Alesii clujenilor incaseaza pentru munca depusa in interesul clujenilor, lunar, 58.536 lei noi, adica 585,3 milioane lei vechi. Cel mai mare salariu dintre demnitarii clujeni il are primarul municipiului, Emil Boc, care incaseaza 4.911 RON (pe luna, brut), iar cel mai mic il au consilierii judeteni, care incaseaza 226 RON pentru fiecare sedinta de CJ, dar ei nu pot participa la mai mult de trei sedinte intr-o luna

La Consiliul Local (CL) al municipiului Cluj-Napoca, primarul, viceprimarii si cei 27 de consilieri locali incaseaza impreuna, lunar, 297,45 milioane lei vechi, salarii brute.

La Consiliul Judetean (CJ), presedintele, cei doi vicepresedinti si cei 25 de consilieri judeteni au insumat un venit brut de 183,2 milioane lei vechi, iar salariile prefectului si ale celor doi subprefecti insumeaza 104,71 milioane lei vechi lunar.

Drepturile banesti cuvenite alesilor locali, potrivit legii, pot fi cumulate cu pensia sau cu alte venituri.

Saracii din primarie

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, are un venit brut lunar de 4.911 RON, din care incaseaza 3.454 RON. Din salariul brut, suma de 641 RON este incasata ca spor de doctorat.

Pe langa suma incasata de la primarie, Boc mai are si salariul de profesor universitar la Universitatea Babes-Bolyai si salariul pe care il primeste in calitate de presedinte al Partidului Democrat, sume care insa sunt confidentiale.

Viceprimarii Adrian Popa si Boros Janos au salariile brute de 37,5 milioane lei vechi, ei incasand lunar cate 26,14 milioane lei vechi. Consilierii locali au un salariu brut de 6,4 milioane lei vechi, salariul net fiind de cinci milioane lei vechi.

Nicoara - 45 milioane

Indemnizatia lunara a presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene este calculata conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 108 / 2005 - privind unele masuri in domeniul salarizarii persoanelor care ocupa functii de demnitate publica, alese si numite, din administratia publica locala, aprobata prin Legea nr. 331 / 2005 si este unica forma de remunerare a activitatii corespunzatoare functiei.

Cu alte cuvinte, demnitarii nu beneficiaza de sporuri de vechime sau alte avantaje. Astfel, salariul brut al presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, este de 4.530 RON, iar cel al vicepresedintilor Kerekes Sandor si Palfi Zoltan este de 4.070 RON.

Cat priveste consilierii judeteni, ei sunt platiti conform Legii 393/2004, privind Statutul alesilor locali, modificata prin Legea 216 din 2005, cu o suma care reprezinta 5% din indemnizatia presedintelui CJ pentru fiecare sedinta de comisie sau de plen la care participa, dar nu mai mult de trei sedinte lunare.

Pentru fiecare sedinta la care sunt prezenti, cei 25 de consilieri judeteni primesc cate 226 RON.

Subprefecti de milioane

Prefectul Clujului, Alin Paunel Tise, are o indemnizatie lunara bruta de 43,8 milioane lei vechi si incaseaza un salariu net de 30,5 milioane lei vechi.

Potrivit proaspatului purtator de cuvant al prefecturii, Victor Popa, subprefectii Calin Platon si Cynthia Carmen Curt au salariile brute de 30,4 milioane lei vechi, asta insemnand un venit lunar net de 27,4 milioane lei vechi.

In legea 331/2005 insa, indemnizatia subprefectilor judetelor de categoria I este de 39,42 milioane lei vechi, mai mare cu 9 milioane lei vechi decat cea pe care "o primesc" subprefectii Clujului, judet tot de categoria I.

Or, in aceasta situatie, Prefectura Cluj fie isi dezavantajeaza subprefectii, fie s-a strecurat o eroare in informatia data de purtatorul de cuvant.