Salvatorii din Valea Jiului care au actionat pe parcursul a noua zile la Exploatarea Miniera Anina in urma tragicului accident colectiv din data de 14 ianuarie 2006, au fost premiati de catre conducerea CNH.

Recompensarea s-a produs in doua reprize, cea festiva, in cadrul careia fiecaruia dintre salvatori le-a fost inmanata cate o diploma de apreciere a efortului facut, cat si una financiara. Pentru recompensarea acestora au fost alocate 340 de milioane de lei din fondul de recompensare aflat la dispozi]ia directorului general.

"Am tinut sa facem aceasta recompensare publica, avand in vedere ca oamenii din Valea Jiului stiu sa sara in ajutor si sa intervina cu profesionalism. Este de datoria noastra, a celor care-i conducem, sa ne platim aceasta recunostinta fata de ei.

Actiuni de interventie si de salvare ar fi bine sa se intample doar sub forma de antrenamente sau de actini programate si niciodata sa nu se mai intample sa fie necesar sa mai intervenim", a inceput Daniel Surulescu, directorul general al CNH, care a vorbit si desprea alta imagine a minerilor din Vale, diferita de cea prezentata agasant pe televiziuni.

Ceremonia propriu-zisa a debutat cu un moment de reculegere in memoria ortacilor care si-au gasit sfarsitul in subteranul de la Anina. Cei 28 de salvatori si-au primi apoi diplomele chiar din m

Premiati au fost si cei care au condus aceste echipe, fiind vorba de conducerile Sta]iei de Salvare Minier`, Adrian Sink [i Paulian Furtun`, c

Cu acest prilej s-a anuntat ca meseria de salvator a fost cuprins` \n Codul Ocupa]iilor din Rom

Felicitati de ministrul Economiei

In semn de apreciere fata de efortul si riscurile asumate de cei 28 de salvatori din Valea Jiului, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, le-a adresat acestora o scrisoare in care le-a multumit pentru curajul, demnitatea si profesionalismul de care au dat dovada.

"Prin dumneavoastra, inca o data, minerii din Valea Jiului au dat dovad` de umanism si solidaritate cu ceilali mineri dovedind calitatile de buni cetateni ai Romaniei", a incheiat Seres adresandu-le traditionalul Noroc Bun!

Felicitati si de LSMVJ

Cuvinte de lauda la adresa salvatorilor a avut si Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere "Valea Jiului". "Apreciez activitatea salvatorilor de la Statia de Salvare Minier` din Petrosani, precum si a celor de la Exploatarea Miniera Petrila. Ii felicit pentru devotamentul si profesionalismul de care au dat dovada in acele clipe.

Se remarca inca o data ca profesionistii Vaii Jiului sunt cei mai buni dintre cei care lucreaza in mineritul din Romania. Si renumeratia pe care ei au primit-o din fondul de premiere constituit de Ministerul Economiei si Comertului la nivelul Companiei apreciaza faptul ca sunt profesionisti si ca mineritul din Valea Jiului este unul dintre cele mai tari din Romania", a declarat Lacatas.