Prefectul judetului Satu-Mare, Radu Bud, in acelasi timp protejatul premierului Calin Popescu Tariceanu a incalcat statutul apolitic al prefectului. Cu toate ca, potrivit legii, prefectul si-a dat demisia din partid (PNL), recent, el s-a implicat in alegerile interne din partid.

Mai mult, potrivit unor informatii, prefectul de Satu-Mare utilizeaza functia publica pentru a-si spori influenta pe plan local, ba mai mult, s-ar face vinovate de mai multe abuzuri si incalcari flagrante ale legii.

Singura ‘‘calitate’‘ notabila a prefectului Satmarului este faptul ca, la examenul de atestat desfasurat la finele anului trecut, a obtinut cea mai mica nota dintre toti prefectii din Transilvania. Pentru a ascunde rusinea, Bud a mintit ziaristii, rotunjingu-si punctajul cu aproximativ 20 de puncte.

Prefectii din Transilvania au obtinut la examenul de atestat de la finele anului trecut peste 80 de puncte din 100 posibile, cu exceptia prefectului de Satu Mare, Radu Bud, care a acumulat doar 66,8 puncte.

Prefectul Bud a mintit insa presa in ajun de Craciun, in cadrul unei conferinte de presa, ca a obtinut 98 de puncte din 100 posibile, dand de inteles ca s-a plasat printre primii la examenul de atestare.

Recent, Bud a incalcat statutul apolitic al prefectului, participind la o adunare de partid organizata la o cabana a Directiei Silvice Satu Mare, care s-a lasat cu o petrecere, pentru a-l sprijinii pe unul din cei doi candidati la functia de presedinte al organizatiei judetene a PNL.

Este vorba despre secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Nicolae Lazin. Bud a mintit din nou presa afirmand ca s-a aflat in zona cu copiii sai la schi si ca a intrat cateva minute in restaurant doar pentru a-l saluta pe prietenul sau Nicolae Lazin.

Insa, demn de subliniat, in zona respectiva nu exista nici un loc amenajat pentru schi, iar mai multi martori oculari au declarat pentru o publicatie locala ca prefectul a fost prezent la sindrofie mai bine de o ora.

In ultima perioada, secretarul de stat Nicolae Lazin si echipa sa au organizat mai multe ‘‘chermeze de partid’‘ in cabanele Directiei Silvice din localitatile Sacaseni, Noroieni si Foieni, precum si la un hotel al Agentiei Nationale de Imbunatatire Funciare (ANIF) din Satu Mare.

Intrarea, masa, muzica si dansul la cabane au fost asigurate de directorul Directiei Silvice, Daniel Dragos. Acesta face parte din grupul sustinatorilor lui Lazin pentru sefia PNL Satu-Mare si este nimeni altul decat nepotul prefectului Bud, care l-a propulsat anul trecut in aceasta functie.

Sindrofia de la cabana Sacaseni a avut loc in data de 15 ianuarie, zi de duminica. Cabana de vanatoare de la Sacaseni, localitate situata la aproximativ 60 km de Satu Mare, a fost finalizata in 2004, fiind printre cele mai mari si fastuoase din tara.

La intrunirea de partid au participat aproximativ 60 de persoane, delegati la Conferinta de alegeri a organizatiei judetene a PNL Satu-Mare. Cabana este administrata de un apropiat al primarului liberal al comunei Supur, Vasile stef, care figureaza in echipa lui Lazin.

Primarul stef impreuna cu directorul Directiei Silvice au asigurat mancarea si bautura pentru chiolhan.

Potrivit presei locale, prefectul Radu Bud a participat la sindrofia de partid impreuna cu copiii. Cu aceasta ocazie, Bud avut grija sa le transmita liberalilor sa voteze cu prietenul sau Nicolae Lazin. Potrivit unor informatii, prefectul Bud s-a deplasat in zona la volanul unui jeep marca Mitsubishi avand numere provizorii de inmatriculare: SM 08265.

Prefectul foloseste jeepul respectiv de cateva saptamani, afisandu-se cu masina la Prefectura si la domiciliu. Autoturismul a fost confiscat de vamesii satmareni si a ajuns in posesia prefectului fara nici un temei sau act legal.

Potrivit acelorasi informatii, Bud nu a solicitat aprobare de la Guvern si nu a incheiat un act cu Directia Generala a Finantelor Publice, Serviciul Confiscari.

Conform unor surse citate de un ziar local, jeepul nu a fost inmatriculat legal, ceea ce ar echivala cu punerea in circulatie si conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat. Prefectul Radu Bud neaga cu obstinatie ca s-ar fi implicat politic in favoarea candidatului Nicolae Lazin.

Cu toate acestea, o parte din angajatii Prefecturii au pus umarul in sustinerea ‘‘candidatului’‘ lui Bud. Mai mult, prefectul a dat si primit zeci de telefoane, atat de pe mobil cat si de pe fix in sustinerea lui Lazin.

De precizat ca Radu Bud a fost pana la inceputul lunii decembrie presedintele organizatiei municipale PNL Satu-Mare. La inceputul lunii ianuarie, a reusit sa impuna in aceasta functie un om de-al sau, pe Cristian Zaha, pe care l-a uns si director la A.N.I.F. Satu Mare.

Chiar daca a renuntat formal la politica, prefectul Bud a incercat sa preia controlul si asupra organizatiei judetene a PNL, sustinandu-l pentru aceasta functie pe prietenul sau Nicolae Lazin.

Implicarea prefectului Bud in lupta pentru sefia PNL Satu-Mare rezulta si dintr-un comunicat dat publicitatii de Biroul de presa al PNL Satu Mare, dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute. Bud este acuzat de fostii colegi de partid ca a incalcat dispozitiile Legii nr. 340/2004 (privind Institutia Prefectului) care-i impun prefectului un statut apolitic incepand cu data de 1 ianuarie 2006, precum si prevederile Legii nr. 188/1999 (privind statutul functionarilor publici) care le interzice inclusiv inaltilor functionari publici sa-si exprime public opiniile politice. (A.I.)

Bud, pionul lui Tariceanu

Radu Bud a fost numit in functia de prefect gratie relatiilor sale de prietenie si de afaceri cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Firma sa SC Gamma Motor SRL a fost si a ramas dealer local pentru autovehiculele Citroen. In calitate de prefect, Radu Bud si-a numit principalii colaboratori pe criterii de rudenie sau de apartenenta politica la PNL.

In ultimul timp s-au inmultit semnalele privind implicarea unor consilieri sau apropiati ai prefectului Bud in afaceri dubioase si acte de coruptie. Firma unui prieten de-al prefectului Bud, SC Plantrans Gmbh Bucuresti, a castigat in mod dubios licitatia pentru drumul de ocolire al municipiului Satu-Mare.

O alta societate sustinuta de Radu Bud si de consilierii sai, SC Ave Sinergy Management SRL, a vrut sa cistige licitatia pentru salubrizarea municipiului, reusind modificarea conditiilor de licitatie.

Mai mult, exista informatii ca prefectul Bud, secretarul de stat Lazin si apropiatii lor doresc sa puna mana pe doua imobile (blocuri) din patrimoniul ANIF, dar si pe o alta cladire, aflata in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor, caruia se urmareste sa i se schimbe destinatia.