In martie 2005, consilierii locali oradeni au facut „cadou" fratilor Micula terenuri in valoare de cateva miliarde de lei

Saptamana trecuta, aceiasi consilieri si-au reparat, in parte, greseala, luand o parte din terenuri inapoi

Miza principala a „afacerii", Gradina de vara a Teatrului, a ramas, insa, in proprietatea S.C. Transilvania General Import Export SRL

„Cadouri" imobiliare

Prin Hotararea nr. 325/2005, Consiliului Local a aprobat un schimb de terenuri intre municipiul Oradea si S.C. Transilvania General Import Export SRL.

Mai bine zis, „alesii" au aprobat, cu ochii inchisi, cedarea unui obiectiv cultural estimat la zeci de miliarde de lei si terenuri foarte valoroase, de cateva mii de metri patrati, din zona ultracentrala a orasului, contra pielea ursului din padurea „European Drinks". Terenurile ravnite (si obtinute) de firma Miculestilor, S.C.

Transilvania General Import Export SRL, erau 2.000 mp aferenti Gradinii de vara a Teatrului de Stat si circa 2700 mp situati la intersectia Bulevardului Dacia cu strada Eroului Necunoscut (actuala Corneliu Coposu).

Exproprierea nr. 1

Consiliul Local a oferit terenul din intersectia Bulevardul Dacia - strada Eroului Necunoscut, in suprafata de 2607 mp, la schimb cu un teren de valoare mult mai mica, situat pe strada Uzinelor.

In conformitate cu prevederile articolului 3 din Hotararea 324/2005, prin care s-a aprobat schimbul, firma patronata de fratii Micula avea obligatia de a obtine aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu si autorizatia de construire in cursul anului 2005.

Reprezentantii firmei nu au facut, insa, nimic pentru a obtine documentele mentionate. Intrucat schimbul de terenuri, conform prevederilor hotararii, devenea efectiv dupa obtinerea de catre S.C.

Transilvania General Export Import a aprobarilor, in temeiul prevederilor Legii 215/2001 privind administratia publica locala, datorita faptului ca firma care a concesionat terenul nu si-a respectat angajamentele, Primaria Oradea a intocmit un proiect de hotarare prin care se prevedea anularea schimbului de terenuri, respectiv revocarea Hotararii 324/2005 a Consiliului Local.

In sedinta Consiliului Local de joi, 26 ianuarie a.c., cu 21 de voturi „pentru", 4 „impotriva" si doua abtineri, hotararea de anulare a schimbului a fost votata.

Curios este faptul ca in favoarea ei au votat chiar doi consilieri PNL, in conditiile in care este de notorietate faptul ca filiala liberala este controlata in totalitate de „European Drinks", prin deputatul Cornel Popa, var al fratilor Micula si fost director general la amintitul grup de firme.

O singura idee ne framanta: oare intreaga manevra nu a fost doar una de „suprafata", pentru ca fratii sa ramana cu Gradina de vara a Teatrului?

Exproprierea nr. 2

Printr-o alta hotarare a Consiliului Local, supusa la vot tot in sedinta de joi, 26 ianuarie a.c., s-a aprobat diminuarea cu 440 mp a unei alte suprafete de teren detinute de aceeasi firma, in acelasi loc, respectiv la intersectia Bulevardul Dacia - Eroului Necunoscut, in fata fostului sediu al Bancii Transilvania.

In urma unei licitatii organizate in 1993, Primaria Oradea a concesionat, prin contractul nr. 242/15.12.1993, 1416 mp firmei Transilvania General Import Export.

Conform contractului, 600 mp erau destinati pentru „amenajare spatii verzi, terasa si WC, care vor servi utilitatii publice", iar restul de 816 mp pentru „spatii de agrement de deservire si alimentatie publica, activitati comerciale, bancare".

Termenul de finalizare a investitiei era 30 septembrie 1997, dar, dupa cum se poate constata si din imagine, pana astazi nu s-a facut nimic.

Ba mai mult, in ciuda faptului ca firma Miculestilor nu si-a platit obligatiile asumate prin contractul de concesiune, nimeni din partea Primariei nu i-a somat pana acum sa faca acest lucru.

In loc sa anuleze hotararea si sa reintroduca valorosul teren in patrimoniul public, sau sa-l vanda la pretul pietei, asa cum s-ar fi cuvenit, reprezentantii Primariei s-au marginit sa ceara diminuarea suprafetei concesionate cu 499 mp si plata redeventei restante de 550.310.000 lei, conform contractului de concesiune.

„Potul" cel mare a ramas…

Intentionat sau nu – va lasam pe dumneavoastra sa decideti, consilierii locali au facut o greseala.

Pentru ca nu au introdus nici o clauza sau o conditie la hotararea prin care s-a votat readucerea terenului din strada Eroului Necunoscut in patrimoniul public, nu mai pot solicita anularea schimbului de teren cu Gradina de vara a Teatrului.

Mai ales ca aceasta afacere scandaloasa era inclusa in aceeasi Hotarare 324/2005, a carei revocare s-a aprobat in sedinta Consiliului Local din 26 ianuarie si, nici pana la aceasta ora, lucrarile de constructie nu au inceput. Doar au fost demolate resturile fostei gradini de vara.

Insa, intre timp, terenul a fost intabulat pe firma fratilor Micula, desi nimic din proiectul la care s-au angajat profitorii nu s-a realizat! Cei 2000 mp din Gradina de Vara a Teatrului valoreaza, astazi, circa 500.000 de euro.

Terenul pe care firma Miculestilor l-a dat la schimb Consiliului Local, care pretinde ca ne reprezinta interesele, a fost cumparat la a zecea parte din acest pret. Asta da afacere pentru oras!

Terenul de 2.000 mp aferent Gradinii de Vara a Teatrului nu este, nici pe departe, un simplu teren viran. Este „stafia" unui loc traditional, cu o istorie si o cultura care, candva, isi avea ecourile pana la Viena.

In loc sa refaca acest loc ce tine de sufletul oradenilor, alesii nostri au preferat sa-l lase prada firmei Miculestilor, pentru extinderea Hotelului „Astoria".

Fara sa aiba in vedere nici macar ce va insemna organizarea unui santier in plin centrul orasului – acesta va bloca, probabil pentru totdeauna, strazile Teatrului si Patriotilor.

Pentru a nu strica aspectul urbanistic, constructia ar trebui proiectata in stil secession.

Intentia proprietarilor de a realiza acest lucru ridica mari semne de intrebare, daca e sa tinem cont de starea deplorabila in care se afla alte doua monumente de arhitectura - hotelurile Transilvania si „Astoria", achizitionate pe bani de nimic si in conditii extrem de dubioase de aceeasi firma, TGIE, de la Fondul Proprietatii de Stat.

Daca avea intentii oneste, firma Miculestilor ar fi facut o oferta de cumparare a terenului la pretul pietei.

Numai ca interesul clanului Micula, dupa cum s-a dovedit si cu alte prilejuri, a fost sa ia pe nimic valoroasele terenuri din averea publica, in conditiile in care in Oradea se resimte o puternica criza imobiliara. Intrebarea care ne framanta pe noi este „cine plateste pentru prejudicial cauzat patrimoniului public?".