Investigatia demarata de Consiliul Concurentei pe piata taximetriei clujene ramane in continuare fara finalitate. Investigatia inceputa la Cluj de seful biroului regional, Aurel Rus, nu a fost inca finalizata si are toate sansele sa se incheie in coada de peste.

Angajatii clujeni ai Consiliului Concurentei, cei care au fost desemnati sa se ocupe direct de investigatie, nu au efectuat nici un demers concret in aceasta directie de la inceputul anului. Firmele de taximetrie clujene sunt suspecte de a fi format un cartel, dupa ce au marit tarifele practicate in acelasi timp si la acelasi cuantum.

Pana acum inspectorul de concurenta superior Aurel Rus a solicitat printr-o adresa inaintata primariei criteriile de stabilire ale tarifelor minimale si maximale prevazute prin hotararea de Consiliu Local 246/2005 si daca in stabilirea acestor tarife au fost consultate companiile locale de taximetrie. Solicitarea a fost inregistrata la primarie in 25 noiembrie anul trecut.

Toata documentarea pentru raspuns a durat cinci zile. Raspunsul semnat de primarul Emil Boc, de seful serviciului asocieri si autorizari comert Elena Chisluca si de directorul Dacia Crisan, a aratat ca tarifele de ruinare si cele excesive au fost chiar propuse de reprezentantii operatorilor de taximetrie.

De atunci, surse arata ca angajatii Consiliului Concurentei Cluj nu au facut nici un demers in continuarea anchetei. Scuza, potrivit unui angajat al biroului clujean, este ca un cartel este foarte dificil de dovedit. Rus nu a fost disponibil ieri pentru a explica lipsa de eficienta a demersului.

Amintim ca o alta ancheta, coordonata in Bucuresti de directorul adjunct al Directiei Generale de Investigatie si Control din cadrul Oficiului Concurentei, Dan Pantea, a ramas fara finalitate, desi a fost demarata in mai 2003, cand taximetristii au crescut pentru prima data tarifele la taximetrie de la 6.990 de lei la 9.990 de lei vechi.

"Va anuntam cand terminam investigatia", a promis atunci Pantea. Se vede treaba ca fie Pantea a uitat sa mai anunte finalizarea anchetei, fie si mai probabil investigatia nu a fost terminata nici pana acum, la aproape trei ani de la inceperea ei.

Am solicitat ieri numele inspectorilor care se ocupa direct de investigatia demarata la Bucuresti de la purtatorul de cuvant al Consiliului Concurentei Bucuresti, Simona Barbu, insa informatiile vor fi disponibile abia azi.

Legea Concurentei, 21/1996

ART. 5. (1) Sunt interzise intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici sau asociatii de agenti economici, prin decizii de asociere sau practici concertate intre acestia, care au ca obiect sau pot avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, in special cele care urmaresc: a) fixarea concertata, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare sau de cumparare, a tarifelor, rabaturilor, adaosurilor, precum si a oricaror alte conditii comerciale inechitabile$