Anul 2005 a constituit o premiera destul de nefericita pentru politicienii romani. Pentru prima data, oamenii politici care detin functii de demnitate publica au fost obligati prin lege sa complecteze o declaratie de avere.

Care trebuie sa reflecte cum o duc financiar alesii nostri - bunuri imobile (terenuri, case, cladiri), bunuri mobile (bijuterii, masini, obiecte de arta, bunuri a caror valoare depaseste suma de 1.000 euro), conturi si depozite bancare (din tara si din strainatate), bunuri instrainate, imprumuturi, datoriile si venituri realizate pe parcursul anului financiar.

Declaratiile de avere cuprind bunurile detinute de politicieni impreuna cu familia (sot, sotie si copii aflati in intretinere) si constituie acte publice completate pe propria raspundere.

Pentru eventuale inexactitati care se pot strecura ori falsuri in decaratii, politicienii pot raspunde penal potrivit legii. Desi termenul legal de reactualizare a declaratiilor de avere a trecut, politicienii bihoreni nu se prea inghesuie sa-si revizuiasca declaratiile.

Unul dintre cei care a facut-o, insa, de neasteptat, este presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bihor, Alexandru Kiss. Care a recunoscut public ca e un om cu buzunarul greu. Chiar foarte greu...

Kiss nababul

Scandalul de proportii cu privire la mostenirea "matusii Tamara", care s-a lasat cu auto-suspendarea fostului prim-ministru PSD Adrian Nastase, i-a pus in garda pe multi demnitari, care au motiv sa se gandeasca doua ori inainte sa declare bunuri care nu pot fi justificate, sau a caror provenienta e invaluita in

mister. Pe rol intra acum armate de juristi si avocati care au menirea de a "cosmetiza" noile declaratii de avere pentru a nu fi prea stridente.

Kiss Alexandru Iosif Francisc, presedintele Consiliului Judetean Bihor si totodata presedintele UDMR Bihor, este fara doar si poate un om cu greutate. Desi nu este trecut in topul celor mai bogati 300 de romani, Alexandru Kiss detine, impreuna cu sotia sa Katalin, o avere impresionanta. De ordinul milioanelor de euro.

"Om de afaceri", asa cum ii place sa se considere, fostul depanator radio-tv are acum bani de-l enerveaza. In declaratia sa de avere, la capitolul "investitii directe, plasamente si imprumuturi acordate" lista posesiunilor materiale si a investitiilor parca nu se mai termina.

Kiss Alexandru detine parti sociale la nu mai putin de 11 firme: Videovox, Biolact Bihor, Vetrolux, Pro Idea, Bioland Bihor, Stirea, Softpartner, Lancelot, RCS, Alexis si Padurea Verde.

Valoarea totala a partilor sociale pe care presedintele Consiliului Judetean Bihor le detine la aceste firme se ridica la cifra fabuloasa de 2,283 miliarde de lei. De departe, cea mai importanta firma la care Kiss detine parti sociale este Biolact Bihor, cu o valoare totala la zi de aproape 1,4 miliarde de lei.

Pe langa aceste parti sociale, Alexandru Kiss a mai acordat si imprumuturi (a caror valoare depaseste cu mult partile sociale pe care le detine), tot acestor firme mentionate mai sus, in valoare totala de 17,981 miliarde de lei.

Firmele cele mai rasfatate cu imprumuturi sunt: Bioland Bihor - 1,245 miliarde de lei, Pro Ideia - 1,284 miliarde de lei, Softpartner - 1,769 miliarde de lei si Biolact Bihor - 11,344 miliarde de lei.

Pe langa banii detinuti in aceste firme, familia Kiss a mai obtinut ca venituri salariale in decursul anului 2005 si aproape un miliard de lei, incasat din chirii de la firmele Dana Byte si Europpilote Proiect.

Kiss cinci case

Daca fostul premier PSD Adrian Nastase era alintat cu zicala "Nastase zece case", nici bihoreanul pus in fruntea CJ nu e mai prejos. "Kiss cinci case" are trecute in declaratia sa de avere nu mai putin de cinci imobile, patru in municipiul Oradea si o casa de vacanta in comuna Paleu.

Trei dintre imobile au intre 108 mp si 169 mp, iar o casuta are aproape 60 de mp. Pe langa acestea, Kiss mai detine si un adevarat palat in Oradea pe strada Nicolae Beldiceanu, care are nici mai mult nici mai putin decat 410 de mp, cu o valoare impozabila declarata de 3,528 miliarde de lei.

Pe langa cele cinci case, Kiss mai detine si doua spatii comerciale pe Bulevardul Dacia de 130 mp si respectiv 103 mp. Tot la bunuri imobile mai notam inca trei terenuri - un teren agricol in Paleu de 383.734 mp, un teren intravilan de 8.856 mp tot in comuna Paleu si inca un teren intravilan in localitatea Baita, de 500 mp.

La capitolul masini, Kiss este destul de "sarac", detinand doar un Mercedes Benz 500 S, cu anul de fabricatie 1995.

Ca si presedinte al Consiliului Judetean Bihor, Kiss Alexandru, a mai incasat in total pe intreg anul 2005 un venit de peste 311 milioane de lei. Sotia acestuia, Katalina Kiss, a incasat aproape 177 milioane de lei ca si director general la Menta S.R.L. Oradea.

An productiv

Kiss Alexandru a depus in 2005 doua declaratii de avere, datate in 06 mai si 29 decembrie. Timpul de aproximativ sapte luni de zile ce desparte cele doua declaratii de avere, a fost cat se poate de rodnic pentru presedintele Consiliului Judetean Bihor.

In acest interval Kiss a acumulat impreuna cu sotia sa terenul din Baita, cu o valoare impozabila de 398,42 milioane de lei, parti sociale in valoare de 100.000 de lei la SC Padurea Verde SRL, doua chirii de aproape un miliard de lei si a acordat imprumuturi unor firme in valoare totala de peste 1,728 miliarde de lei.

In concluzie, intr-un interval relativ scurt de timp, in care marea majoritate a romanilor castiga nu mai mult de 40 de milioane de lei, averea lui Kiss a crescut cu peste trei miliarde de lei. Daca o va tine tot asa, nu-i exclus ca in scurt timp sa piarda sirul banilor, caselor si investitiilor pe care le are.

Om bogat, om sarac

A detine o avere considerabila nu este in sine un pacat. Suspiciunile apar doar in momentul in care sursele de provenienta ale acesteia sunt obscure, invaluite de mister sau ascunse in spatele mosteniri suspecte.

Asupra oamenilor politici bogati mai planeaza si suspiciunea faptului ca in timpul detinerii unei functii importante in stat, acestea s-au folosit de pozitia lor privilegiata pentru a-si rotunji veniturile si conturile personale.

Lucru nu o data demonstrat si titrat de presa nationala care a dat in vileag goana multor politicieni dupa chiverniseala.

O alta problema, de moralitate, este discrepanta enorma care exista intre politicienii bogati ce ne conduc si marea masa a populatiei care se zbate intr-o situatie materiala modesta.

Cu toate acestea, politicienii nu ezita nici un moment in a-si mai vota in plus si alte privilegii, care au fost cuprinse in legea cu privire la statutul parlamentarilor. De fapt se intampla ca si in zicala "Cine imparte, parte-si face".

Verificand mai multe declaratii de avere, instantele de specialitate ar avea multe cazuri ce ar putea face obiectul unor cercetari penale. Primii "rechini" ce au inceput sa dea cu subsemnatul pe la DNA pentru justificarea averilor sunt fostul premier Adrian Nastase, fostul ministru al industriilor Dan Ioan Popescu si actualul vicepremier George Copos.

Nu-i exclus ca tavalugul sa dea iama si printre politicienii locali.

Matusa Katalin

Presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, facea referire, intr-o emisiune televizata pe un post local, la "matusa Katalin" cu trimitere directa la presedintele UDMR Bihor. "E o chestie pe care nu vreau sa o mai comentez, nu vreau sa fiu mai concret.

Eu sunt in relatii normale cu Kiss, desi voua v-ar conveni ca eu sa nu fiu in relatii normale cu el", ne-a declarat telefonic Bar, fara a lamuri de ce a incercat atunci sa disimuleze atentia de la scandalul "Matusa Tamara" din PSD si a aruncat o umbra de indoiala asupra legalitatii averii presedintelui CJudetean Bihor.