Primarii din cele noua comune pe care le deserveste Oficiul Prefectural Sighisoara au fost convocati joi la o prima intalnire informala cu directorul Oficiului, Marius Ichim.

Nici macar unul din primarii comunelor Zagar, Albesti, Saschiz, Viisoara, Apold, Nades, Danes, Coroisanmartin si Vanatori nu a lipsit de la intalnire. Mai ales ca au avut ocazia sa-si expuna, global, principalele probleme cu care se confrunta in localitatile pe care le carmuiesc.

Singurul absent, motivat, datorita agendei incarcate, a fost edilul Sighisoarei, Dorin Danesan, cu care directorul Oficiului va avea intalniri separate, pe domenii mult mai vaste, cu specific urban.

La finalul intrunirii, primarii de la sate au primit si cate o "tema pentru acasa" de Marius Ichim. In maximum doua saptamani, fiecare edil trebuie sa prezinte o lista de zece probleme si nevoi ale comunelor in care au fost alesi, precum si principalele prioritati, dintre care primele trei expuse pe larg.

Problemele globale cu care majoritatea primarilor au povestit ca se confrunta sunt, in primul rand, cele de aplicare a Legii fondului funciar, mai ales in ceea ce priveste suprafetele de teren care sunt in proprietatea ADS-ului si pe care s-au dat titluri de proprietate, iar noii proprietari nu pot intra in posesia lor, fiind vorba de un conflict juridic, ce se poate rezolva in instanta sau pe cale administrativa.

Alte probleme reclamate de primarii din zona Sighisoara sunt legate de infrastructura, taluzarea malurilor Tarnavei, alunecari de teren, eliminarea subventiei la lapte si introducerea acesteia pe cap de animal. Un loc aparte il ocupa problemele sociale in comunitatile de romi de pe raza fiecarei localitati.

Marius Ichim le-a cerut primarilor sa vina cu propuneri si solutii pentru imbunatatirea situatiei romilor, stimularea acestora in gasirea de locuri de munca si mai ales in a respecta programul de lucru.

Ichim a subliniat ca detine monografia fiecarei localitati arondata Oficiului Prefectural Sighisoara si ca va merge in vizita pe sate si va participa la sedintele de Consiliu Local. Foarte important, va incerca sa aduca apostila la Sighisoara.

In alta ordine de idei, de la inaugurarea Oficiului Prefectural si pana acum sase, cetateni au venit in audienta, probleme expuse de acestia fiind legate de fondul funciar, spatiul locativ, dar si reclamatii legate de angajati ai Primariei Sighisoara, carora seful Oficiului Prefectural le-a sugerat

"sa-si respecte cu seriozitate promisiunile, angajamentele si programul de lucru".

Marius Ichim s-a aratat vadit nemultumit de faptul ca nu exista comunicare intre birourile din cadrul Primariei, dand un exemplu proaspat in acest sens: desi el insusi rezervase din timp, sala mica de sedinte pentru intalnirea de joi cu primarii, nimeni nu stia ca, de fapt, joi, la aceeasi ora si in aceeasi sala urma sa aiba loc un examen.

Intalnirea s-a tinut pana la urma in biroul lui Ichim