Fostul contabil sef si unul dintre directorii Spitalului Judetean Zalau sunt acuzati pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si alte 6 persoane sunt cercetate pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals

Inspectoratul de Politie Judetean Salaj s-a autosesizat, in luna august, in legatura cu anumite ilegalitati comise cu ocazia derularii si platii unor contracte de achizitii de bunuri la Spitalul Judetean Zalau, se arata intr-un comunicat de presa transmis de subinspectorul Tincuta Dumuta.

Cercetarile au impus audierea mai multor persoane, insa acestea au fost incheiate fata de opt persoane, membri ai Consiliului de Administratie (CA), directori, contabili, economisti si informaticieni din cadrul Spitalului Judetean Zalau.

Politistii au descoperit ca la sfarsitul anului 2004 a fost incheiat un contract de prestari servicii, insa fara efectuarea unei licitatii, asa cum prevede de altfel legea. Mai mult, contractul a fost incheiat cu firma unuia dintre membrii CA, care era atunci si consilier judetean.

Totodata, politistii au mai aflat ca prevederile contractelor pe care Spitalul le incheiase cu firme furnizoare de produse alimentare si de intretinere, din Zalau, Meseseni, Oradea si Cluj, au fost modificate prin acte aditionale, in sensul maririi preturilor, ceea ce contravine din nou legislatiei in vigoare.

Pe de alta parte, Spitalul a acceptat plata unor produse la preturi mai mari decat cele in prevazute in contractele initiale. Aceste actiuni au cauzat un prejudiciu de aproximativ 209 milioane de lei vechi, care a fost insa recuperat pe parcursul cercetarilor.

Tot la sfarsitul anului 2004, a fost incheiat un contract de realizare a retelei informatice in Spitalul Judetean Zalau cu o firma clujeana, castigatoarea licitatiei.

In aceeasi zi in care a fost incheiat contractul, 24 decembrie 2004, firma cu pricina a facturat valoarea intregii lucrari, aproximativ 700 de milioane de lei vechi, bani care au fost platiti trei zile mai tarziu, desi lucrarea a fost finalizata abia in luna mai 2005. Tot in 24 decembrie 2005, in evidenta contabila a Spitalului lucrarea a fost inregistrata ca mijloc fix.

Mai mult de atat, in luna februarie a anului 2005, Curtea de Conturi Zalau a efectuat auditul Spitalului. Pentru ca plata lucrarii sa poata fi justificata, membrii Comisiei de receptie au incheiat, in fals, un proces verbal de receptie a lucrarilor, in care se mentioneaza faptul ca acestea au fost finalizate in data de 24 decembrie 2004, adica exact data in care a fost semnat contractul.

In urma cercetarilor efectuate de politisti, 3 persoane sunt invinuite pentru incalcarea Legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Consilierul judetean si membru in CA al Spitalului este invinuit pentru efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatible cu functia pe care o detine.

Fostul contabil sef si unul dintre directorii Spitalului sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice. De asemenea, alte 6 persoane sunt cercetate penal. Cei 5 membri ai Comisiei de receptie a lucrarilor sunt cercetati pentru fals si uz de fals, savarsit in scopul de a ascunde abuzul in serviciu.

Fostul contabil sef este cercetat si el pentru a se stabili daca a obtinut pentru sine sau pentru o alta persoana un folos material. Lucrarile penale au fost declinate Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj pentru solutionare.