Cenzura de o jumatate de miliard in Baia Mare! Judecatoria Baia Mare a ajuns la concluzia ca primarul Cristian Anghel l-a cenzurat pe ziaristul Ioan Romeo Rosiianu in februarie 2005.

La aproape exact un an de zile, ceea ce a fost numit la vremea aceea cazul „Cenzura de la Baia Mare" a atins primul nivel de dreptate. Judecatorul Virginia Ungureanu de la Judecatoria Baia Mare s-a pronuntat ieri, 26 ianuarie 2006 in dosarul nr 6652/2005.

In acest dosar, ziaristul Ioan Romeo Rosiianu, fost redactor sef al postului Tv TL+ Baia Mare, acum gestionat de consortiul RDS & RCS prin societatea Fastpromo din Brasov i-a acuzat pe primarul liberal Cristian Anghel si pe fostul sau director, Csaba Verba de cenzura.

Judecatorul Virginia Ungureanu i-a dat dreptate ziaristului si i-a obligat pe cei doi, in solidar sa-i plateasca 500 milioane de lei – daune morale, 10 milioane de lei – cheltuieli de judecata si cite un milion de lei/zi intirziere, pina la achitarea intregii sume, daune cominatorii. Cei doi au drept de recurs la Tribunalul Maramures.

Jurnalistul ceruse un miliard de lei daune morale, 20 de milioane de lei cheltuieli de judecata si un milion de lei/zi intirziere, pina la indeplinirea sentintei, daune cominatorii.

La rindul lui, avocatul lui Anghel ceruse ca ziaristul sa plateasca 20 de milioane de lei cheltuieli de judecata, in timp ce avocatul lui Verba ceruse 35 de milioane de lei pentru acelasi lucru.

Primarul liberal Cristian Anghel, fost consilier personal al premierului Tariceanu, fost presedinte al Federatiei Municipiilor si Oraselor din Romania, inca presedinte PNL Maramures a fost aparat de insusi decanul Baroului Maramures, Radu Stef, consilier local PNL.

Acesta l-a aparat pe primar si in celelalte dosare pe care ziaristul i le-a deschis acestuia si le-a pierdut pe toate. Ca si in celelalte dosare, jurnalistul s-a aparat singur. El a facut asta in disperare de cauza, deoarece nici un avocat n-a vrut sa-l apere impotriva edilului.

Disputa care a facut obiectul dosarului finalizat in prima faza de judecata la Judecatoria Baia Mare a inceput exact in iarna anului trecut, dupa ce ziaristul Ioan Romeo Rosiianu a realizat mai multe emisiuni incisive despre modul in care primarul liberal cheltuie banii publici.

Ca si mai marele sau sef de partid in cazul deputatului Cristian Boureanu, Calin Popescu Tariceanu, caruia ii era la acea data si consilier personal, Cristian Anghel a gasit solutia salvatoare. I-a rezolvat darea afara ziaristului. Fara perdea!

Ca sa nu-l mai demaste ziaristul, a incheiat un contract de publicitate cu seful postului Tv unde acesta lucra, Csaba Verba, exact pe timpii de antena in care acesta isi realiza de vreo sase ani emisiunile. Astfel, in loc sa afle baimarenii ce nu face primarul sau ce face rau, au aflat in continuare ce bine face. O prevedere care n-a existat in contractele identice, din anii anteriori!

In aparenta, miza a fost extrem de mica. Cite 15 milioane de lei/fiecare ora de emisiune a lui Rosiianu. Datele de bilant arata insa ca Anghel a platit, dupa darea afara a ziaristului exact 300 de milioane de lei.

Din acestia, 125 milioane au intrat direct in contul proprietarului locatiei in care-si desfasoara activitatea Tv TL+, adica SC Canal 7 SRL Baia Mare, in timp ce restul de 175 de milioane a luat drumul conturilor SC Fastpromo SRL Brasov, coordonatorul de drept al postului.

In paralel, ca o simpla „coincidenta" – ca tot ii place mult primarului acest termen! – postul Tv a obtinut si o extindere de vreo 300 mp pe domeniul public.

Ca sa nu bata prea tare la ochi, de aceasta subita extindere de fatada au beneficiat si firmele din stinga si dreapta postului Tv, intre care una a consilierului local PSD Gabriela Hofer, in fapt un magazin alimentar.

Cind a aflat de contractul incheiat de cei doi exact pe timpii sai de antena – cerere expresa a primarului, dupa cite a declarat in proces martorul Marius Pavel, el insusi ziarist, cel care a negociat cu primarul contractul – Rosiianu i-a adresat primarului doua seturi de intrebari complexe pe Legea 544/2001, a accesului la informatii de interes public.

Contractul a fost incheiat in 27.01.2005, a avut nr 208, iar seturile de intrebari au fost depuse de Rosiianu in zilele de 8 si 11 februarie 2005. In 8 februarie seara, ca un raspuns furibund, emisiunea lui a fost suspendata, primarul intrind in locul lui cu un alt ziarist, si laudindu-se de zor cu maretele sale realizari.

Anticipindu-si darea afara, Rosiianu a convenit cu directorul unui alt post local de televiziune, Club Tv, Claudiu Florescu sa mute dezbaterea acolo. In 13 februarie 2005 acest lucru ar fi trebuit sa se intimple, dar…

Profitind de faptul ca era si administrator al societatii de cablu care transmitea programele Club Tv si sef al punctului de lucru Baia Mare al SC Fastpromo SRL Brasov, adica sef al lui Rosiianu, Csaba Verba l-a sunat pe Florescu si i-a cerut radical ca sa nu-l primeasca pe Rosiianu in emisiune.

Varianta contrara era rezilierea contractului de redifuzare incheiat intre parti, ceea ce ar fi insemnat ca Florescu sa-si inchida postul Tv si sa-si dea afara oamenii.

Realizind situatia Rosiianu a acceptat compromisul. A acceptat cumva sa nu mai intre in emisiune. Adica sa nu-si lase colegii fara piine. La rindul lui, marcat fiind, Florescu a intrerupt definitiv emisiunea. Pe linga angajatii atunci aflati la serviciu, martori au fost deputatul liberal Ioan Hoban si consilierul local PSD Dumitru Matei.

Interesant sau nu, dar telefoanele de amenintare si santaj ale lui Verba catre Rosiianu – pe el l-a amenintat cu rezilierea contractului – si catre Florescu – pe el l-a amenintat cu debransarea – au venit imediat dupa ce Florescu intrase in direct, telefonic cu primarul Cristian Anghel, caruia ii ceruse propriul punct de vedere despre situatia lui Rosiianu.

Prevalindu-se continuu de faptul ca Florescu n-a mai finalizat emisiunea, avocatul lui Verba a incercat, pe tot parcursul procesului, sa-l incrimineze pe acesta de cenzura.

Exact cum a si promis, Verba i-a si reziliat, chiar a doua zi, contractul lui Rosiianu. In fapt, contractul incheiat de acesta, prin firma sa, cu SC Fastpromo, avind ca obiect realizarea de emisiuni, reportaje si stiri tv. Verba a invocat atunci motive imaginare, neexistente si neregasibile in clauzele contractului.

Tribunalul Maramures (dosar 2846/2005) si mai apoi Curtea de Apel Cluj (dosar 83/RG/2006, in 24.01.2006) i-au dat dreptate ziaristului. Astfel, SC Fastpromo SRL Brasov platindu-i lui Rosiianu suma de 610 milioane de lei, plus ceva cheltuieli de judecata dispuse de Curtea de Apel.

Imediat dupa darea lui afara, Rosiianu a luat drumul Bucurestiului. Primii care au reactionat au fost colegii lui din Conventia Organizatiilor de Media din Romania care, printr-un comunicat din 16.02.2005 au infierat practicile primarului Cristian Anghel, demascind si contractul incheiat de acesta cu Verba.

Comunicatul in cauza a si fost, de altfel, citat in „Raportul de monitorizare a Romaniei", facut de EUMAP in colaborare cu Network Media, Program al OSI, unde se dezbate si „cazul Rosiianu".

Au urmat pozitiile ferme ale celor de la Academia Catavencu, Cotidianul, Realitatea Tv, TVR, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent s.a, cu totii sustinind demersul jurnalistului Rosiianu.

Extrem de interesant este faptul ca, Asociatia Presei Locale PRESMAR Maramures, ea insasi membra a COM, in prima faza a sustinut demersul ziaristului. Apoi, dupa ce primarul Cristian Anghel a virat in conturile celor 22 de institutii membre componente, de-a lungul anului 2005, aproape 6 miliarde de lei, l-au abandonat pe Rosiianu.

Practica e una veche la primarul liberal, el dindu-le acestora, in 2001 – 351 milioane de lei, in 2002 – 719 milioane, in 2003 – 2,381 milioane si in 2004 – 4,359 milioane de lei.

Mai mult chiar, cu un adevarat patos proletar, citiva dintre cei mai fideli sustinatori ai lui Anghel – ca sa nu le zicem altfel! – l-au atacat si denigrat continuu pe Rosiianu, amenintind cu tot felul de dezvaluiri care mai de care mai senzationale.

Asa s-a ajuns ca viata privata a jurnalistului rebel sa devina subiect tratat constant in paginile citorva publicatii, acesta si familia lui avind de suferit.

In plus, de un an de zile Ioan Romeo Rosiianu n-a fost angajat de absolut nici una din institutiile media din Maramures, nici una nevrind sa renunte la banii dati constant de Anghel sau sa-l supere pe acesta.

De ofertat, ziaristul a fost ofertat. Dar toata lumea conditiona angajarea lui de renuntarea la procesele intentate lui Anghel!

Revenind la momentul rezilierii contractului lui Rosiianu, in urma sesizarii pe care acesta a facut-o, dar si dupa audierea celor implicati, CNA a decis ca este vorba „de un act susceptibil de cenzura" inlocuirea emisiunilor lui Rosiianu cu cele ale lui Anghel. Mai mult, ca efect, a decis sa mai si ceara tuturor posturilor de radio si tv rezilierea de urgenta a unor astfel de contracte.

In procesul de cenzura deschis celor doi de Rosiianu, el insusi o premiera, tot in premiera, cel putin in Maramures, deputatul liberal Ioan Hoban a depus marturie. El a relevat cele generate de telefoanele de santaj si amenintare ale lui Verba la Tv Club in 13.02.2005.

Deputatul s-a considerat el insusi o victima a telefoanelor date de Verba, deoarece, dupa ce Florescu a fost psihic afectat, nici el n-a mai aparut la televizor.

Acelasi lucru l-a sustinut si consilierul local PSD Dumitru Matei. Restul de martori au fost tot ziaristi, care-au demonstrat instantei ca Verba a mai avut incercari de cenzurare a lui Rosiianu si inainte de contractul incheiat cu Anghel. Dar si ca si dupa darea afara a acestuia el era tot convins ca a facut bine ceea ce a facut.

De precizat ca primarul liberal Cristian Anghel a mai fost condamnat si executat in civil din cauza lui Rosiianu, pentru ca nu i-a raspuns nici pina acum acestuia la intrebarile solicitate in 8 si 11.02.2005. Desi legea accesului la informatiile de interes public spune ca acestea trebuie date in cel mult 30 de zile.

Fapt irelevant pentru un primar aflat la cel de-al patrulea mandat si convins de faptul ca nimeni nu-l poate atinge pe el. Pentru aceleasi fapte este acum cercetat penal pentru abuz in serviciu si nerespectarea hotaririlor judecatoresti.

Intrebat despre solutia data in dosarul de cenzura de judecatorul Virginia Ungureanu, Ioan Romeo Rosiianu s-a limitat sa spuna doar ca s-a facut dreptate si ca adevarul a iesit la lumina. Cu voia lui Dumnezeu!

Totusi, ca o completare, le-a sugerat ziaristilor aserviti lui Anghel in Maramures, care s-au grabit sa-l incrimineze cind Anghel a sustinut o conferinta de presa in care se jura pe Biblie ca n-a cenzurat pe nimeni(?!) sa reanalizeze povestea.

Pentru ca daca la dosarul cauzei el nu ar fi adus probe relevante si martori corecti nu i s-ar fi dat dreptate.