Conducerea Consiliului Judetean (CJ) intentioneaza sa organizeze o zi a Botosaniului la Bruxelles. Initiativa apartine vicepresedintelui Dorin Ciustea, care crede ca aceasta este o modalitate de promovare a zonei si de stabilire a unor contacte cu institutii si agenti economici din Uniunea Europeana.

Actiunea ar urma sa se desfasoare cu sprijinul Ansamblului Regiunilor Europei si primele contacte pentru punerea in practica a proiectului au fost deja demarate de Otilia Moruz, consilier principal in cadrul compartimentului de programe, prognoze si integrare europeana din cadrul CJ, care a contactat organismele comunitare, ce si-au aratat disponibilitatea participarii la o astfel de actiune, inclusiv printr-o co-finantare in timp ce se specializa in capitala Belgiei.

Vicepresedintele Ciustea doreste ca, timp de citeva ore, invitatii sa isi formeze o imagine generala a Botosaniului cit mai apropiata de realitate.

Intentia vicepresedintelui este ca in capitala Belgiei sa fie reprezentate principalele sectoare de activitate ale judetului, agentii economici importanti sa prezinte mostre din produsele pe care le comercializeaza, Statiunea de Cercetare de la Popauti exemplare de ovine, citiva fermieri imbracati in costume populare sa vina cu produse specifice zonei, iar mesterii populari cu obiectele pe care le modeleaza.

Practic, este vorba de prezentarea elementelor definitorii ale judetului, astfel incit dintre idei nu lipsesc un concert al Orchestrei "Rapsozii Botosanilor ", prezentarea de sortimente de mincaruri specifice Botosaniului, vinuri si tuica. "Deocamdata nu m-am gindit in detaliu. Trebuie ceva profund, care sa atraga. Cred ca ar trebui sa vina cu idei si specialistii in promovare.

Lumea trebuie sa stie ca totusi existam si sintem dornici de colaborare ", afirma Dorin Ciustea, care crede ca actiunea capata o importanta deosebita in perspectiva intrarii Romaniei in UE de la 1 ianuarie 2007, an in care Botosaniul ar urma sa devina granita de est a Europei Occidentale.

Manifestarea se adreseaza staff-ului Ansamblului Regiunilor Europei, Comisiei Europene de la Bruxelles si altor oficiali de aici, dar si asociatiilor economice si de afaceri reprezentate la Bruxelles.

Planul lui Dorin Ciustea, sprijinit de Camera de Comert

Programul urmeaza sa fie discutat cu presedintele CJ Constantin Contac si prezentat probabil plenului Consiliului. Ansamblul Regiunilor Europei si-a aratat disponibilitatea de acordare a unei finantari de 2.000 - 6.000 euro, care in functie de necesitati este posibil sa fie completata din fondurile Consiliului.

De asemenea, trebuie contactate Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania si Ministerul Afacerilor Externe. Totodata, se ia in calcul preluarea ca partener a Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA). "Daca sint bine organizate si au obiective bine definite, astfel de actiuni aduc rezultate.

Este spre binele agentilor economici ", declara Dorin Floares, presedintele CCIA, care mai spune ca importanta este si continuitatea actiunii, stabilirea unor relatii de durata. In plus, se va discuta si cu sefii altor doua consilii judetene din tara, care au organizat astfel de actiuni.

Functionari ai Consiliului Judetean trimisi la Bruxelles

La Bruxelles fiinteaza Comisia Europeana, organ executiv al UE, printre ale carei atributii principale figureaza gestionarea bugetului anual al Uniunii si al Fondurilor Structurale, care au ca scop primordial eliminarea decalajelor economice dintre zonele bogate si cele sarace ale UE.

Un prim pas de reprezentare a Botosaniului la Bruxelles a fost deja facut. Anul trecut UNCJR, structura din care face parte si judetul nostru, si-a infiintat un birou in capitala Belgiei, unde un angajat al Consiliului deja s-a specializat, iar cel de al doilea se afla in aceasta perioada acolo.

La Bruxelles functioneaza peste 250 birouri, care reprezinta o multime de structuri administrative sau asociative din tarile membru ale UE, din cele in curs de aderare si nu numai.

Rolul unui birou de reprezentare regionala consta in promovarea intereselor regiunii, dar si de a crea oportunitati pentru aceasta, de a influenta pe cit posibil factorii de decizie europeni, de a sustine implicarea regiunii in spatiul european