe persoane au fost prinse in flagrant in timp ce traficau 4,5 kg de substanta radioactiva.

Numele lui Ustroi a reaparut recent pe prima pagina a ziarelor, odata cu intentia sa de a cumpara pachetul majoritar de actiuni la societatea RAFO. In prezent, Ustroi detine calitatea de reprezentant al Agentiei de Stat a Rezervelor Federale din Federatia Rusa.

Cercetat penal, alaturi de Razvan Temesan, in "doasrul Valeologia", Pascariu a scapat ca prin urechile acului, gratie procurorului Alexandru Tuculeanu (in prezent membru in Consiliul Superior al Magistraturii), care a dispus neinceperea urmaririi penale.

Ar mai fi de precizat ca, din nou, desi Pascariu a fost acuzat de savarsirea mai multor infractiuni, precum abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, odata cu falimentarea Bancorex, a scapat si de aceasta data.

Mai mult, dovedind parca faptul ca ar avea "noua vieti", Pascariu a scapat si de acuzatia de omor din culpa. Mai exact, Pascariu a fost implicat in iarna anului 2002 intr-un grav accident petrecut intre Paraul Rece si Predeal, in urma caruia a ucis doi oameni.

Potrivit raportului Politiei brasovene, Pascariu nu a adaptat viteza la conditiile de drum - gheata si zapada pe carosabil, viscol - a pierdut controlul asupra directiei, masina patrunzand pe contrasens, unde a izbit frontal un autoturism. In urma impactului au fost ucisi doi oameni.

Cu toate acestea, judecatorii brasoveni l-au "pedepsit" pe Pascariu, anul trecut, cu un an cu suspendare pentru uciderea celor doi oameni si cu o luna, tot cu suspendare, pentru ranirea grava a altor trei. Ar mai fi de spus sub acest aspect ca "pedepsele" amintite sunt gratiate prin Legea 543/2002, modificata prin OG 18/2003.

Pascariu a fost chemat, recent, sa dea cu subsemnatul la Parchet in "dosarul Rompetrol", in care magnatului liberal Dinu Patriciu ii sunt aduse mai multe invinuiri printre care si manipularea pietei bursiere. Pascariu este, de altfel, cel care in decembrie 2004 l-a inlocuit pe Teodor Melescanu in Consiliul de Administratie al Rompetrol.

Motivul pentru care bancherul a fost chemat la audieri este acela ca, pe parcursul investigatiilor, a refuzat sa dea informatii legate de miscarea banilor proveniti in urma tranzactionarii la bursa a actiunilor societatii Rompetrol in conturile diverselor institutii bancare.

Ar mai fi de precizat faptul ca, asa cum "Buna ziua, ARDEAL" a relatat pe larg, Pascariu a fost, intr-o mare masura, "autorul moral" al succesului financiar cu marmura al actualului primar general al Capitalei Adriean Videanu. Si asta pentru ca, Pascariu l-a "imprumutat" pe Videanu in 1995, cu suma de 350.000 de dolari.

Cel mai probabil, odata cu castigarea alegerilor in 2004, nominalizarea lui Pascariu, in culisele Aliantei D.A. PNL-PD, drept premier i se datoreaza tot lui Adriean Videanu.

Cat priveste personajul Sorin Dan, acesta este cunoscut cititorilor "Buna ziua, ARDEAL" pentru afacerile lui nu tocmai ortodoxe. In Capital Top 300, Sorin Dan figureaza cu o avere de 7 milioane de dolari, bani obtinuti din turism, imobiliare si piata de capital.

La fel ca prietenul sau Pascariu, omul de afaceri clujean, Sorin Dan, s-a aflat in miezul mai multor scandaluri. Cel mai cunoscut este legat de caderea Fondului de Investitii CIRO Cluj.

Odata cu prabusirea afacerii si agitarea spiritelor in sediul Fondului din Cluj, Sorin Dan a fost nevoit sa sara pe geam pentru a nu fi linsat de clujenii tepuiti, prezenti in sediul societatii.

Mai apoi, Dan a parasit tara pentru mai bine de un an, stabilindu-se in Statele Unite, unde a reusit sa puna pe picioare un mic bussines imobiliar care ii asigura si in prezent o parte din avere.

Potrivit informatiilor noastre, cheia succesului lui Sorin Dan s-ar afla in relatia de prietenie dintre omul de afaceri clujean si bancherul Dan Pascariu. Vom reveni.