Proiectul de revigorare economica a vaii Gurghiului incepe sa prinda contur. La initiativa Prefecturii, autoritatile locale din patru localitati - Hodac, Ibanesti, Gurghiu si Solovastru - au infiintat Asociatia Comunitatilor de pe Valea Gurghiului.

Sambata, cei patru primari de pe vale s-au intalnit cu reprezentantii Prefecturii, pentru a stabili directiile de actiune. POTECA ar putea aduce in zona gazul metan, apa curenta si canalizarea. In luna iunie va fi organizat un Festival al Vaii Gurghiului.

Prefectura doreste implicarea universitatilor "Petru Maior" si "Babes-Bolyai" in proiectele de dezvoltare a zonei.

Revigorarea economica a zonei vaii Gurghiului, proiect lansat anul trecut sub numele de POTECA, a trecut in cel de-al doilea stadiu de dezvoltare, odata cu obtinerea personalitatii juridice de catre Asociatia Comunitatilor de pe Valea Gurghiului.

Reprezentantii Prefecturii Mures au avut sambata, la Liceul Silvic din Gurgiu, o intalnire cu autoritatile locale din cele patru comune implicate in acest proiect - Hodac, Ibanesti, Gurghiu si Solovastru -, la care au participat primarii, viceprimarii si consilierii locali, intalnire in cadrul careia au fost discutate problemele -

specifice, dar si comune -, cu care se confrunta cele patru administratii locale, in vederea elaborarii unui proiect de dezvoltare zonala.

Potrivit prefectului Ciprian Dobre, promotorul acestui proiect, pentru succesul demersului este imperativa reabilitarea infrastructurii rutiere a zonei, dar si extinderea retelelor de apa si canalizare.

De altfel, Dobre le-a cerut celor patru primari ca pana joi, cand urmeaza sa aiba loc o alta intalnire, de data aceasta la Hodac, sa completeze un tabel cuprinzand prioritatile si problemele fiecarei comune, urmand ca, pe baza acestora, Comitetul director al Asociatiei sa elaboreze un plan de dezvoltare.

Pe langa proiectele de extindere a retelelor de apa, precum si de realizare a celor de canalizare, care in prezent lipsesc, printre masurile pe care le are in vedere Asociatia sunt refacerea si reabilitarea albiei raului Gurghiu, elaborarea unui studiu de prefezabilitate pentru introducerea gazului metan, precum si identificarea unor puncte de interes

turistic. Printre acestea, potrivit lui Dobre, un important potential de atragere in zona a turistilor il au rezervatia naturala de ghiocel marmorat - una din cele trei existente in intreaga lume -, nivelul concentratie de ozon si Poiana Narciselor.

De asemenea, intentiile Asociatiei vizeaza exploatarea eficienta a statiunii Lapusna, unde se are in vedere amenajarea unei partii de schi.

In proiectul de dezvoltare a Vaii Gurghiului urmeaza sa fie implicat, potrivit prefectului Ciprian Dobre, si mediul universitar, urmand sa fie lansate propuneri de asociere catre universitatile "Petru Maior" si "Babes-Bolyai". Prin intermediul acestor parteneriate va fi construit un site web, dar se va lucra si la alte proiecte.

De asemenea, dupa modelul Festivalului Vaii Muresului, in a doua jumatate a lunii iunie se va incerca organizarea unui Festival al Vaii Gurghiului, idee care are acceptul primarilor din zona, a declarat Ciprian Dobre.

"Primul dintre imperativele in dezvoltarea zonei este sa reabilitam reteaua de drumuri, a caror stare este foarte proasta, dar si canalizarea. Pentru ca, in parte, fiecare dintre aceste patru comune are retele de apa, pe care trebuie sa le extindem, dar nu au canalizare.

Noi vrem sa legam cele doua proiecte si, in acelasi timp, sa facem legatura cu Lapusna, care are un mare potential turistic".

Ciprian Dobre, prefect

Astazi (ieri, n. red.) urmeaza sa ne intalnim cu consilierii ca sa discutam si sa vedem ce proiecte o sa propunem noi, sa vedem cu ce putem participa la cele comune si ce e pe local. Numai pentru refacerea drumurilor comunale, spre exemplu, am avea nevoie de peste un milion de euro, bani care nu am cum sa-i iau din bugetul local. Sper sa-i putem aduce prin asociatie, e singura solutie.

Laurentiu Boar, primar Gurghiu

Deocamdata proiectul acesta e ca un copil in fasa. Inca nu am stabilit nimic, ramane sa ne vedem joi, Comitetul Director, si vom discuta ce facem in continuare. Dar consider ca e un lucru bun, care ne va ajuta.

Ioan Niculici,

primar Hodac