Oamenii strazii mor pe capete din cauza frigului, in vreme ce autoritatile locale stau cu miinile in sin. Numai in municipiul Focsani au murit sapte persoane din cauza inghetului. In timp ce sistemul social nu este pregatit sa preia problemele acestor nevoiasi, angajatii primariei stau in adapostul prevazut pentru oamenii strazi. Singurul sprijin oferit de primarie acestora sint serviciile de inmormintare.

Legislatia europeana prevede masuri de protectie pentru "homeless".

Sapte persoane au murit in Focsani din cauza frigului. Nimeni nu are o evidenta exacta a oamenilor ce traiesc pe strazi. In timp ce angajatii primariei stau in adapostul destinat acestor napastuiti, oamenii fara locuinta isi duc zilele la temperaturi de - 20 de grade Celsius.

Singurul efort pe care il face primaria pentru aceasta categorie sociala este, culmea, doar plata cheltuielilor de inmormintare. Fiecare stat se ocupa de oamenii fara locuinta dupa propriile legi. Murdari, neingrijiti, infometati si fara nici un ban, "boschetarii" se joaca de-a soarecele si pisica cu politistii din gara pentru a-si petrece noaptea in sala de asteptare unde-i "cald si bine".

Mai mult de jumatate dintre ei provin din alte judete asa cum si in celelalte judete se afla vrinceni de-ai nostri. Desi nu au avut niciodata o locuinta, multi dintre ei sint somati de politie sa paraseasca zona si sa plece in localitatea de domiciliu. Daca mai exista un dram de umanitate la nivelul autoritatilor, ar trebui sa se faca urgent un adapost de noapte pentru acesti oameni neajutorati.

Un barbat cu identitate necunoscuta a fost gasit mort pe marginea strazii. Politistii spun ca asupra cadavrului nu a fost gasit nici un act de identitate.

Cite stiri de acest gen auzim zilnic fara sa le dam atentie pentru ca nu prezinta interes pentru noi sau sintem mult prea ocupati sa le bagam in seama? Astfel de tragedii se petrec zilnic cu oamenii strazii, cei carora absolut nimeni nu le poarta de grija. Pentru ca au pensii infime sau nu au chiar nici un venit, acestia stau la cersit aproape toata ziua in locuri bine stabilite.

Ne sint familiari tuturor, ii cunoastem chiar din vedere. Desi legislatia prevede ca aceasta categorie sociala sa beneficieze de un adapost de noapte, in Focsani nu exista un astfel de centru si, dupa cum spun autoritatile, nu a existat vreodata. Denumiti "boschetari", cei care nu au o casa isi duc zilele pe strazi cersind, fiind tentati de foarte multe ori sa fure pentru a-si potoli foamea. La mai putin de zero grade Celsius, acestia dorm pe cartoane sau chiar direct pe ciment si mor pe capete din cauza frigului. Mai greu este in toiul noptii cind frigul se inteteste.

Numai in Focsani mor anual cel putin 15 persoane fara adapost. Cei care rezista frigului isi fac veacul pe bancile din parcuri, in scarile de bloc, in canale sau, in cel mai fericit caz, in gara unde, spun ei, "e mai cald si bine". Au acolo caloriferul lor la care trag in fiecare seara. Politistii ii alunga dar ei revin pentru ca nu au unde sa-si petreaca noaptea.

Deja fortele de ordine au renuntat sa-i mai izgoneasca pentru ca stiu ca nu au unde sa plece si ca se intorc.

Majoritatea ajung in aceasta situatie din cauza dependentei de alcool care ii determina sa isi vinda bunurile dar sint foarte multe persoane, batrini in special, care sint pacaliti de rude sau de cunostinte "binevoitoare" care le-au luat locuintele prin diferite gaselnite legislative si i-au lasat pe drumuri.

"Politistii ne dau afara pe o usa, noi intram pe alta!"

In aceasta situatie se afla si Dumitru Tudose (44 ani) care, de patru ani locuieste pe strazi, dupa ce a fost dat afara din casa de sotia sa. Sofer auto de meserie, in timpul verii lucreaza pe unde apuca iar iarna cerseste pe strazi. Cind se lasa seara se indreapta catre gara si asteapta sa plece seful de tura de la Biroul Politiei de TF pentru a putea sta in sala de asteptare.

"Ziua stau la cersit la biserica din centru, iar noaptea stau in gara, dupa ce pleaca seful politiei TF. De patru ani stau pe strazi. Am mai stat la subsolul unui bloc, in scari, insa m-au dat locatarii afara; acum merg in gara. Sint izgonit si de acolo de politisti dar astept sa plece seful lor si intru. Ei ma dau afara pe o usa, eu intru pe alta... ce sa fac, trebuie sa stau si eu undeva, ca altfel mor de frig. Mai ieri era unul mort inghetat pe banca in parcul Balcescu", ne-a povestit Dumitru. Daca vara reuseste sa lucreze cu ziua pe ici pe colo, iarna sta la cersit in timpul zilei iar noaptea se chinuie sa-si gaseasca un loc de dormit. "Este foarte frig, ziua stau la cersit cit pot, ca nu pot sta foarte mult pentru ca inghet... Ma mai plimb prin oras, dar cu dormitul este greu, ar fi altceva daca as avea unde sa innoptez, unde sa ma spal.

As vrea sa imi gasesc de munca dar unde sa ma duc asa murdar? Ar trebui sa se faca o regula sa-i trimita pe cei veniti din alte localitati, sa raminem numai noi care sintem din Focsani, poate asa ne face si noua primaria un loc de innoptat. Sa stea si primarul si consilierii o noaptea afara, in frigul asta de congelator, sa vada cum e".

"Cei de la primarie m-au dat afara"

Tot in gara isi petrece noptile si Viorel Balan, care are 50 de ani. Seara de seara poate fi vazut pe scaunele din gara. "Am fost la primarie si am intrebat de un loc de dormit pe timpul noptii, ca ziua mai stau cum mai stau dar noaptea, mai ales iarna, nu pot dormi chiar in strada.

Mi s-a spus sa vin alta data, ca nu au adapost pentru mine, iar cind m-am intors aproape ca m-au dat afara! Ajutor social, mi s-a spus de la primarie ca nu pot sa primesc pentru ca nu am domiciliu, iar pentru pensie nu am inca virsta legala. Am lucrat 30 de ani ca electrician auto dar mai am pina la virsta de pensionare. Este greu si cu mincarea, mai mult rabd, ca nu prea am cu ce sa-mi cumpar mincare, de cersit nu prea indraznesc sa cer...", spune Viorel Balan.

De regula, politistii ii izgonesc din gara pentru ca deranjeaza calatorii dar in aceasta perioada, cind temperaturile minime bat recodul, Ministerul Transporturilor a decis ca acesti oameni sa nu mai fie izgoniti din gari. "Cit timp temperaturile vor fi extrem de scazute, oamenii fara locuinta, intilniti adesea prin gari, nu vor mai fi dati afara pentru ca nu au unde sa plece si este inuman sa dai ii strada la -20 de grade Celsius.

Sint totusi semenii nostri! Nici cu un ciine nu poti proceda asa! Ni s-a spus de la conducere sa ii lasam sa stea in gara in aceasta perioada si eu, la rindul meu, i-am rugat pe cei de la salubrizare si pe politisti sa le permita sa stea in holul de la intrarea in gara.", a spus Marian Gheorghe, asistent inspector la statia CFR Focsani. Politistii spun ca, de obicei, ii alunga pe boschetari din gara, dar in aceasta perioada nu-i mai zoresc sa plece din sala de asteptare. "Se aduna in jur de 15-20 de persoane in fiecare seara aici, in gara. De regula ii alungam pentru ca sint neingrijiti, isi poarta traistele dupa ei ... Acelea sint si bucataria si sufrageria lor! Acum ii lasam sa stea noaptea in holul de la intrare. Ziua merg la piata, mai cersesc, mai lucreaza ceva...

Nu putem sa ii dam pe frigul asta afara. Ne-au spus si de la Directia de Sanatate Publica a TF sa le permitem sa stea aici pina trece gerul", ne-a spus seful Postului TF Focsani, ag. sef Titel Enache.

Autoritatile se dezic de boschetari

Nimeni nu are o situatie clara cu privire la numarul oamenilor fara casa din Focsani. Se pare ca autoritatile locale uita cu desavirsire ca si acestia sint semenii nostri. In momentul de fata nu exista o statistica in ceea ce ii priveste pe acesti oameni, la nici una dintre institutiile descentralizate ale judetului. La Serviciul de Asistenta Sociala din cadrul Primariei, de exemplu, nu se stie cite persoane din oras nu au locuinta. "Noi nu lucram decit cu cei care au domiciliu stabil, adica pe baza de dosar. Nu avem o situatie a persoanelor care nu au locuinta, deoarece nu avem cum sa ii inventariem daca nu sint inregistrati undeva, de aceea nici nu putem lucra cu ei sa le oferim servicii", ne-a raspuns seful serviciului, Mihai Ciubotaru. La IJP Vrancea au fost luate in evidenta in acest an in jur de 80 de astfel de persoane dar acesta reprezinta doar numarul celor inregistrati in timpul raziilor efectuate periodic si nu o situatie exacta a acestora.

"Periodic facem razii in rindul persoanelor fara locuinta pentru a avea o evidenta in cazul in care acestea mor in conditii suspecte sau daca trebuie sa cercetam cazuri de infractiune savirsite in zonele in care stau de obicei. La ultima razie efectuata au fost inregistrate 80 de astfel de persoane dar aceasta cifra nu reprezinta numarul exact al oamenilor strazii din judet.

Multi dintre ei mor din cauza frigului, insa noi ii evidentiem doar pe cei in cazul carora Serviciul de Medicina Legala ne confirma moartea suspecta si pe cei cu identitate necunoscuta. In aceasta iarna am avut in lucru sase astfel de cazuri", a declarat seful Compartimentului Detinuti si Urmariti General din cadrul IPJ Vrancea, Daniel Popescu.

O buna parte din oamenii care isi duc zilele pe strazi nu a avut niciodata o casa, motiv pentru care nimeni nu stie de ei. Nici primariile din judet, institutiile care, potrivit legii, ar trebui sa le asigure un adapost in timpul noptii, nu au o evidenta a persoanelor fara locuinta.

Angajatii primariei stau in adapostul boschetarilor

Cu toate ca a constatat ca in statele europene oamenii fara casa beneficiaza de masa calda si adaposturi de noapte, aflat la cel de al doilea mandat, primarul Focsaniului nu a facut nimic pentru cei numiti generic "homeless". Decebal Bacinschi spune ca oamenii strazii pot obtine ajutor social in schimbul unor ore de munca in folosul comunitatii dar doar daca au buletin de identitate pe municipiu, insa asta presupune si domiciliu, ceea ce majoritatea boschetarilor nu au. "Pina acum nu am reusit sa facem nimic pentru acesti oameni. Normal ar trebui sa beneficieze si ei de un adapost de noapte, am vazut asta si in fara. In Olanda, de exemplu, cind am fost intr-o vizita de lucru, am vazut ca cei fara locuinta au si mese gratuite. Am avut si noi un proiect in 2003 pentru adapost de noapte, insa locatia prevazuta este actualul sediu al Serviciului de Asistenta Sociala din cadrul primariei.

Nu am avut alta incapere pentru acest sediu, motiv pentru care nu am mai construit adapost pentru ei. Momentan, primaria nu are alte spatii libere. Vom incerca sa construim un adapost de noapte in acest an, legea prevede acest lucru, dar depindem si de fondurile existente. Oricum, la noi in oras nu sint multi fara locuinta, doar patru, cinci persoane sint de loc din Focsani", a declarat primarul Focsaniului.

O cruce si un sicriu ...

Si daca primaria nu ii ajuta, atunci, cine? In timp ce primarul resedintei de judet, Decebal Bacinschi, spune ca nu sint multe persoane care locuiesc in strada, la IPJ Vrancea sint inregistrati in acest an peste 80 de "dromomani", cum le spun agentii de politie. Singurul "sprijin" pe care il acorda primaria persoanelor fara casa sint serviciile de inmormintare.

Acestea sint cotate la un milion de lei vechi si constau intr-o cruce si un sicriu. "In fiecare an, primaria Focsani executa in jur de 10-15 inmormintari pentru persoane fara locuinta. In acest an au fost inregistrate sapte astfel de decese, dar cred ca vor mai fi si altele pina la sfirsitul iernii.

Eu ma ocup de inmormintarea lor, dupa ce finalizeaza politia ancheta, pentru ca multi mor pe cimp sau taiati de tren si nu au acte asupra lor. In prima faza, nu stim daca persoana respectiva nu are locuinta, nu are rude sau daca s-a intimplat sa nu aiba acte asupra sa la momentul respectiv.

Unii mai au rude in viata dar de multe ori sint lasati municipalitatii, chiar si copiii se dezic de acesti oameni!", ne- a spus Cristi Zbirciog, administratorul cimitirelor publice din oras.

450 de euro pentru boschetarii francezi

Spre deosebire de legislatia din Romania care prevede pentru oamenii fara locuinta adapost de noapte si ingrijire medicala doar in cazurile de urgenta, reguli care de multe ori nu sint respectate, in statele membre ale UE, comunitate in care incercam cu disperare sa ne integram, lucrurile stau cu totul altfel.

In Franta, de exemplu, oamenii strazii, pe linga adaposturi de noapte, beneficiaza de asigurare medicala, de o indemnizatie lunara de 450 de euro, o linie telefonica gratuita prin care pot afla unde pot primi ajutor si chiar de adaposturi de integrare sociala. Ei pot locui in aceste adaposturi timp de sase luni in care se pot socializa intre ei. In timpul actiunii de documentare pentru acest articol, am contactat Serviciul de Ajutor Mobil de Urgenta Sociala din cadrul Ambasadei Frantei la Bucuresti care ne-a furnizat o serie de informatii, prin directoarea unitatii, Isabelle Duportal.

Potrivit acesteia, in Franta oamenii fara locuinta primesc mese gratuite in strada iar in perioada iernii, cind temperatura scade mai mult de - 2 grade Celsius, intra in actiune un plan special prin care sint deschise mai multe centre pentru ei si se suplimenteaza efectivele serviciului de ajutor de urgenta. Echipele de urgenta merg in cautarea persoanelor car locuiesc in strada si se afla in pericol.

Adapost intre doua sicrie

La noi in Romania, in judetul Braila de exemplu, Inspectoratul Judetean de Jandarmi a organizat in aceasta perioada o actiune de indrumare a persoanelor fara adapost spre asezaminte de noapte special amenajate. Astfel, jandarmii braileni au verificat garile, autogarile precum si canalele de tranzitare a conductelor de termoficare si cimitirele din judet.

In timpul actiunilor de cercetare, jandarmii au descoperit cu stupoare, un batrin de 60 de ani care se adapostea de frig intr-un cavou din cimitirul brailean unde se aflau doua sicrie cu cadavre in ele. Temperatura din cavou era de - 15 grade Celsius comparativ cu cea de afara care atingea - 25 de grade.

Batrinul a fost condus de jandarmi la pitalul "Sfintul Spiridon" din Braila pentru a i se acorda ingrijire medicala dupa care i s-a oferit un adapost pina la ameliorarea vremii. Cu siguranta in orasul nostru nu a existat niciodata o astfel de mobilizare pentru oamenii strazii.

Chiar daca fortele de ordine ar demara astfel de actiuni, nu ar avea unde sa-i indrume pe bietii oameni fara adapost deoarece in Vrancea nu exista adaposturi de noapte.

Singurul adapost de acest gen se afla in comuna Garoafa, insa acesta este destinat cu precadere localnicilor din ona aflate intr-o situatie de vulnerabilitate temporara (dezastre naturale, violenta in familie, etc.) si poate gazdui maxim 10 persoane. In toate statele lumii exista oameni ai strazii dar nu peste tot si tratati ca si cum ar fi ai nimanui.

Citi dintre noi ne gindim la acesti oameni in locul carora am putea fi chiar noi? Cum rezista ei cind frigul este atit de intetit incit crapa pietrele? Cum se incalzesc cind dorm? Cu ce se hranesc? Sa nu mai spunem de igiena si ingrijire medicala! Majoritatea refuza sa vorbeasca despre viata lor mizera, unii dintre ei au facut parte cindva din lumea buna iar acum isi pling de mila.

Unii dintre cei pe care ii vedem zilnic cersind pe strazi traiesc asa de mici copii si nu stiu ce inseamna sa ai o casa.

Poate ca autoritatile ar trebui sa se mobilizeze si sa faca ceva pentru ei. (Dana LEPADAT)

"Pomelnic" pentru boschetari

(octombrie 2005-ianuarie 2006)

Aurel Faur, 53 ani, fost cadru militar, ramas fara locuinta, a decedat din cauza frigului in dimineata zilei de 27 noiembrie in statia de autobuz din fata Spitalului Judetean. Pentru ca nu a gasit pe nimeni care sa-l gazduiasca dupa ce a fost externat, cu un picior in ghips, fostul militar a murit inghetat.

Ioana Ion, 52 ani, Maicanesti, a murit in data de 20 octombrie pe strada Alexandru Vlahuta din Focsani, linga un bloc. Cauza mortii: etilism si inghet.

Barbat cu identitate necunoscuta a decedat pe 6 noiembrie linga tevile de incalzire ale unui bloc de pe strada Cuza-Voda. Potrivit locuitorilor din zona, decedatul si-a petrecut ultimele nopti pe tevile sistemului de termoficare.

O. Gheorghita, 49 ani, Nanesti, a decedat din cauza frigului pe 16 noiembrie. A fost gasit de politisti pe Aleea Constructorului din Sud.

Barbat cu identitate necunoscuta gasit in 24 noiembrie intre comunele Brosteni si Virtescoiu. Virsta a fost stabilita cu aproximatie de Serviciul de Medicina Legala ca fiind intre 50 si 60 de ani, deoarece cadavrul depistat era partial scheletizat.

S. Constantin, 72 ani, Piatra Neamt, decedat la Spitalul Judetean la 29 noiembrie 2005.

Barbat cu identitate necunoscuta decedat in data de 19 decembrie 2005 pe soseaua de centura a Focsaniului.

O. A., 50 ani, Focsani, a decedat inghetat in data de 20 decembrie 2005, pe bancile din parcul "Nicolae Balcescu".

Iosif Bacoi, 49 ani, a fost gasit mort intr-un sant pe marginea DN2 in dimineata zilei de 29 decembrie 2005. Suferind de afectiuni psihice, a inghetat de frig in timpul noptii.

Sandel Chetrau, 51 ani, din Bacau a murit inghetat in data de 20 ianuarie intr-un sant, la marginea drumului in Tifesti.

55 de romani au murit din cauza gerului!

In Romania, numarul persoanelor decedate din cauza frigului in ultima saptamina se ridica la 55 din care 12 sint oameni fara locuinta care nu aveau unde sa se adaposteasca de gerul naprasnic. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sanatatii, majoritatea persoanelor decedate au cedat in urma socului hipotermic. Si in judetul nostru au murit patru persoane din cauza temperaturilor scazute din ultima saptamina.