Raportul Curtii de Conturi privind activitatea Primariei a iscat discutii in sedinta de ieri a Consiliului Local. Zecile de nereguli gasite referitor la modul in care municipalitatea si institutiile subordonate au gestionat banii publici, i-au determinat pe unii alesi sa ia atitudine.

Astfel, pentru situatia inregistrata la FC Oradea au fost inaintate Tribunalului Bihor, actele in vederea recuperarii prejudiciului creat bugetului prin sponsorizari, donatii si plati ilegale.

Cel mai inversunat a fost consilierul PSD Silvia Suciu, care a venit cu ideea infiintarii unui corp de control al primarului, care sa supravegheze pe tot parcursul anului modul cum sunt cheltuiti banii pentru ca municipalitatii sa nu i se mai impute atatea greseli ca in cazul ultimului control.

Propunerea alesului local a fost, insa, respinsa de ceilalti membri ai CL, care au considerat ca exista suficiente organe de control si ca unul in plus nu ar aduce nimic bun, doar ar cheltui niste fonduri.

Sponsorizare ilegala de noua miliarde lei

Raportul pe anul 2004 scoate in evidenta faptul ca cele mai grave nereguli au fost descoperite la FC Oradea. Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit o sponsorizare ilegala a Fundatiei "Pro Bihor", facuta de SC "Fotbal Club" Oradea, creandu-se un prejudiciu de aproape noua miliarde lei vechi.

Aceluiasi club i-a mai fost imputat faptul ca nu a platit TVA scadenta la 25 aprilie 2004, a carei valoare ajunge, impreuna cu dobanzile si penalitatile, la circa 100 de milioane lei.

Totodata, a fost descoperita o plata nelegala reprezentand o donatie catre Clubul Sportiv "Petrom" Marghita, prin aceasta masura fiind cauzat un prejudiciu de aproximativ 180 de milioane de lei.

O alta plata nelegala o reprezinta indemnizatia de transfer catre jucatorii Constantin Oprean si Marian Galbenu, unde echipa de control a stabilit ca s-a creat un prejudiciu de peste 530 de milioane de lei.

Totodata, intrucat clubul de fotbal din Oradea nu si-a platit la termen impozitul pe profit, a prejudiciat bugetul cu alte 500 de milioane de lei. Deoarece pe timpul controlului nu a fost recuperata suma, Curtea de Conturi a inaintat actele de control procurorilor financiari, care au sesizat Tribunalul.

Clubul contesta raportul Curtii de Conturi

Reprezentantii FC Oradea neaga, insa, faptul ca in activitatea lor s-ar fi strecurat neregulile gasite de Curtea de Conturi si ca totul s-a facut cu respectarea legii. In perioada in care s-au constatat neregulile, la conducerea clubului s-a aflat Ioan Lazau.

Acesta a fost numit in functia de vicepresedinte al echipei, avand sustinerea presedintelui Consiliului Judetean, Kiss Alexandru, cu care era prieten.

Desi era doar vicepresedinte, o scurta perioada de timp, Lazau a fost teoretic la conducere. Asta, pana cand Emeric Jenei, presedintele dorit de Primarie la conducerea FC Oradea, a devenit disponibil pentru a-si lua in primire functia.

Viata lui Lazau a fost una destul de scurta la sefia clubului, acesta fiind contestat de o parte din colegi din cauza modului in care a cheltuit fondurile echipei. Printre altele, el a fost acuzat ca a folosit resursele financiare ale FC Oradea in scopuri personale.

Din aceasta cauza Lazau a fost schimbat in urma unei sedinte a Adunarii Generale a Actionarilor. El detine in prezent o firma care produce cornete de inghetata si este medic veterinar in Vama Bors.