Consilierii locali clujeni au avut de dezbatut in sedinta de Consiliu Local (CL) de saptamana trecuta 29 de proiecte de hotarare. Dupa mai bine de doua ore de dezbateri aprinse pe baza bugetului municipiului Cluj-Napoca, in final acesta a fost adoptat cu un singur amendament. Pietele orasului au fost trecute din administrarea APO in administrarea municipalitatii, prin rezilierea contractului de asociere

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a propus pentru ultimul punct al ordinii de zi - diverse - doua proiecte de hotarare.

Unul viza mandatarea primarului pentru a putea aproba gratuitatea pe mijloacele de transport in comun pentru persoanele cu handicap accentuat si grav, precum si pentru asistentii personali ai acestora, iar cel de-al doilea a avut in vedere trecerea din administrarea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei in administrarea CL a "Bastionului Croitorilor" in vederea realizarii unuia dintre principalele obiective stabilite pentru anul acesta, dezvoltarea turistica.

Razboi peremist

Punctul 25 de pe ordinea de zi, privind aprobarea bugetului general al municipiului Cluj-Napoca, a fost trecut la punctul 1.

La punctul 23 de pe ordinea de zi se cerea transcrierea unui contract de inchiriere de pe Partidul Romania Mare (PRM) Organizatia de Tineret pe Biroul Parlamentar Petru Calian, deputatul care de curand a parasit PRM si a trecut la Partidul Conservator (PC).

Consilierul local PRM Eugen Pop a cerut ca si acest proiect de hotarare sa fie trecut la inceputul ordinii de zi, avand in vedere numarul mare de tineri peremisti care au venit la sedinta pentru a-si apara sediul.

Dupa un schimb de replici dure intre fostii si actualii consilieri PRM, nu a fost aprobat transferul proiectului la o pozitie incipienta.

Vorbarie multa

Desi dezbaterile pe tema bugetului au durat mai bine de doua ore, timp in care consilierii si-au expus punctele de vedere pe aceasta tema, in final, proiectul a fost votat cu un singur amendament, si acesta propus de Comisia buget-finante, amendament care avea in vedere specificarea anexelor pentru sumele cuprinse in buget.

Suma totala prevazuta a fi cheltuita de municipalitate in anul abia inceput este de 469 milioane RON. Din aceasta suma, 386,4 milioane lei sunt bani din venituri curente reprezentand impozite, taxe, amenzi, donatii si sponsorizari, venituri din capital si subventii.

Restul de 82,5 milioane lei noi provin din venituri proprii, imprumuturi externe si interne si fonduri externe nerambursabile. Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru anul acesta este divizat pe 12 capitole cu subcapitolele aferente.

Cea mai mare suma de la bugetul local va merge catre invatamant: 112,5 milioane RON - pentru cheltuieli de personal, bunuri si servicii, burse si cheltuieli de capital. 78,6 milioane lei noi sunt alocati pentru autoritatile publice, iar la capitolul transporturi - reprezentand strazi si transport in comun - anul acesta se vor cheltui 65,6 milioane lei noi.

Bugetul prevede alocarea a 250 mii RON pentru fondul de rezerva bugetara si fondul pentru garantare de imprumuturi si 1,78 milioane RON pentru tranzactii privind datoria publica si imprumuturi.

Pentru ordinea publica si siguranta nationala anul acesta s-au alocat de la bugetul local 470 mii RON pentru cheltuieli de personal, bunuri si servicii si cheltuieli de capital. Bugetul pentru sanatate este de 1,73 milioane RON din care 1,1 milioane RON pentru spitale si 620 mii RON pentru alte institutii si actiuni sanitare.

Pentru capitolul cultura, recreere si religie se aloca 15,17 milioane lei noi, din care 300 mii RON pentru case de cultura, 985 mii RON pentru alte servicii culturale si 13,8 milioane lei noi pentru intretinerea zonelor verzi.

Capitolul opt din proiectul de buget prevede alocarea a 12,76 milioane lei noi pentru asigurari si asistenta sociala, capitol la care sunt incluse asistenta sociala in caz de invaliditate, asistenta sociala pentru familie si copii, cresele, ajutorul social si cantinele de ajutor social.

Proiectul de buget pentru anul acesta mai prevede alocarea a 30,86 milioane lei noi pentru locuinte si iluminat public, 30,95 milioane lei noi pentru protectia mediului si 35,67 milioane RON pentru combustibili si energie.

CL cu piete

Urmatorul proiect dezbatut a vizat rezilierea contractului de asociere dintre Consiliul Local si societatea APO SA. Singurul amendament aprobat in acest sens a fost acela de a mandata primarul pentru a purta negocieri cu conducerea APO in vederea gasirii unei cai amiabile pentru rezolvarea problemei.

Societatea APO nu a respectat mare parte din clauzele contractului de asociere incheiat in 1998 cu Consiliul Local, prin care primea in administrare cinci piete din oras: Mihai Viteazu, Flora, Hermes, Zorilor si Clujana.

Contractul incheiat cu APO a fost unul executoriu direct, astfel rezilierea este permisa fara a mai fi nevoie de implicarea instantei, in cazul in care aceasta reziliere se produce din vina societatii. Administratia locala a alocat deja 50 miliarde lei vechi in vederea modernizarii acestor cinci piete.

Maraton printre proiecte

Cum doar la primele doua proiecte s-au pierdut mai bine de trei ore, de la punctul trei de pe ordinea de zi s-a inceput votul contra cronometru.

Astfel, in mai putin de o jumatate de ora s-a aprobat lista cu functiile publice din cadrul aparatului propriu al Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, s-au aprobat opt planuri urbanistice de detaliu (PUD), precum si avizele comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si de urbanism.

Consilierii locali au votat in continuare revocarea unei hotarari prin care se aproba un PUD, o modificare de hotarare ce avea in vedere aprobarea documentatiei pentru delegarea gestiunii prin concesiune a Serviciului public de salubrizare si au aprobat concesionarea unui teren cu o taxa de 60 de euro/mp catre SC Select World.

Asociat cu asociati

Proiectul de la punctul 16 de pe ordinea de zi viza asocierea Consiliului Local cu societatea SC Lukmed SRL.

Pretul stabilit de municipalitate pentru terenul de 1.000 mp care face obiectul asocierii in vederea construirii unei clinici de urologie a fost stabilit la 70.000 euro pentru 45 de ani - 15.000 euro la data obtinerii autorizatiei de construire si apoi 100 de plati trimestriale a cate 550 euro.

Una din clauzele contractului prevedea ca Lukmed se poate asocia cu alti agenti economici in vederea realizarii obiectivului asocierii, fara a schimba destinatia acestuia, clauza care a nemultumit o mare parte din consilieri.

Consilierul local PD Florin Stamatian, totodata si seful Directiei de Sanatate Publica (DSP), s-a aratat nemultumit de interventia colegilor de sedinta. "E vorba de sistemul sanitar. Oare cand nu o sa ne mai intereseze ce castiga celalalt", a spus Stamatian.

In final, consilierul UDMR Fekete Emoke a fost cea care si-a scos din impas colegii, printr-un amendament care prevedea ca Lukmed se va putea asocia cu alti agenti economici, dar numai cu acordul prealabil al CL.

PC nu ia sediul PRM

De la punctul 17 de pe ordinea de zi, pana la punctul 24, consilierii au votat, fara a cere explicatii, prelungiri si transcrieri de contracte de inchiriere. Proiectul de la punctul 24 prevedea tot o transcriere de contract de inchiriere, de pe Organizatia de Tineret a PRM pe biroul parlamentar Petru Calian.

Printre replicile dure ale consilierului local PRM Pop Eugen, Mircea Petric - fostul presedinte al organizatiei de tineret a PRM, in prezent consilier local actual independent - a incercat sa explice ca in sediul solicitat in proiectul de hotarare s-au investit bani din buzunarele membrilor de atunci ai organizatiei, persoane care acum sunt membri PC.

"Am investit 211 milioane de lei din banii nostri, este normal sa ne cerem drepturile", spunea Petric. Desi figura ca initiator al proiectului, consilierul local PSD Stefan Dimitriu s-a opus acestuia, pe motiv ca "organizatia PRM nu s-a desfiintat, asa ca sediul nu poate sa le fie luat asa.

Calian putea sa ceara alt sediu, nu pe cel al PRM", a declarat Dimitriu. In final, dupa un schimb de replici dure intre fostii si actualii peremisti, proiectul a fost respins cu 11 voturi pentru, sase impotriva si cinci abtineri, sediul ramanand la vechii proprietari.

Zapada si folclor

Mai departe, proiectul de la punctul 27 de pe ordinea de zi, care viza alocarea sumei de 8.000 RON de la bugetul local Palatului Copiilor pentru organizarea "Serbarilor zapezii", a devenit Hotarare de Consiliul Local, la punctul 28 s-a modificat un HCL prin care s-a alocat de la bugetul local pe anul 2005 suma de 35.000 RON pentru manifestarile dedicate zilei de 24 ianuarie, suma fiind alocata acum din bugetul pe anul acesta, iar la punctul 29 consilierii locali au fost informati despre formarea, organizarea si functionarea Directiei Politiei Comunitare.

Ansamblul folcloric Somesul-Napoca a primit 20.000 RON pentru participarea la doua festivaluri internationale de muzica si dansuri traditionale din Chile.

Cele doua proiecte de la diverse (mandatarea primarului pentru a putea aproba gratuitatea pe mijloacele de transport in comun pentru persoanele cu handicap accentuat si grav, precum si pentru asistentii personali ai acestora si trecerea din administrarea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei in administrarea CL a "Bastionului Croitorilor) au trecut cu votul majoritatii consilierilor.