"Pentru ca suntem in Divizia A si pentru ca ni se impune sa activam la standarde europene, nu mai putem astepta ajutorul liderilor administratiei locale, ne facem noi o baza sportiva performanta", a sustinut patronul clubului CFR, Arpad Paszkany. Intreaga investitie este estimata la 6,5 milioane de euro, urmand ca patronatul CFR sa suporte cheltuielile in intregime.

Proiectul de modernizare a stadionului din Gruia a fost realizat de arhitectii Alina si Sorin Scripcariu, de la societatea SIT Management.

Proiectul de modernizare a stadionului din Gruia prevede constructia unei noi tribune, cu anexele aferente, precum si refacerea zonei ce imprejmuieste stadionul. Vor fi amenajate, de asemenea, spatiile exterioare din imprejurimi, iar in plus va fi amenajata o parcare subterana cu 300 de locuri.

"Proiectul este viabil, dar asta nu inseamna ca nu se vor gasi destui care sa considere contrariul", a declarat arhitectul Sorin Scripcariu, precizand ca una dintre piedici se va referi, mai mult ca sigur, la faptul ca o tribuna in plus construita ar insemna mai multi spectatori la meciuri, zona fiind si asa considerata mult prea zgomotoasa.

Stadionul din Gruia, pe care evolueaza CFR Ecomax, nu poate fi insa indepartat, chiar daca ii deranjeaza pe locuitorii din zona, iar asta pentru ca legea nu o permite. Ca atare, este firesc ca acest teren, in loc sa fie lasat sa se degradeze, sa fie modernizat, considera Sorin Scripcariu.

"La Cluj, copiii nu au activitate sportiva pentru ca nu sunt terenuri… Chiar si acelea care existau, dupa ‘90 incoace, au fost injumatatite, iar cluburile sportive, la randul lor, functioneaza pe unde pot", a declarat si Arpad Paszkany. Patronul CFR Ecomax spune ca intentioneaza sa mearga chiar mai departe pentru a transforma parcul feroviar intr-un al doilea parc Babes.

Situatia terenului

Trebuie precizat ca proprietarul terenului care gazduieste stadionul din Gruia este Societatea Nationala de Cai Ferate (SNCFR), mai exact Ministerul Transporturilor, Regionala CFR Cluj fiind administrator. Arpad Paszkany a declarat ca, pentru terenul pe care intentioneaza sa-l modernizeze, a negociat inca din anul 2004.

"Nu am fost pusi in posesie inca pentru ca sunt probleme cu documentatia cadastrala si cu masuratorile topo", a declarat Paszkany, asigurandu-ne totodata ca are deja acordul ministerului pentru modernizarea bazei sportive in care functioneaza CFR Ecomax. "Nu vad de ce proprietarul s-ar opune unei astfel de investitii", a mai spus Paszkany.

Acesta a apreciat ca acest proiect ar fi trebuit sprijinit chiar si de catre autoritatile publice, pentru ca nu este firesc ca o echipa de Divizia A sa nu aiba unde activa.

La standarde FIFA/UEFA

Extinderea propusa de arhitectul Sorin Scripcariu vizeaza amplasamentul din partea estica a bazei sportive CFR, pe actualul teren cu zgura, in apropierea accesului din strada Romulus Vuia. In prezent, stadionul mai cuprinde, pe langa suprafata de joc si terenul din zgura, o tribuna la vest si o tribuna la sud.

CFR Ecomax, unul dintre cele mai vechi cluburi din Romania, care a inregistrat rezultate notabile in ultimul an, cand a ajuns in finala cupei UEFA Intertoto, se antreneaza si isi disputa meciurile oficiale pe acest stadion.

Cu toate acestea, arena nu corespunde nici normelor competitionale interne, potrivit regulamentelor FRF si LPF pentru desfasurarea de meciuri oficiale la nivelul Diviziei A, si nici normelor UEFA sau FIFA.

Noul stadion

In urma modernizarii, stadionul din Gruia ar urma sa fie extins cu inca un corp pe latura estica a terenului de competitii. Acesta va cuprinde o tribuna acoperita cu 7.500 de locuri (care, impreuna cu cele 7.400 de locuri existente, va duce stadionul la o capacitate de 14.900 de locuri).

Parterul noii tribune va cuprinde vestiare, grupuri sanitare si dusuri, sali de recuperare cu bazin, sala de fitness, vestiare si grupuri sanitare pentru antrenori, un vestiar pentru observatori si unul pentru oaspeti, cabinete medicale, sali de control antidoping, cabinet medical pentru spectatori, sala de sedinte, birouri, spatii de depozitare si spatii tehnice.

La etajul I vor exista terasa circulabila pentru spectatori, boxele pentru alimentatie publica, grupuri sanitare pentru spectatori, holuri de circulatii si anexe. Si la etajul II vor fi spatiile pentru vizionarea meciurilor (loje), atat pentru gazde, cat si pentru oaspeti, o sala de protocol si una de conferinte de presa, plus alte anexe.

Etajul III va cuprinde spatii pentru mass-media (radio-TV) si spatiile pentru supraveghere. Parcajul subteran este propus sa se desfasoare pe doua nivele, avand o capacitate totala de 500 de locuri. Accesul in aceasta parcare ar urma sa se faca direct din strada Romulus Vuia. In plus, terenul de joc va fi dotat cu instalatii pentru iluminat nocturn.

Investitia totala a fost estimata la peste 6,5 milioane de euro si va fi suportata, potrivit propriilor declaratii, de patronatul clubului CFR Ecomax.