Situatia Spitalului Clinic de Oncologie Oradea i-a dus la disperare atat pe medicii oncologi, cat si pe pacienti. Acestia din urma sunt inscrisi pe liste lungi de asteptare, in timp ce boala evolueaza treptat si sigur.

Sunt oameni care-si traiesc infernul zi de zi fara un licar de speranta ca vor primi medicamentele de care au atata nevoie.

Fondurile alocate pentru programul de control si prevenire in patologia oncologica si bugetul dat de Ministerul Sanatatii sunt insuficiente, ridicand bariere pe care medicii oncologi nu le pot depasi. Situatia troneaza de ani de zile.

Daca pana in anul 2004 au fost inregistrati 14.123 de bihoreni suferinzi de cancer, dintre care aproape jumatate erau oradeni, in 2005 numarul acestora a crescut spectaculos, fiind semnalate 1.980 de cazuri noi.

Dintre acestea, doar 80% au beneficiat de tratament oncologic activ, iar 200 de bolnavi, care ar fi trebuit sa inceapa de urgenta terapia cu citostatice, au ramas pe listele de asteptare. Unii n-au mai apucat si au fost stersi de pe lista pentru ca... au murit.

Oncologii oradeni s-au saturat de atatea amanari si minciuni. Nebagati in seama de autoritati, medicii au decis sa faca public strigatul de ajutor care dureaza de ani de zile, dar care pare a nu fi fost auzit de nimeni.

Pentru a-si salva pacientii au decis sa arate cu degetul exact acolo unde trebuie, inspre institutiile care dau principalele directive atunci cand se aloca bugetul pentru cancerosi, Guvernul si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Pe locul doi la cancerosi

"Cancerul este a doua cauza de morbiditate si mortalitate, dupa bolile cardio-vasculare, cu o continua crestere de la an la an", declara medicul oncolog Simona Mihutiu, din cadrul Clinicii de Oncologie a Spitalului Judetean Oradea. "Morbiditatea este mai mare in judetele din Nord-Vestul tarii, incluzand aici si judetul Bihor.

Fondul alocat pentru tratamentele citostatice a fost insuficient in anii trecuti, multi din pacientii nostri ramanand fara tratament, inscrisi pe liste de asteptare, ca si cum cancerul ar sta pe loc, sau au primit cu intarziere tratamentul, aceasta fiind situatia a aproximativ 40% dintre cazuri.

Din pacate, fondurile insuficient alocate pentru tratamentul bolii neoplazice au afectat si Institutul Oncologic Cluj, astfel incat, pacientii au ramas si acolo fara alternative terapeutice. Este cazul multor pacienti tineri, numarul acestora fiind in crestere.

Disperarea lor de a-si vedea sperantele marite este si disperarea noastra, a intregului colectiv de oncologi chimioterapeuti care lucram in Clinica de Oncologie Oradea. Pentru unele localizari, in functie de stadiul bolii, tratamentul citostatic poate fi o sansa de vindecare. Acesti pacienti se vor considera condamnati.

Pentru alte localizari si pentru stadii mai avansate, tratamentul poate asigura o paliatie pentru calitatea vietii.

Speram ca se va tine cont de numarul mare de pacienti care necesita tratament citostatic in judetul Bihor, atunci cand se judeca bugetul pe Programe de Sanatate, aferent oncologiei in general si oncologiei oradene, in special pentru anul 2006", mai spune Mihutiu.

Seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor confirma spusele specialistului oncolog. "In tara, Bihorul este al doilea judet in care se inregistreaza un numar foarte mare al bolnavilor de cancer", puncteaza Ritli Ladislau.

"Din pacate, judetul nostru are acest blestem, dar este o problema cu care ne confruntam de cativa ani. Preventia este dificila, iar fondurile de la minister, pentru programe de prevenire, sunt mici.

Casa de Asigurari de Sanatate Bihor se ocupa de alocarea banilor pentru medicamente compensate, dar si la acest capitol stam prost, pentru ca pretul medicamentelor a crescut in fiecare an.

Cea mai mare problema e ca numarul bolnavilor continua sa creasca, si de cele mai multe ori nu se coordoneaza cu cantitatea medicamentelor puse la dispozitie. De foarte multe ori am facut sesizari la Ministerul Sanatatii si am tras semnale de alarma. Degeaba", a mai spus seful DSP Bihor.

Doctorita Mihutiu nu vede cu ochi buni rezolvarea problemei medicamentelor citostatice. "De fiecare data cand au existat astfel de semnale din partea medicilor specialisti catre institutiile care dau directivele principale, rezolvarea problemei a intarziat sa apara sau nu a aparut deloc", declara specialistul oncolog.

"Eu sper ca cei de la centru sa se sesizeze, sa auda strigatul de ajutor al medicilor si disperarea pacientilor. Trebuie subliniat faptul ca apelul meu este pentru binele pacientilor, ca nerezolvarea problemei ne face pe noi medicii oncologi sa fim, in anumite situatii, ca si legati de maini.

Sunt sigura ca banii alocati si in acest an vor fi tot mai putini", isi arata nemultumirea Mihutiu.

Gurile rele spun ca in cadrul Sectiei de Oncologie ar exista o mica mafie care diriguieste din umbra afacerile cu medicamente citostatice. Medicamente care sunt date de unii medici preferential doar anumitor bolnavi, si nu dupa gravitatea afectiunii.

Unii dintre pacientii de la oncologie spun chiar ca au cumparat, la jumatate de pret, citostatice care vin gratuit din fondurile ministerului.

Insa nimeni nu spune mai mult, chiar si bolnavii sunt terifiati doar la gandul ca ceea ce ar da in vileag ar provoca o reactie in lant care i-ar face si pe ei sa nu mai poata beneficia de mult ravnitele medicamente "la pret redus" care-i mai tin in viata.

Doctorita Mihutiu este, insa, indignata vizavi de aceste speculatii. "Este absurd, nu exista nici o mafie a medicamentelor", spune Mihutiu.

"Cum ar putea sa existe asa ceva cand noi medicii suferim alaturi de pacientii nostri vazand in ce situatie suntem cu totii? Este normal ca fiecare medic sa lupte pentru viata pacientului sau.

Este normal ca, atunci cand se intruneste comisia ce decide criteriile de acordare a tratamentelor, fiecare medic in parte, sa sustina gravitatea bolii pacientilor lui, pentru a le putea include in tratament toate medicamentele de care au nevoie.

Un exemplu este ca atunci cand ai zece pacienti si vezi ca ai medicamente doar pentru trei, criteriile de baza sunt gravitatea afectiunii, varsta si beneficiul real pe care un anumit medicament il are asupra bolnavului.

Un alt exemplu este ca pacientii se pot prezenta pe rand la medic si atunci sigur ca le vei da medicamente in ordinea in care se prezinta".

"Medicii de aici ne-au cumparat chiar si aparat cu care sa ne incalzim mai bine, au grija de noi si, sa stiti, am dat peste destui medici la viata mea dar cei de aici isi fac datoria", spune unul dintre bolnavii de la Oncologie, care arunca vina pentru conditiile inumane de spitalizare in spatele guvernantilor.

Licitatii la medicamente

Reprezentantii CAS Bihor spun ca aceasta institutie nu finanteaza subprogramul national de sanatate "Preventie si control in patologia oncologica", el fiind finantat prin licitatie nationala de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In conformitate cu Legea bugetului si Legea finantelor publice, sunt intocmite anual, la propunerea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii (in conformitate cu prevederile emise prin Ordine de catre minister), valorile aferente medicamentelor si/sau materialelor sanitare specifice pentru care s-a organizat licitatie.

Reprezentantii CAS Bihor spun ca subprogramul se deruleaza prin Spitalul Judetean Oradea si Spitalul Clinic de Copii Oradea, iar finantarea s-a realizat prin CNAS. In cadrul derularii acestui program, CAS Bihor are un rol de monitorizare, coordonare si centralizare a comenzilor de medicamente, precum si de receptie a acestora. In subprogram sunt cuprinse toate afectiunile oncologice.

Medicatia pentru bolnavii cu afectiuni oncologice se asigura prin licitatie la nivel national (pentru bolnavii cuprinsi in subprogram, in spital), medicamente in ambulator pentru terapia durerii, prin farmaciile cu circuit deschis. Medicamentele din farmaciile cu circuit deschis sunt medicamente compensate 100%, din pretul de referinta.

Retetele sunt prescrise de catre medicii specialisti sau de catre medicii de familie, in baza scrisorii medicale eliberate de catre medicul specialist.

Pentru tratamentul in ambulator prin farmaciile cu circuit deschis, medicamentele pentru terapia durerii (stupefiante, antialgice, antiemetice) se elibereaza de catre farmacii in limita fondurilor alocate pentru medicamente compensate si gratuite (nu se aloca fonduri separate pentru asigurarea eliberarii medicamentelor in ambulator pentru bolnavii de cancer, avand in vedere ca nu exista cadrul legal in acest sens).

Bani pentru bolnavi

"La nivelul judetului Bihor, in anul 2005, bugetul prevazut pentru medicamente si materiale sanitare specifice subprogramului de oncologie a fost de 5.484.000 RON", declara Oana Giurca, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari pentru Sanatate (CAS) Bihor.

"Numarul de pacienti cuprinsi in subprogram, care au beneficiat de tratament in anul 2005, a fost de 1.642 de persoane. Tratamentul pacientilor cuprinsi in subprogramul de oncologie se realizeaza prin spitalizare de lunga durata, spitalizare de zi pentru perfuziile cu citostatice si ambulator.

Prin intermediul subprogramului, tratamentul bolnavilor se asigura pe tipuri de tratamente cu citostatice, imunomodulatori, hormoni, factori de crestere, inhibitori osteoclaste si antiemetice.

In anul 2006, se continua tratamentul pacientilor cuprinsi in acest subprogram si se asteapta reglementarile si normele privind derularea subprogramului de oncologie in 2006", a mai declarat reprezentantul CAS Bihor.

Listele mortii

Lunar, spitalele prin care se deruleaza programele si subprogramele nationale de sanatate, prin licitatie nationala de catre CNAS, sunt aprovizionate cu medicamente si materiale sanitare dupa o lista de comenzi si un grafic de livrare specific fiecarui program.

Lista de comenzi este inaintata de catre spitale, in ficare luna, la CNAS. Dupa livrarea medicamentelor, spitalele inainteaza CAS-ului Bihor nota de intrare receptie si nota contabila. Dupa verificare, sunt trimise la CNAS.

"Cresterea morbiditatii si insuficienta aprovizionare a subprogramului cu medicamente si materiale sanitare specifice duce la aparitia listelor de asteptare, pentru pacientii cuprinsi in subprogram", declara reprezentantii CAS Bihor.

Comisia de specialitate din cadrul Spitalului Judetean Oradea a realizat o informare referitoare la bolnavii de cancer cuprinsi in subprogramul de oncologie si tratati in acest spital in anul 2005, situatie transmisa catre CAS Bihor. Din acest raport pot fi enumerate mai multe aspecte sesizate.

In anul 2005, din totalul de 1.980 de cazuri noi de cancer, doar 1.408 de pacienti au putut beneficia de tratament activ oncologic, in timp ce aproximativ 200 de bolnavi, care ar fi trebuit sa inceapa de urgenta terapia cu citostatice, hormonoterapie sau imunoterapie, au ramas pe liste de asteptare sau au decedat prin evolutia procesului tumoral, in lipsa schemei terapeutice necesare cu citostatice clasice sau de ultima generatie. Medicamentele si materialele sanitare specifice din cadrul Spitalului Judetean au fost repartizate pe Sectia de Oncologie medicala si pe Sectia de Hematologie.

La oncologie se trateaza peste 50 de localizari neoplazice, iar la hematologie, zece localizari neoplazice dar cu medicamente scumpe tip Mabthera, Glzvec, aprobate prin comisiile de hematologie la CNAS.

O alta situatie sesizata este cresterea alarmanta a cazurilor noi de cancer, 1.980 pe anul 2005. Rezulta, astfel, ca incidenta (la 100.000 de locuitori) in 2004 a fost de 323, iar in 2005 de 332, ca preponderenta prin cancer (la 100.000 de locuitori), in 2004, a fost de 2.396, iar in anul 2005, de 2.475.

Primele cinci localizari tumorale, in Bihor, la o populatie actualizata de 595.000 de locuitori, sunt in prezent, pe locul intai tumorile la plaman, pe locul doi tumorile la colo-rectal, locul trei este ocupat de tumorile mamare, locul patru de tumorile la stomac si locul cinci de tumorile de col uterin.

Mor pe capete

La sfarsitul anului 2004, in evidenta Registrului teritorial de Cancer Bihor erau un numar de 14.123 de bolnavi cu neoplazii, din care 6.150 erau oradeni.

Neoplazia este un proces patologic de formare a unui tesut nou, tumoral, prin inmultirea exagerata a celulelor si uneori prin modificarea structurii caracteristice a tesutului din care a luat nastere (cancer, neoplasm, tumoare maligna).

Tot pana in 2004, numarul deceselor din cauza cancerului, in Bihor, a fost de 1.256, din care oradeni 435. In anul 2005, un numar de 730 de oradeni au decedat din cauza cancerului.

In 2004 au fost 49.120 cazuri noi de cancer in tara, incidenta specifica pentru tumori fiind de 226,6 la 100.000 de locuitori, iar in judetul Bihor, incidenta neoplaziilor a fost de 327,6 cazuri la 100.000 de locuitori.

In anul 2004, rata standardizata a mortalitatii, pe tara, a fost in medie de 178,4, Bihorul fiind unul din judetele in care s-a inregistrat o rata a mortalitatii peste medie, cu 185,8.

Judetele cu rata mortalitatii peste 200 au fost judetul Arad, Braila, Covasna, Constanta, Ialomita, Mures si municipiul Bucuresti.

Inca de anul trecut au fost derulate, prin DSP Bihor, trei campanii de prevenire a cancerului. Depistarea timpurie a cancerului glandei mamare se desfasoara in Ambulatorul Oncologic Judetean din cadrul Spitalului Clinic Judetean Oradea.

In cadrul procesului de depistare precoce, populatia feminina cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani, poate beneficia gratuit de examinare oncologica si mamografica.

In judetul Bihor aceasta componenta a "subprogramului de prevenire si control in patologia oncologica" a fost finantata in anul 2005 cu 10.000 RON si a determinat examinarea a 353 de femei din grupa de varsta la risc.

Depistarea cancerului de col uterin s-a desfasurat in cadrul a doua unitati sanitare, Spitalul Clinic de Obstretica-Ginecologie Oradea si Spitalul Clinic Judetean Oradea. Spitalul de Obstretica-Ginecologie a beneficiat, din partea Ministerului Sanatatii, de 51.000 RON pentru efectuarea depistarii timpurii.

La Spitalul Judetean, descoperirea timpurie a cancerului de col uterin a fost efectuata cu ajutorul materialelor sanitare achizitionate in cursul anului 2004 si a constat in examinarea onco-citologica a 224 de femei din grupa de varsta la risc.

"CAS Bihor a inaintat spre analiza, la CNAS, informarea cu privire la situatia prezentata de catre Comisia de specialitate a Spitalului Clinic Judetean Oradea", declara oficialii CAS Bihor. "Institutia a solicitat analizarea situatiei critice semnalate.

In situatia identificarii unor solutii, trebuie sa se asigure fondurile necesare pentru medicamentele si materialele sanitare specifice subprogramului oncologic, avand in vedere ca multi bolnavi raman in afara solutiilor terapeutice eficiente, fiind practic condamnati sa astepte ca boala sa evolueze", a mai specificat Oana Giurca.

O explicatie cat se poate de clara si care nu prea mai lasa loc de comentarii.

Prevenirea cancerului in 2005

Conform datelor publicate pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, www.cnas.ro, anul trecut s-au derulat, la nivel national, mai multe programe si subprograme, finantate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Din totalul bugetului pentru programele nationale, de 8.001,6 miliarde lei, 1.163,5 de miliarde s-au alocat pentru Programul comunitar de sanatate publica, iar 6.838,1 pentru programul de prevenire si control al bolilor netransmisibile, din care fac parte si afectiunile onco-hematologice (cancerele).

Aceste sume se utilizeaza pentru asigurarea in spital si in ambulatoriu a unor medicamente si materiale sanitare specifice unor boli cu consecinte grave asupra starii de sanatate a populatiei.

Medicamentele si materialele sanitare specifice, ce se acorda in spital si in ambulatoriu, sunt achizitionate prin licitatie la nivel national. Aproape 100 de medicamente si materiale sanitare ar trebui sa fie folosite pentru preventia si controlul in patologia oncologica.

Numarul pacientilor, care au beneficiat de subprogramul pentru oncologie in 2005, a fost de aproximativ 60.000 de persoane.