Cluj-Napoca este un oras foarte cautat de catre multinationalele de retail din Europa. Astfel, firme ca Selgross, Praktiker, Billa sau Profi si-au deschis deja magazine la Cluj-Napoca. Totusi, nu de fiecare data afacerea in sine este limpede precum apa de munte. Cazul hypermarket-ului Cora este binecunoscut de toti clujenii mai ales din anchetele GAZETEI.

Acum a venit randul celor de la Kaufland sa intre in hora. Desi clujenii stiau ca germanii intentioneaza sa deschida la Cluj un singur magazin, cel din zona strazii Campului din Manastur, GAZETA a aflat ca cei de la Kaufland ataca Clujul cu doua magazine.

Locul unde va fi amplasat cel de-al doilea hypermarket este fostul amplasament al serelor RADP de pe strada Fabricii.

RADP a pierdut

Povestea constructiei celui de-al doilea hypermarket Kaufland la Cluj este mai complicata decat pare la prima vedere. Povestea cu iz de telenovela mexicana incepe in primavara anului 2003.

Atunci, Regia Autonoma a Domeniului Public Cluj (RADP) a pierdut procesul intentat de catre firma SC Talc Dolomita SRL pentru neplata unor datorii de peste patru miliarde lei vechi. Executorul judecatoresc a pus sechestru pe un activ al regiei pe care l-a scos la licitatie, fiind ales terenul de pe strada Fabricii, unde RADP avea amplasate o serie de sere.

La licitatia organizata s-au prezentat mai multi ofertanti, dar acestia s-au retras pe rand, la sfarsitul licitatiei ramanand un singur ofertant, si anume firma sibiana SC Terra Invest SRL.

Iar aceasta firma are contract cu Kaufland Romania pentru constructia de supermarket-uri, sibienii mai construind la Timisoara un supermarket Kaufland. Aceeasi istorie se va repeta si la Cluj-Napoca, firma din Sibiu detinand licenta pentru constructia celor doua hypermarketuri, unul in Manastur si unul in Marasti.

Ce conteaza…

Contactati telefonic, reprezentantii firmei SC Terra Invest SRL au fost extrem de evazivi in declaratii, refuzand sa ne ofere informatii despre termenii contractului cu germanii de la Kaufland si cei ai licitatiei in urma careia s-a obtinut terenul din Marasti.

Am reusit sa vorbim cu o domnisoara "asistent manager", care insa a refuzat sa-si dezvaluie identitatea. Intrebata de pretul pe care l-au oferit pentru terenul din Marasti, domnisoara s-a aratat extrem de deranjata.

"Ce conteaza cat am oferit noi pe terenul cu pricina? Nu inteleg de ce v-ar interesa pretul pe care l-am oferit noi. Va pot spune doar ca vom construi acolo un supermarket Kaufland".

Recorduri cu 3 angajati

SC Terra Invest SRL are ca domeniu principal de activitate cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii. Din bilantul pe anul 2004 publicat pe pagina electronica a Ministerului Finantelor Publice reiese ca firma SC Terra Invest SRL are datorii catre diverse persoane fizice sau juridice de peste 1.700 miliarde lei vechi.

Tot in declaratia fiscala se observa faptul ca respectiva firma a inregistrat in 2004 un profit semnificativ, de peste 160 miliarde lei vechi, la o cifra de afaceri de 751,8 miliarde lei vechi. Firma sibiana nu are un trecut prea onorant in ceea ce priveste plata datoriilor.

Astfel, in anul 2002 firma avea creante de aproximativ 230 miliarde lei vechi, iar acestea au crescut in 2003 la peste 1.400 miliarde lei vechi. Curios este faptul ca Terra Invest a reusit sa inregistreze datorii fantastice, dar si profituri mari, cu doar 3 angajati.

Totusi firma sibiana isi onoreaza plata darilor catre stat, societatea fiind "curata" la capitolul creante catre bugetul asigurarilor de sanatate sau somaj.

Doua magazine la Cluj

Reprezentantii firmei Kaufland Romania au confirmat faptul ca se vor construi doua magazine la Cluj. "Vom construi doua magazine la Cluj-Napoca. Unul va fi pe strada Campului, iar celalalt va fi in Marasti pe strada Fabricii, pe vechiul amplasament al serelor.

Din pacate nu va pot oferi mai multe detalii despre constructie, toate informatiile fiind confidentiale. Tot ce va pot spune e ca se va construi un magazin si pe Fabricii. Vom investi aproape 7 milioane de euro in acel supermarket", a declarat Razvan Gaita, director departamentul expansiune Kaufland Romania.

Cand am pomenit de SC Terra Invest lucrurile s-au precipitat. Domnul Gaita ne-a declarat ca firma Kaufland Romania are relatii contractuale cu firma sibiana, dar nu ne poate oferi mai multe detalii despre contractul pe car l-au semnat. "Da, avem un contract cu ei, dar nu va pot oferi mai multe detalii despre acesta. Este confidential. Nu va pot spune nimic din termenele contractului nici de aici, nici de la Timisoara. Totusi va stau la dispozitie cu orice informatie, bineinteles, in limita a ce va pot spune", a incheiat Gaita.

Mina de aur

Terenul fostelor sere ale RADP este o adevarata mina de aur, fiind situat aproape de Piata Marasti, la zece minute de centrul orasului. Desi pretul terenurilor in zona trece de 150 euro metrul patrat, Terra Invest a achizitionat terenul din Marasti cu doar 90 euro metrul patrat.

Mai departe, terenul a fost cumparat de Kaufland de la Terra Invest, dar reprezentantii firmei Kaufland nu au dorit sa ne ofere informatii despre pretul tranzactiei, ascunzandu-se sub pretextul confidentialitatii.

Kaufland ne-a asigurat ca tot ceea ce trebuie sa ne intereseze este faptul ca atat terenul, cat si constructia se afla in proprietatea Kaufland.

Billa a fost pe fir

GAZETA a intrat in posesia unui plan de urbanism, eliberat in vara anului 2001, in favoarea SC Billa Invest Construct SRL, care certifica faptul ca de acest teren mai era interesata si compania Billa.

Din surse care doresc sa-si pastreze anonimatul am aflat ca primarul din acea vreme, Gheorghe Funar, a ajutat in prima instanta firma Billa, pentru ca mai apoi sa se orienteze spre Kaufland.

Din aceleasi surse am aflat ca in momentul licitatiei pentru terenul RADP Funar a transmis o nota celor de la Billa prin care avertiza societatea respectiva ca terenul este revendicat si ca se afla in proces la Tribunalul Cluj.

Acest lucru a facut ca Billa sa se retraga din licitatie lasand cale libera pentru ca SC Terra Invest SRL sa achizitioneze terenul.

Pareri de rau

Mihaela Rozor, fostul director al RADP, ne-a declarat ca s-a opus vanzarii terenului de pe strada Fabricii. "Intr-adevar noi aveam datorii catre SC Talc Dolomita SRL de aproximativ patru miliarde lei vechi. Talc ne-a dat in judecata si a castigat. Dupa finalizarea procesului s-a trecut la executarea silita a RADP.

Eu am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a nu ajunge in situatia de a ni se vinde terenul, mai ales ca Primaria Cluj-Napoca avea datorii catre RADP de aproape 20 miliarde lei vechi, pe care nu le-a platit. Nu am putut face nimic pe cale legala sa obtinem banii de la primarie.

Neavand bani, a trebui sa vindem un teren, iar terenul de pe strada Fabricii a fost cel care a fost luat in vizor.

Acesta a fost evaluat in prima instanta la suma de 60 euro metrul patrat. Eu m-am opus acestei sume, considerand-o mult prea mica pentru valoarea reala a terenului. S-a trecut la o a doua evaluare si in urma acesteia s-a stabilit un pret de 90 euro metrul patrat.

Terenul fiind in suprafata de aproape 17.000 mp, s-a obtinut un pret de aproximativ 50 miliarde lei vechi.

Din acesti bani am platit datoriile catre furnizori, restul banilor intrand in conturile regiei. Astfel, cand am plecat eu de la RADP am lasat regia fara datorii. A fost ales acest teren, deoarece era cel mai mic teren din patrimoniul nostru si putea acoperi datoriile catre furnizori.

Celelalte erau fie prea mari, fie erau in proces de retrocedare", a declarat Mihaela Rozor.

4 sau 50?

"Imi pare nespus de rau ca a trebuit sa vindem acel teren. Terenul a fost vandut din cate mai tin eu minte cu doar 4 miliarde lei vechi, in timp ce valoarea aceluia este de mai bine de 54 miliarde lei vechi. Firma care a cumparat acel teren a facut o afacere fantastica", a declarat Marius Cataniciu, directorul RADP