A fost, daca nu ne inselam, un mare taraboi pe chestia asta. Cei anchetati atunci au fost de-a valma oameni de la putere si opozitie (cam cum este si acum de cand s-a aflat ca prin subsolurile evaziunii se ascund cateva nevolnice matusi), cu totii aflati pe acelasi palier, pe aceeasi veranda. Coteriile lor au mers struna de la case si apartamente la terenuri si afaceri la limita legii.

Astazi, masura inavutirii nu mai este apartamentul, hectarul sau jocul la bursa, ci milionului de euro lasat mostenire de strangatoarea Tamara. In clasa politica romaneasca nu exista cineva care sa ia taurul de corne si sa spuna lucrurilor pe nume, sa se lupte cu hidra jafului la drumul mare, a spolierii avutiei nationale si a banului public.

Puterea si Opozitia se acuza reciproc, dar stiu bine ca in spatele acestui scandal medi-atic de vineri de dupa-amiaza, bine regizat, bine jucat, se ascund de fapt o intelegere trainica si o incredere oarba intr-un final care sa-i fericeasca... tot pe ei. Vorba lui Igog: unii cu matusile, altii cu catusele.

Campania declansata in ultima perioada poate parea de pe Luna una lunga si trainica precum Zidul Chinezesc. Din pacate asta este perceptia din spatiu, caci de la sol lucrurile se vad intr-o alta lumina.

Romanii stiu de pe acum ca armata matusilor va invinge in cele din urma. Scoti o matusa si iese alta, scoti o matusa si iese alta. O interminabila sarabanda a Matioshelor Tamara a invadat realitatea romaneasca.

Nu trebuie sa mire pe nimeni daca Raportul de tara din aceasta primavara va fi unul plin de sange pe bot. Justitia romaneasca mai are multe de facut pana sa se declare pregatita sa-si scoata baticul ce-i acopera ochii, de cele mai multe ori cu bunastiinta.

Opinia publica de la noi se uita la paratii, precum Dan Ioan Popescu, Tariceanu, Cocos, Anghelescu, Nastase, Hrebenciuc, Patriciu, Iacobov, Videanu, Copos... ca la telenovele, schimband opinii in summit-uri ad-hoc la scara blocului. Matusa Tamara a ajuns personaj de banc, substituindu-se lui Bula, decedat ca prostul, din greseala, mai sarac si mai cinstit decat... stim noi cine.

Este evident pentru oricine ca avem o clasa politica de o calitate indoielnica, cativa conducatori pe masura si o justitie fara coloana vertebrala. In schimb avem un galantar plin cu Matioshe Tamara pregatite sa depuna in contul baietilor milionul de euro, strans in saptamana economiilor.

Si uite asa, din capitol in capitol, am ajuns si la finalul povestirii de azi, unde va spun ca am incalicat pe o sa si am matusit-o pe sest sa nu se prinda gorobetii.